Οι φίλοι - βαμπίρ & πώς θα τους αναγνωρίσεις

01.02.2013
Η φιλία δεν είναι μονάχα δούναι αλλά και λαβειν! Στους φίλους οφείλουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό αλλά κατά πόσο είμαστε σίγουροι ότι αξίζει να το κάνουμε;

Σίγουρα δεν πρέπει να μετατρέψουμε τη φιλία σε μια σύμβαση, όπου θα ζυγίζουμε τα πάντα, προσπαθώντας να υπολογίζουμε αν όσα προσφέρουμε είναι σε απόλυτη αναλογία με αυτά που κερδίζουμε κι εννοείται πως δεν κρίνουμε τους φίλους από τα ανταλλάγματα. Ωστόσο, καλό είναι κάποιες φορές να εξετάσουμε το κατά πόσο μια φιλία είναι αμοιβαία και ειλικρινής. Μάθε πώς θα ξεχωρίσεις τους φίλους – βαμπίρ και πώς θα χτίσεις αληθινές και ειλικρινείς φιλίες.

Σχέση αμοιβαία ή μονόπλευρη;

Μπορεί εσύ από την πλευρά σου να έχεις όλη την καλή διάθεση και την πρόθεση να προσφέρεις σε ανθρώπους που θεωρείς κοντινούς σου, ωστόσο, κάποιες στιγμές καλό θα ήταν να διερευνήσεις και να αναρωτηθείς το κατά πόσο αυτοί θα έχουν τη διάθεση να σε βοηθήσουν με την ίδια θέρμη, αν και όποτε το χρειαστείς. Διότι αν έχεις την ατυχία να έχεις δίπλα στο μια φίλη-βαμπίρ, μια φίλη που σου "ρουφά" όλη την ενέργεια εκμεταλλευόμενη τη δοτικότητά σου, με πίκρα θα διαπιστώσεις πως πρόκειται για μια σχέση μονόπλευρη…

Τα χαρακτηριστικά του φίλου-βαμπίρ

* Οι φίλοι βαμπίρ είναι όλοι όσοι σε προσεγγίζουν προσπαθώντας να αποκομίσουν κάτι από εσένα, κάτι που διαιωνίζεται συνεχώς. Είτε πρόκειται για τον κύκλο γνωριμιών σου, για τον κούκλο κολλητό σου ή την φιλοτιμία σου να προσφέρεις συνεχώς και δίχως ανταλλάγματα τη βοήθειά σου, οι φίλοι βαμπίρ σε προσεγγίζουν διότι καταλαβαίνουν πως μπορούν να σε εκμεταλλευτούν στο έπακρον, με την κάλυψη της «φιλίας».

*Δε θα ρωτήσουν ποτέ πώς αισθάνεσαι, ποιες είναι οι ανάγκες σου, τι προτιμάς και δε θα μπουν καν στον κόπο να συζητήσουν διεξοδικά κάποιο πρόβλημά σου εκτός κι αν τους αφορά άμεσα. Είναι άνθρωποι άκρως εγωκεντρικοί οπότε και δεν θα ενδιαφερθούν για κανέναν άλλον πλην του εαυτού τους

* Απαιτούν αφοσίωση και πλήρη «υποταγή». Αν δε, θεωρήσουν πως χτίζεις άλλες αληθινές φιλίες θα βγουν εκτός εαυτού, θα θιχτούν και θα σε γεμίσουν ενοχές.

* Δεν είναι εκεί όταν τους χρειάζεσαι διότι πάντα έχουν να κάνουν κάτι πιο… σημαντικό κι απαιτούν από εσένα κατανόηση. Αν βέβαια χρειαστούν τη βοήθειά σου, θα την απαιτήσουν.

* Θέλουν να δείχνουν πάντα πιο έξυπνοι, πιο στυλάτοι, πιο καλοντυμένοι και φυσικά πιο αρεστοί απ΄ότι εσύ, γι αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να σε υποτιμήσουν και να σε «καπακώσουν» με προσβολές και πικρόχολα σχόλια.

Τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικού φίλου

* Οι πραγματικοί φίλοι συμπάσχουν μαζί σου και σε βοηθούν να ξεπεράσεις τα όποια προβλήματα σου, ακόμη κι αν στην προσπάθειά τους να σε ταρακουνήσουν γίνουν αυστηροί κριτές.

* Η ειλικρινής φιλία είναι μια φιλία βασισμένη στην αλληλοκατανόηση, ακόμη και μετά από μια διαφωνία.

* Ο σωστός φίλος αποδέχεται τη διαφορετικότητα. Κάποιος που απαιτεί την μεταλλαξή μας καθ εικόνα και καθ ομοίωση του δεν είναι φίλος πραγματικός. Με τους φίλους δεν είμαστε όμοιοι, δεν έχουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης, ούτε κοινές απόψεις, κι αυτό είναι άλλωστε που μας κάνει ξεχωριστούς.

* Μια σχέση ερωτική ή φιλική απαιτεί δύο μέρη και αμοιβαίο σεβασμό. Οτιδήποτε μονόπλευρο είναι απλά καταδικασμένο…