Eίναι καλό να κόβεις τις παρανυχίδες όταν περιποιείσαι τα νύχια σου;

02.08.2022
Eίναι καλό να κόβεις τις παρανυχίδες όταν περιποιείσαι τα νύχια σου;
Ένα ερώτημα που κάνουν πολύ συχνά όσοι περιποιούνται τα νύχια τους συστηματικά. Ιδού η απάντηση από έναν ειδικό.

Δεν υπάρχει τίποτα σαν την ικανοποίηση που παίρνεις μετά από ένα φρέσκο μανικιούρ. Απαλό βερνίκι νυχιών στην αγαπημένη σου απόχρωση, ίσως κάποιο funky σχέδιο, είναι αυτό που θες όσο τίποτα ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι. Αλλά κανένα μανικιούρ δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς την φροντίδα της επιδερμίδας. Για να πετύχουν μια καλαίσθητη εμφάνιση, πολλοί (συμπεριλαμβανομένων των τεχνητριών στα ινστιτούτα νυχιών) αφαιρούν όλο το δέρμα που περισσεύει γύρω από την επιφάνεια του νυχιού.

«Σίγουρα μπορεί να είναι δελεαστικό να κόψεις τα πάντα εντελώς», λέει στο Bustle η Αμερικανίδα τεχνήτρια νυχιών Chelsea King. Είναι όμως αυτός ένας πειρασμός στον οποίο πρέπει να ενδώσεις ή να αντισταθείς; Μπορεί να έχεις ακούσει ότι είναι κακό να κόβεις τις παρανυχίδες ή τα πετσάκια σου, είναι όμως έτσι πραγματικά; Να δούμε τι λένε οι ειδικοί.

Nude νύχια: Το απόλυτο φυσικό trend στο μανικιούρ που πάει με κάθε ντύσιμο

Είναι κακό να κόβεις τα πετσάκια σου;

Σημείωσε ότι τα πετσάκια δεν είναι απλώς ένα επιπλέον δέρμα που πετιέται. Αυτός ο ιστός που πλαισιώνει το νύχι σου εξυπηρετεί ορισμένες σημαντικές λειτουργίες. «Η επιδερμίδα είναι το φυσικό προστατευτικό καπάκι του νυχιού», εξηγεί η Dr. Dana Stern, δερματολόγος και ειδικός στα νύχια. «Είναι σαν τον σοβά στο ντους ανάμεσα στα πλακάκια του μπάνιου σου». Είναι εκεί για να κρατά μακριά την υγρασία και τους οργανισμούς που ενδεχομένως προκαλούν προβλήματα.

«Όταν αυτό αφαιρεθεί ή στεγνώσει και αφυδατωθεί, τίθεται σε κίνδυνο και τότε το νερό και η υγρασία μπορούν να εισέλθουν στα νύχια προκαλώντας κάθε είδους προβλήματα», λέει η Stern. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι η παρωνυχία — μια μόλυνση του δέρματος πίσω από την επιδερμίδα με αποτέλεσμα ερυθρότητα και πρήξιμο. Εάν τα προβλήματα επιμείνουν, η Stern λέει ότι το νύχι μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ανωμαλίας: αποχρωματισμό, πάχυνση, λευκές κηλίδες ή εξογκώματα.

Μέχρι τώρα, μάλλον ξέρεις πού πάει αυτό. Τόσο η Stern όσο και η King λένε ότι δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να αφαιρείς το δέρμα. Η King σημειώνει ότι ένας επαγγελματίας θα πρέπει να μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ του ζωντανού ιστού στη βάση του νυχιού, του επονυχίου (επιδερμίδα) και του νεκρού δέρματος σε άλλα σημεία γύρω από το νύχι που μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς εμπειρία – για αυτό, η King συνιστά να μην κόβεις τίποτα γύρω από αυτήν την περιοχή. Στην ουσία δεν πρέπει να κόβεις τα πετσάκια σου.

Τι λέει για σένα το χρώμα του μανικούρ σου

Πώς να φροντίσεις με ασφάλεια τα πετσάκια σου

Αντί να τα κόψεις, η King και η Stern συμβουλεύουν να σπρώξεις απαλά τα πετσάκια σου προς τα πίσω. Στην Stern αρέσει να χρησιμοποιεί μια πετσέτα στο ντους, ενώ η King προτιμά να χρησιμοποιεί ένα ξυλάκι και να τα σπρώχνει όταν έχουν μουλιάσει. «Το ζεστό νερό βοηθά να μαλακώσει η επιδερμίδα», εξηγεί η King.

Στο μεταξύ, τα ξεραμένα, πετσάκια σε προκαλούν να τα δαγκώσεις και να τραυματίσεις το σημείο. Η Stern λέει ότι το λάδι επιδερμίδας διατηρεί την επιδερμίδα σου ενυδατωμένη και αυτό είναι το κλειδί για τη συνολική υγεία και εμφάνισή τους. Για να το κάνεις αυτό, εφάρμοσε το αγαπημένο σου λάδι, κρέμα ή αλοιφή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, «όπως ακριβώς απλώνεις την ενυδατική κρέμα στο πρόσωπό σου κάθε μέρα», λέει η Stern. Άλλωστε, λέει, «Δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο κομψό από μια στεγνή, άθλια επιδερμίδα». Θα συμφωνήσουμε.