Γιατί οι άνδρες λένε "σ’ αγαπώ" πιο γρήγορα από τις γυναίκες

Γιατί οι άνδρες λένε "σ’ αγαπώ" πιο γρήγορα από τις γυναίκες
Είναι γεγονός πως ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον δικό του χρόνο για να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του. Φαίνεται, όμως, ότι σε αυτό παίζει κάποιον ρόλο και το φύλο!

"Αγάπη τι δύσκολο πράγμα" λέει ένα παλιό γνωστό τραγούδι και μάλλον θα συμφωνήσεις μαζί μας ότι πράγματι είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα που είναι δύσκολο να κατανοηθεί με τη λογική, πόσο μάλλον από την επιστήμη. Μερικοί άνθρωποι το βιώνουν με την πρώτη ματιά, ενώ άλλοι χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν αυτά τα συναισθήματα. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει μελέτες και έχουν συλλέξει στοιχεία που ρίχνουν φως στο ποιο είναι το μέσο χρονοδιάγραμμα που "απαιτείται" για να ερωτευτείς.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν να μελετήσουν και να βρουν το πού αναπτύσσεται η αγάπη. Το συμπέρασμά τους, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Daily, ήταν ότι δεν συμβαίνει στην καρδιά σου, αλλά στον εγκέφαλό σου, εξηγώντας ότι η "καρδιά σχετίζεται επίσης επειδή η περίπλοκη έννοια της αγάπης σχηματίζεται από διαδικασίες από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω, από τον εγκέφαλο στην καρδιά και αντίστροφα".

Βασικά, όπως υποστηρίζουν, ένα μέρος του εγκεφάλου σου ενεργοποιείται και στέλνει ερεθίσματα στην καρδιά σου. Τότε, αισθάνεσαι τα "συμπτώματα".

4 απλοί τρόποι για να πεις «Σ' αγαπώ» με άλλα λόγια!

Το να ερωτεύεσαι είναι μια μαγική εμπειρία, αλλά γνωρίζεις ότι υπάρχει πραγματικά επιστήμη πίσω από αυτό; Όταν ένα άτομο ερωτεύεται, δώδεκα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου αρχίζουν να συνεργάζονται και απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν ευφορία όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η αδρεναλίνη και η βαζοπρεσίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες δημιουργούν μια αίσθηση ευχαρίστησης και ανταμοιβής, κάνοντας τον έρωτα μια πραγματικά εθιστική εμπειρία.

Εκτός από το ότι επηρεάζει τα κέντρα ευχαρίστησης, η αγάπη έχει επίσης αντίκτυπο στις πνευματικές περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι αποτυχημένες σχέσεις μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη και έντονο συναισθηματικό στρες. Όταν η αγάπη δεν λειτουργεί, μπορεί να μοιάζει σαν μια προσωπική αποτυχία, που οδηγεί σε συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης ακόμη και σε κρίσεις ταυτότητας.

Έχει ενδιαφέρον το ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χρειάζεται μόλις ένα πέμπτο του δευτερολέπτου για να προσδιορίσει ο εγκέφαλος εάν έχει γνωρίσει το σωστό άτομο. Αυτή είναι η στιγμή που ξεκινάς να ερωτεύεσαι και όλα αυτά χάρη στην απελευθέρωση αυτών των χημικών ουσιών που προκαλούν ευφορία.

Για να αγαπήσεις πραγματικά κάποιον, μπορεί να χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα από δύο εβδομάδες έως τέσσερις μήνες. Για τις γυναίκες, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Μια άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνδρες τείνουν να λένε "σ’ αγαπώ" σε 108 ημέρες περίπου, ενώ οι γυναίκες, χρειάζονται κατά μέσο όρο γύρω στις 123. Αλλά πριν το πουν και τα δύο φύλα χρειάζεται να παραδεχθούν μέσα τους τον έρωτά τους. Η έρευνα δείχνει ότι χρειάζονται δύο με δυομίση μήνες αφού γνωρίσουν ένα άτομο.

Αδελφή ψυχή: Τα 10 ερωτήματα που θα σου δώσουν την απάντηση για το εάν την έχεις ήδη δίπλα σου

Και δεν είναι μια εύκολη διαδικασία καθώς πρέπει πραγματικά να απολαμβάνεις το να είστε μαζί και να έχετε παρόμοιες αξίες και ενδιαφέροντα. Ωστόσο, για να αγαπήσεις κάποιον βαθιά, πρέπει επίσης να αποδεχτείς τις καλές και άσχημες πλευρές του. Εάν μπορείς να το κάνεις αυτό, η σχέση μπορεί να λειτουργήσει.

Η αγάπη επηρεάζει τη σωματική σου υγεία, τη νοητική σου λειτουργία, ακόμα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Είτε πρόκειται για τις ενδορφίνες που έρχονται με τον έρωτα είτε για τα μακροπρόθεσμα οφέλη μιας σοβαρής σχέσης, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει η αγάπη στη ζωή μας. Έτσι, αν θέλεις να ζήσεις μια πιο ευτυχισμένη, πιο υγιή και πιο ικανοποιητική ζωή, είναι σαφές ότι η καλλιέργεια της αγάπης σε όλες τις μορφές της πρέπει να είναι η κυρίαρχη προτεραιότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις 30.05.2023 - 12:44