Οι 5 τρόποι για να δείχνεις ενσυναίσθηση στη σχέση σου και πόσο θα σε βοηθήσουν

19.10.2022
Οι 5 τρόποι για να δείχνεις ενσυναίσθηση στη σχέση σου και πόσο θα σε βοηθήσουν
Για να έχεις μια υγιή και δυνατή σχέση, είναι σημαντικό εσύ και ο σύντροφός σου να αισθάνεστε βαθιά συνδεδεμένοι μεταξύ σας. Αν και μπορεί να είναι πιο εύκολο αυτό να συμβεί κατά τη φάση του μήνα του μέλιτος, το να είσαι ευάλωτη με τον σύντροφό σου και να βρίσκετε τρόπους να είστε πιο συμπονετικοί στη σχέση σας, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτού του συναισθηματικού δεσμού. Πώς όμως μπορεί να είσαι πιο συμπονετική στη σχέση σου; Οι ψυχολόγοι προτείνουν τους 5 παρακάτω τρόπους:

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του

Το να δείχνεις ενσυναίσθηση σε μια σχέση μπορεί να κάνει πιο δυνατό τον δεσμό σου με τον σύντροφο σου. Γι' αυτό, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να είσαι πιο συμπονετική, είναι απλώς να φανταστείς τον εαυτό σου στη θέση του. «Οι άνθρωποι που δεν έχουν ενσυναίσθηση, τείνουν να μην κατανοούν πώς αισθάνονται και οι ίδιοι σε διάφορες καταστάσεις», λέει στο Bustle η Laurel Steinberg, καθηγήτρια ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Συμβουλή; Για αρχή, υπενθύμισε στο άλλο άτομο να σκεφτεί πώς νιώθει καθώς υπομένει τις ανάμεικτες εμπειρίες της ζωής — το καλό, το κακό και το ουδέτερο.

Τα κοινά λάθη που κάνουν τα ζευγάρια τον πρώτο χρόνο του γάμου τους

Επικοινώνησε για τα συναισθήματά του

Ο χρυσός κανόνας μιας υγιούς σχέσης; Καλή επικοινωνία — και αυτό ισχύει όταν είσαι πιο συμπονετική. «Τα ευτυχισμένα ζευγάρια συχνά δείχνουν την ενσυναίσθησή τους επικοινωνώντας προφορικά. Με αυτό φαίνεται ότι αφιερώνουν χρόνο για να καταλάβουν τι βιώνουν οι σύντροφοί τους», λέει η Steinberg. Εκτός από το να ακούς, το να εκφράζεις στον σύντροφό σου ότι καταλαβαίνεις τι περνάει, μπορεί να του δείξει ότι δείχνεις μεγαλύτερη ενσυναίσθηση στα συναισθήματά του, αντί απλώς να τα απορρίπτεις.

Να είσαι ενεργή κάνοντας ερωτήσεις

Το να είσαι πιο συντονισμένη με τα συναισθήματα του συντρόφου σου μπορεί να σου επιτρέψει να παρατηρήσεις πότε είναι πεσμένος πριν καν αναφέρει οτιδήποτε. Όταν ξεκινάς να κάνεις ερωτήσεις σχετικά με τη συναισθηματική του κατάσταση, μπορείς να δείξεις ότι έχεις επενδύσει στην ευτυχία του και στη σχέση. «Μπορείς προληπτικά να κάνεις ερωτήσεις στον σύντροφο σου για το πώς πάνε τα πράγματα, χωρίς να περιμένεις να σου το πει μόνος του», λέει η Steinberg.

Μάθε να μην ασκείς συνέχεια κριτική

Μια αληθινή σχέση περιλαμβάνει ανάπτυξη και μάθηση μαζί. Αυτό σημαίνει να βοηθάει ο ένας τον άλλον όταν το χρειάζονται περισσότερο, χωρίς να κρίνει ο ένας τον άλλον και να τον κάνει να νιώθει ασήμαντος. «Μπορείς να μην κρίνεις τις επιλογές του συντρόφου σου και να υποθέσεις ότι αυτές οι επιλογές έγιναν μετά από προσεκτική σκέψη, ανεξάρτητα από το αν τελικά οδήγησαν στην επιτυχία ή όχι», λέει η Steinberg.

Celebrity Blind Dates: 5 διάσημα ζευγάρια που γνωρίστηκαν σε ραντεβού στα τυφλά και "έδεσαν" αμέσως!

Ανάλαβε μερικές από τις ευθύνες του συντρόφου σου

Για τις μακροχρόνιες σχέσεις, ένας πολύ καλός τρόπος για να έχεις περισσότερη ενσυναίσθηση είναι απλώς να αναλαμβάνεις μερικές από τις δουλειές και τις καθημερινές ευθύνες του συντρόφου σου. Μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι περνά καθημερινά και μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις να κρίνεις. «Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να δείξεις ενσυναίσθηση σε μια μακροχρόνια σχέση, είναι να αναλάβεις κάποιες από τις ευθύνες του συντρόφου σου για ένα χρονικό διάστημα, για να έχεις πραγματικά μια καλή αίσθηση για το πώς είναι να βρίσκεσαι στη θέση του», λέει η Steinberg.