Η δύναμη της συγνώμης

12.03.2009
Η δύναμη της συγνώμης είναι ικανή να αλλάξει τη ζωή μας. Σαν μαγικό φίλτρο, η μετάνοια έχει τη δύναμη να διορθώνει το κακό, να ενώνει τις σχέσεις, να ανακουφίζει τις πληγές και να γιατρεύει τις ραγισμένες
Η δύναμη της συγνώμης είναι ικανή να αλλάξει τη ζωή μας. Σαν μαγικό φίλτρο, η μετάνοια έχει τη δύναμη να διορθώνει το κακό, να ενώνει τις σχέσεις, να ανακουφίζει τις πληγές και να γιατρεύει τις ραγισμένες καρδιές. Γι' αυτό, αναθεωρείστε απόψεις, αμφισβητείστε στερεότυπα και διώξτε τη δυσκολία να ζητάτε συγνώμη, με απλές κινήσεις.

Η συγνώμη δεν είναι μόνο μια κοινωνική λεπτολογία. Είναι μια σημαντική τελετουργία, μια ένδειξη σεβασμού και συμπάθειας για αυτόν που έσφαλε. Παράλληλα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση μιας σχέσης καθώς αφοπλίζει το θυμό και εμποδίσει τις περαιτέρω παρεξηγήσεις.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μετάνοιας στη ψυχή και στο σώμα επιβεβαιώνονται και μέσα από πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι το να δέχεσαι τη συγνώμη κάποιου επιδρά εμφανώς θετικά στο σώμα: μειώνει την αρτηριακή πίεση και σταθεροποιεί την αναπνοή.
Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να ζητήσετε συγνώμη, σας προτείνουμε μερικούς απλούς τρόπους για να το κάνετε.

Μετάνοια
Μια πρόταση μετάνοιας για τον πόνο ή τη ζημιά που προκαλέσατε.
Μπορεί να μην είχατε τη πρόθεση να προκαλέστε προβλήματα ή να πληγώσετε κάποιον, αλλά η πράξη σας το έκανε. Γι' αυτό πρέπει να δηλώσετε τη μετάνοιά σας. Αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις σας θα περιέχουν έκφραση συμπάθειας και ταυτόχρονα συνείδηση της αδικίας που προκαλέσατε στον άλλον.

Ευθύνη - Δέσμευση
Αποδοχή της ευθύνης των πράξεών σας.
Αυτό σημαίνει ότι σταματάτε να κατηγορείτε τους άλλους και να βρίσκετε δικαιολογίες για αυτά που κάνατε. Για να γίνει η συγνώμη σας δεκτή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε ότι δέχεστε όλη την ευθύνη των πράξεών σας. Επομένως, η συγνώμη σας θα πρέπει να εμπεριέχει μια δήλωση ευθύνης.

Επανόρθωση
Μια δήλωση της διάθεσης για να επανορθώσετε τη κατάσταση.
Σίγουρα δεν γίνεται να αλλάξετε το παρελθόν. Μπορείτε όμως να διορθώσετε το παρόν. Γι' αυτό, μια ουσιαστική συγνώμη χρειάζεται να περιέχει μια δήλωση στην οποία προσφέρετε αποκατάσταση ή μια υπόσχεση ότι δεν θα επαναλάβετε την ίδια συμπεριφορά.

Να θυμάστε ότι όσο πιο ειλικρινά έχετε μετανοήσει πραγματικά, τόσο περισσότερο φαίνεται στους άλλους, άρα και στον ενδιαφερόμενο. Προσπαθήστε λοιπόν να είστε ειλικρινής και να δηλώσετε τα αληθινά σας αισθήματα.