Διάβασε αυτό αν ο φθόνος και η ζήλια επηρεάζουν τις φιλίες σου

01.03.2021
Διάβασε αυτό αν ο φθόνος και η ζήλια επηρεάζουν τις φιλίες σου
Δεν είσαι κακή φίλη - πρέπει απλώς να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα σου και να τα διαχειριστείς σωστά

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει συμβεί και σε εσένα: Κάποιο άτομο που αγαπάς έχει υπέροχες ειδήσεις - και είσαι χαρούμενη, πραγματικά, αλλά υπάρχει λίγη πίκρα που κρύβεται πίσω από τον ενθουσιασμό σου. Είναι λίγο επώδυνο να λαχταρούμε κάτι που έχει το αγαπημένο μας πρόσωπο και παράλληλα να θέλουμε πραγματικά να τους ενθαρρύνουμε. Και όταν αυτά τα συναισθήματα αναπτύσσονται στις φιλίες μας, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι να κάνουμε.

Δες και αυτό: Έρευνα δείχνει ότι πόσοι από τους φίλους σου νοιάζονται πραγματικά για σένα

Αν λοιπόν αντιμετωπίζεις ζήλια ή φθόνο και δεν ξέρεις τι να κάνεις, διάβασε τις παρακάτω συμβουλές για τη διαχείριση των συναισθημάτων σου:

Παραδέξου τα συναισθήματά σου στον εαυτό σου σε τρίτο άτομο.
Αν η σκέψη να πεις στη φίλη σου ότι σε ενοχλεί η καλή της τύχη, σου προκαλεί πανικό, μην ανησυχείς - δεν χρειάζεται να το κάνεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις ωστόσο, είναι να πεις στον εαυτό σου την αλήθεια. Το να αρνείσαι ότι ζηλεύεις θα κάνει τα συναισθήματα πιο έντονα και αυτό δεν είναι καλό για εσένα ή για τη φιλία σου.

Όταν συνομιλείς με τον εαυτό σου, η συμβουλευτική ψυχολόγος και ειδικός φιλίας Marisa G. Franco λέει ότι η χρήση του τρίτου ατόμου μπορεί να σε βοηθήσει να "αισθανθείς λίγο πιο ενδυναμωμένη ή να έχεις μεγαλύτερη απόσταση από σκέψεις". Εάν αισθάνεσαι πολύ άγχος για το φθόνο σου, η χρήση του ονόματός σου μπορεί να σε βοηθήσει να το νιώσεις λίγο λιγότερο προσωπικό. Αντί να πεις, "Την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της καλύτερης φίλης μου, ζηλεύω και έχω πικρία", μπορείς να μιλάς για τον εαυτό σου σαν να είσαι κάποια άλλη: "Η [Το όνομά σου], νιώθει ζήλια τώρα, γιατί, η καλύτερη φίλη της επιτυγχάνει αυτό το σημαντικό ορόσημο, ενώ η [το όνομά σου] συνειδητοποιεί ότι αισθάνεται στάσιμη και φοβάται ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν γι 'αυτήν". Μόλις αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου, μπορείς να εξασκηθείς στον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που θα παρηγορούσες μια φίλη.

Αναρωτήσου γιατί αισθάνεσαι έτσι
Τα συναισθήματά είναι μια μορφή πληροφόρησης. Σε αυτήν την περίπτωση, η ζήλια ή ο φθόνος σου λέει κάτι: "Τις περισσότερες φορές, είναι ένας προβληματισμός για τον εαυτό μας και δεν πρέπει απαραίτητα να είναι κακός προβληματισμός", εξηγεί η ψυχολόγος Vanessa Roberts. "Θα μπορούσε απλώς να αντικατοπτρίζει αυτό που νιώθουμε για τον εαυτό μας εκείνη τη στιγμή, πού νομίζουμε ότι είμαστε στη ζωή και ίσως εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε".Μπορεί να ανακαλύψεις ότι έχεις επιθυμίες και φιλοδοξίες που δεν γνώριζες ότι υπήρχαν.

Αντιστάσου στην παρόρμηση να δράσεις
Συχνά δεν ασχολούμαστε με συναισθήματα όπως ο φθόνος και η ζήλια γιατί φοβόμαστε ότι, σκεφτόμενες αυτά, τα επιδεινώνουμε. Ωστόσο, όταν απομακρύνουμε αυτά τα συναισθήματα, είναι πιο πιθανό να "δράσουμε", εξηγεί η Roberts. "Αρχίζουμε να κάνουμε έμμεσες και ακόμη και παθητικές-επιθετικές συμπεριφορές. Δεν είναι ασυνήθιστο να κάνεις ένα βήμα πίσω από μια φίλη όταν αισθάνεσαι ζήλεια ή να αλλάζεις θέμα συζήτησης. Προσπάθησε να αντισταθείς σε αυτές τις ενέργειες: Θα μπορούσαν να βλάψουν τη φιλία σου".

Θυμήσου πόσο εκτιμάς τη φιλία σου
Όταν αντιμετωπίζουμε συγκρουόμενα συναισθήματα, υπάρχει η τάση να επικεντρωνόμαστε στο ένα περισσότερο από το άλλο. Αντί να το κάνεις αυτό, μπορείς να αναγνωρίσεις τη ζήλια σου και να θυμηθες πόσο πολύ εκτιμάς τη φιλία σου. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου τις καλές στιγμές που έχετε μοιραστεί και την υποστήριξη που παρέχετε και οι δύο ο ένας στον άλλο μπορεί να σε βοηθήσει να επικεντρωθείς σε αυτό που είναι σημαντικό.

Εάν νιώθεις άνετα, μίλησε με το άτομο αυτό
"Δεν χρειάζεται να ειπωθεί με έναν εξαιρετικά άμεσο τρόπο που θα σας κάνει να νιώσετε και οι δύο άσχημα", λέει η Roberts. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις στη φίλη σου πόσο χαρούμενη είσαι για αυτήν και, στη συνέχεια, να κάνεις μια "ανοιχτή και ευάλωτη συνομιλία" σχετικά με το πώς προσπαθείς να κάνεις αυτό που κάνουν αυτήν τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση όμως, μην προσπαθήσεις να στρέψεις την ευτυχισμένη τους στιγμή στα δικά σου θέματα - ίσως είναι καλύτερο οι δυο συζητήσεις να γίνουν σε ξεχωριστούς χρόνους.

Εάν η ζήλια ή ο φθόνος σου είναι υπερβολικά, σκέψου τη λύση της ψυχοθεραπείας
Δεν είναι και τόσο κακό να αντιμετωπίζεις μόνη σου αυτά τα συναισθήματα, αλλά αν νομίζεις ότι θα μπορούσες να επωφεληθείς από μια συνομιλία με έναν θεραπευτή, αξίζει να το δοκιμάσεις.