Τα πάντα για (φοιτητική) ζωή χαρισάμενη

16.09.2009
Είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις τη φοιτητική σου ζωή αλλά δεν ξέρεις που σου "πηγαίνουν τα τέσσερα", ούτε καν το σεξ στα τέσσερα. Λίγο πριν ξεκινήσεις την ευτυχισμένη περίοδο των σπουδών και για να πάρεις το στέμμα της πιο καλής φοιτήτριας (εντός και εκτός πανεπιστημίου), σου ετοιμάσαμε μια χρήσιμη λίστα με όσα πρέπει να ξέρεις. Χρησιμοποίησε τον παρακάτω οδηγό, βάλε και το δικό σου σκέρτσο και νάζι και πάμε Πανεπιστήμιο!

Είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις τη φοιτητική σου ζωή αλλά δεν ξέρεις που σου "πηγαίνουν τα τέσσερα", ούτε καν το σεξ στα τέσσερα. Λίγο πριν ξεκινήσεις την ευτυχισμένη περίοδο των σπουδών και για να πάρεις το στέμμα της πιο καλής φοιτήτριας (εντός και εκτός πανεπιστημίου), σου ετοιμάσαμε μια χρήσιμη λίστα με όσα πρέπει να ξέρεις. Χρησιμοποίησε τον παρακάτω οδηγό, βάλε και το δικό σου σκέρτσο και νάζι και πάμε Πανεπιστήμιο!

Και σπίτι βρήκαμε: αν είσαι φοιτήτρια στην πόλη σου, δεν χρειάζεται να αγχωθείς ιδιαίτερα για την εύρεση σπιτιού. Σε κάθε άλλη περίπτωση και εφόσον δεν έχεις βρεις σπίτι ακόμα, καλό είναι να ξεκινήσεις. Μην εμπιστεύεσαι τα διάφορα γραφεία που υπόσχονται να σου βρουν σπίτια σε τιμή ευκαιρίας με την απαραίτητη οικονομική προκαταβολή βέβαια. Πάρε την εφημερίδα με τις αγγελίες ανά χείρας, φόρα τα αθλητικά σου παπούτσια και ξεκίνα την αναζήτηση στις περιοχές κοντά στο πανεπιστήμιο. Δεν χρειάζεται να φτάνεις με τα πόδια αλλά καλό θα ήταν το σπίτι που θα διαλέξεις να είναι κοντά στα διάφορα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (στην Αθήνα άκρως εξυπηρετικό είναι το ΜΕΤΡΟ). Άπαξ και βρεις το σπίτι, το έργο της τακτοποίησης και διακόσμησης θα σου πάρει λίγο χρόνο αλλά είναι μια ιδιαίτερα δημιουργική και διασκεδαστική εργασία.

Οι πρώτες μέρες: σίγουρα οι πρώτες μέρες θα σε γεμίσουν άγχος και ένταση. Κάτι η εγγραφή, κάτι τα επιτελεία των παρατάξεων που θα σε πρήξουν κυριολεκτικά, κάτι το στρες για το τι θα συναντήσεις και ποιούς φίλους θα κάνεις, Χαλάρωσε και προσπάθησε να δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό, για να γνωρίσεις άτομα που θα σου ταιριάζουν και θα σε συντροφεύσουν τα επόμενα χρόνια. Μην αγχωθείς να οι φιλίες που θα κάνεις την πρώτη ημέρα δεν θα εξελιχθούν και τις επόμενες. Αν είσαι τυχερή θα γνωρίσεις την κολλητή της ζωής σου στο διπλανό έδρανο. Ως γνήσιο πρωτάκι, φρόντισε να πάρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για μαθήματα, καθηγητές και σημειώσεις, από τη γραμματεία της σχολής ή από κάποιο φοιτητή μεγαλύτερου έτους.

Τα μαθήματα: όσο σημαντική είναι η παρακολούθηση των μαθημάτων, άλλο τόσο σημαντική είναι και η κοπάνα από αυτά. Τουλάχιστον, στο πρώτο εξάμηνο φρόντισε να διατηρείς τακτική παρουσία στα μαθήματα που σε ενδιαφέρουν για να μπορείς να επιλέξεις αυτά που σε αφορούν σε επόμενα εξάμηνα. Συνήθως, και καθώς παιρνούν τα εξάμηνα πολλά μαθήματα ή εργαστήρια αποτελούν συνέχεια του προηγούμενου εξαμήνου. Ταυτόχρονα, μπορείς να γνωρίσεις τους τακτικούς φοιτητές που δεν χάνουν λέξη που θα ξεστομίσει ο καθηγητής και θα αποτελέσουν την κύρια πηγή σημειώσεων λίγο πριν την εξεταστική. Καλή η κοπάνα, αλλά προς Θεού, δεν κάνουμε απουσίες στα εργαστήρια που έχουν απαραίτητη παρουσία.

Άσε πίσω την νοοτροπία ''της τελευταίας στιγμής'': μπορεί να ήταν πολύ εύκολο στα πλαίσια του Λυκείου να ολοκληρώσεις μια εργασία την τελευταία στιγμή ή να διαβάσεις το τελευταίο βράδυ πριν το κρίσιμο διαγώνισμα. Όμως στο Πανεπιστήμιο αυτή σου η συμπεριφορά θα αποδειχτεί άκρως αναποτελεσματική. Μια πανεπιστημιακή εργασία δεν ολοκληρώνεται σε ένα βραδύ, ενώ και στις εξετάσεις (ακόμα κι αν υπολογίζεις ν' αντιγράψεις) δεν σου φτάνει ένα βράδυ για να φτιάξεις τα απαραίτητα ''σκονάκια''. Άσε που είναι προτιμότερο να διαβάσεις όσο μπορείς παρά να μηδενιστείς μια για πάντα από ένα περίεργο επιτηρητή ή καθηγητή.

Η υγεία πάνω απ' όλα: βασικά στοιχεία της φοιτητικής ζωής είναι τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια. Αυτά τα τρία στοιχεία μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην υγεία όσο και στην σιλουέτα σου. Άσε που με τα κιλά που θα βάλεις από το έτοιμο φαγητό που θα τρως, σύντομα θα νοσταλγήσεις τα μαγειρευτά πιάτα της μαμάς σου. Αν έχεις κέφι, πάρε τον Τσελεμεντέ ανά χείρας και ξεκίνα τα μαθήματα μαγειρικής. Οι κολλητές μπορούν να παίξουν το ρόλο του δοκιμαστή κι εσύ να βρεθείς κάποιο μέρα στην tv σε σόου μαγειρικής.

Οι ωραίες έχουν χρέη: μπορεί να είσαι καλομαθημένη, αλλά ως φοιτήτρια και μάλιστα φοιτήτρια μακρυά από το σπίτι, έχεις την υποχρέωση να τηρείς μια καλή κατάσταση στα οικονομικά σου. Αν βλέπεις ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις οικονομικές υποχρεώσεις σου και τα ''δάνεια'' από το σπίτι δεν επαρκούν, προσπάθησε να βρεις μια δουλεία με μειωμένο ωράριο που θα σου εξασφαλίζει ένα καλό χαρτζιλίκι.

Κι αν έρθει ο έρωτας; Καλώς να τον δεχτείς. Φυσικά, θα πρέπει να τηρείς μια ισορροπία ανάμεσα σε εκείνον και στις φίλες που γνώρισες πρόσφατα, για να μην βρεθείς στο τρίτο έτος μόνη και χωρισμένη χωρίς φίλες.

Ναι: στην ψήφο σου στις φοιτητικές εκλογές.

Όχι: στο να κυνηγάς σαν μανιακή ψηφοφόρους για χάρη κάποιας παράταξης.

Ναι: στο αγόρι του διπλανού εδράνου που σε γλυκοκοιτάει.

Όχι: στον περιζήτητο κούκλο συμφοιτητή του έτους σου, που θέλει όλες τις συμφοιτήτριες κι σένα.

Ναι: στην πτυχιακή εργασία που θα σε βοηθήσει στις μετέπειτα σπουδές.

Όχι: στην κλεμμένη πτυχιακή που θα σου στερήσει το πτυχίο (έτσι και σε ανακαλύψουν).

Ναι: στα φοιτητικά πάρτυ και συγκεντρώσεις που έχουν γέλιο και μένουν αξέχαστες.

Όχι: στα φοιτητικά όργια που πάντα γίνονται γνωστά και οι φωτογραφίες σου σε αυτά θα μείνουν εξίσου αξέχαστες.

Ναι: στις ολονύκτιες βραδιές dvd.

Όχι: στον ολοήμερο ύπνο μετά από το ξενύχτι.

Αν ψάχνεις πληροφορίες σχετικά με τη φοιτητική ζωή σε μια συγκεκριμένη πόλη της Ελλάδας, στείλε το e-mail σου στη διεύθυνση: [email protected]

Κατερίνα Πατούλια