Πότε να αναζητήσεις συμβουλευτική γάμου: 6 σημάδια, σύμφωνα με τους ειδικούς

20.10.2022
Πότε να αναζητήσεις συμβουλευτική γάμου: 6 σημάδια, σύμφωνα με τους ειδικούς
Η συμβουλευτική γάμου και σχέσεων μπορεί να σου παρέχει σημαντική βοήθεια, είτε για να επιλύσεις είτε για να προλάβεις μεγάλες συγκρούσεις με το σύντροφο σου

Είτε είσαι αρραβωνιασμένη, είτε πρόσφατα ή εδώ και πολλά χρόνια παντρεμένη, οποιοσδήποτε θεραπευτής θα σου πει ότι βοηθάει να μιλήσεις με κάποιον πριν προκύψει ένα πρόβλημα με το σύντροφο σου. Αν αναζητήσεις προληπτικά συμβουλές γάμου, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένη να χειριστείς κοινές, αν και αγχωτικές καταστάσεις ως ζευγάρι.

Ο καλύτερος τρόπος να χωρίσεις με κάποιον για τον οποίο νοιάζεσαι πραγματικά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Εάν δεν έχεις ήδη έναν θεραπευτή ή εάν δεν σου αρέσει και τόσο η ιδέα να αναζητήσεις βοήθεια πριν ένα ζήτημα εκδηλωθεί, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που υποδεικνύουν πότε πρέπει να αναζητήσεις συμβουλευτική γάμου.

Πότε να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού
Αναρωτιέσαι πότε να ζητήσεις συμβουλευτική γάμου; Μερικοί ειδικοί σχέσεων μοιράζονται τις κορυφαίες συμβουλές τους σχετικά με το θέμα.

Όταν προκύπτει ένα θέμα αλλά δεν ξέρεις πώς να το συζητήσεις
Ακόμη και οι πιο αγαπημένοι γάμοι θα βιώσουν αγχωτικές καταστάσεις. «Πάντα θα προκύπτουν ζητήματα στη σχέση σου, ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που υπάρχει ένα θέμα που κρύβεται στο παρασκήνιο και κανείς από εσάς δεν κατάφερε να βρει τον καλύτερο τρόπο για να το συζητήσετε μεταξύ σας ή να βρείτε μια πιθανή λύση», λέει η δικηγόρος και συγγραφέας Leslie Montanile. «Η αναζήτηση της συμβουλής ενός ουδέτερου τρίτου μπορεί να έχει τρομερά θετική επίδραση που προσφέρει λύσεις που δεν έχεις σκεφτεί, καθώς και την εισαγωγή νέων εργαλείων για να δουλέψετε τη σχέση σας».

Όταν εσύ ή ο σύντροφός σου δυσκολεύεστε να ακούσετε ο ένας τον άλλον
Η επικοινωνία για το πώς αισθάνεστε μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά το να ακούτε ενεργά και να είστε δεκτικοί για το πώς νιώθει ο άλλος, μπορεί να είναι εξίσου δύσκολο. «Επειδή δεν διδασκόμαστε πολλά για την επικοινωνία, τις σχέσεις, την ψυχική υγεία ή το σεξ, η συμβουλευτική γάμου ή τη θεραπεία ζευγαριών μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος να μάθετε δεξιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τη σχέση σας», λέει η Montanile. Η εξήγηση; Η συμβουλευτική γάμου δίνει μεγάλη έμφαση στη σημασία όχι μόνο του να μοιράζεστε τις δικές σας ανησυχίες αλλά και να μάθετε πώς να ακούτε και να είστε πλήρως δεκτικοί. «Όταν μαθαίνουμε πώς να ακούμε, μπορούμε να ακούμε όλους όσους νοιαζόμαστε πιο αποτελεσματικά», λέει η Montanile.

Αυτή είναι η λέξη που θα μπορούσε να καταστρέψει μια σχέση

Όταν δεν είστε απόλυτα σίγουροι τι φταίει — αλλά κάτι είναι ξεκάθαρο
Ένα από τα πιο ισχυρά πράγματα που μπορεί να διδάξει η συμβουλευτική γάμου (και η θεραπεία γενικά) είναι η ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων. «Όταν μαθαίνουμε πώς να αναγνωρίζουμε, να διαχειριζόμαστε και να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας, μπορούμε να μοιραστούμε πράγματα με όλους όσους θέλουμε με υγιή τρόπο», λέει η θεραπεύτρια σχέσεων, σεξ και ψυχικής υγείας Rachel Wright. Έχοντας αυτό υπόψη, η Wright επαναλαμβάνει ότι η συμβουλευτική γάμου είναι ωφέλιμη ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο όταν προκύψει κάτι μεγάλο. «Ως θεραπεύτρια που ειδικεύεται στις σχέσεις - νομίζω ότι το να δοκιμάσεις τη συμβουλευτική πριν προκύψει ένα "θέμα" είναι το καλύτερο», λέει. «Με αυτόν τον τρόπο, έχετε μια βασική σχέση με έναν θεραπευτή, έτσι ώστε όταν προκύπτει ένα πρόβλημα (αναπόφευκτα), να μην χρειάζεται να ξεκινήσετε από το μηδέν. Όταν ένας θεραπευτής σας κατανοεί, είναι σε πολύ καλύτερη θέση να σας υποστηρίξει όταν προκύπτει μια κρίση ή άλλο πρόβλημα».

Εάν αισθάνεστε κολλημένοι σε ένα θέμα, αλλά δεν θέλετε να το παρατήσετε
Εσύ και ο σύντροφός σου διαφωνείτε για ένα συγκεκριμένο θέμα, σε σημείο που επηρεάζει τη σχέση σας, αλλά όχι τόσο ώστε να θέλετε να ακυρώσετε το γάμο ή να υποβάλετε αίτηση διαζυγίου; Αυτά είναι καλά νέα, αλλά τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι η συμβουλευτική γάμου μπορεί να βοηθήσει.
«Όταν διαπιστώνετε ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο και έχετε προσπαθήσει να μιλήσετε για αυτό ή έχετε προσπαθήσει να προσεγγίσετε το θέμα με διαφορετικό τρόπο, αλλά εξακολουθείτε να έχετε το ίδιο αρνητικό ή μη παραγωγικό αποτέλεσμα, η συμβουλευτική θα μπορούσε να ανοίξει τα μονοπάτια επικοινωνίας ανάμεσα σε εσένα και τον σύντροφό σου και να σας βοηθήσει σε μια αμοιβαία επωφελή λύση», λέει η Montanile.

Η νέα σου σχέση έχει μερικά εμπόδια
Πες λοιπόν ότι δεν είσαι παντρεμένη ή αρραβωνιασμένη, αλλά είσαι σε σχέση ή ελπίζεις να κάνεις μια σχέση. Ή ίσως είσαι παντρεμένη ή αρραβωνιασμένη, αλλά όλα έγιναν γρήγορα. Όποια και αν είναι η περίπτωση, η Wright λέει ότι η θεραπεία σχέσεων μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.
«Εάν αναζητάς σημάδια για το αν χρειάζεστε συμβουλευτική, αξιολογήστε πόσο ευτυχισμένοι είστε στη σχέση σας και κοιτάξτε τους τομείς που ευδοκιμείτε και τους τομείς που αισθάνεστε απογοητευμένοι», λέει. «Για παράδειγμα, ίσως η σεξουαλική σας ζωή να ευδοκιμεί, αλλά η επικοινωνία σας γύρω από τις δουλειές του σπιτιού προκαλεί μεγάλη πίεση, ή ίσως η καθημερινότητά σας είναι εντάξει, αλλά αισθάνεστε αποκομμένοι - οτιδήποτε θέλετε να αλλάξετε ή να βελτιώσετε».