Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να χρησιμοποιείς αποσμητικό

06.05.2022
Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να χρησιμοποιείς αποσμητικό
Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανότατα ξεκινάς το πρωί σου με ένα ντους και το βούρτσισμα των δοντιών σου και τελειώνεις από το μπάνιο με το αγαπημένο σου αποσμητικό. Όμως, παρόλο που πολλές από εμάς δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα πάμε στη δουλειά χωρίς να βάλουμε αποσμητικό, η καθημερινή χρήση του μπορεί να κάνει πραγματικά περισσότερο κακό παρά καλό. Καταλαβαίνουμε ότι μόνο στην ιδέα να αφήσεις στην άκρη το αποσμητικό σου μπορεί να σου ακούγεται αδιανόητο, αλλά μπορεί να ωφελήσει την υγεία σου με πολλούς τρόπους κάποιοι από τους οποίους μπορεί να είναι απρόσμενοι.

Ίσως είναι καλύτερο για την αναπαραγωγική σου υγεία

Όταν επιλέγεις ένα αποσμητικό, πιθανότατα θέλεις να μυρίζει όμορφα και να διαρκεί αρκετά ώστε να καλύπτει τη δυσάρεστη οσμή του σώματος. Αλλά τα συστατικά που κάνουν το αποσμητικό σου να κολλάει στο δέρμα σου μπορεί να είναι στην πραγματικότητα αρκετά επιβλαβή για την υγεία σου. Για παράδειγμα, οι φθαλικές ενώσεις που δίνουν στο αποσμητικό σου τις μακροχρόνιες ιδιότητές του μπορεί να διαταράξουν την ορμονική σου ισορροπία και ακόμη και να οδηγήσουν σε αναπαραγωγικά και άλλα προβλήματα υγείας.

Μπορεί να μειωθεί η οσμή του σώματος

Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, η εγκατάλειψη του αποσμητικού μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τη φυσική μυρωδιά του σώματός σου λιγότερο αισθητή. Επειδή τα αντιιδρωτικά χρησιμοποιούν αντιμικροβιακά συστατικά για να σκοτώσουν τα βακτήρια στις μασχάλες σου, επιτρέπουν σε άλλα βακτήρια που παράγουν ακόμη πιο δυσάρεστη οσμή να πολλαπλασιαστούν. Το να φοράς αποσμητικό σε καθημερινή βάση μπορεί πραγματικά να προκαλέσει την έντονη μυρωδιά του σώματός σου και η διακοπή της χρήσης του μπορεί να μειώσει τη μυρωδιά.

Μπορεί να ωφεληθεί το φυσικό μικροβίωμα του δέρματός σου

Υπάρχει μια ποικιλία μικροοργανισμών που ζουν στο δέρμα σου και πολλοί από αυτούς είναι ωφέλιμοι για την υγεία σου. Ο τύπος του προϊόντος περιποίησης δέρματος που χρησιμοποιείς για την εξάλειψη της οσμής του σώματος επηρεάζει αυτά τα βακτήρια και μπορεί να προκαλέσει χαμό στο μικροβίωμα του δέρματός σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιιδρωτικά με βάση το αλουμίνιο σκοτώνουν τα βακτήρια που δημιουργούν μυρωδιές και μπορεί να μπλοκάρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες σου. Εάν δεν μπορείς να εγκαταλείψεις εντελώς το αποσμητικό σου, επίλεξε φυσικά προϊόντα αντί για εκείνα που περιέχουν άλατα αλουμινίου.

Μάλλον δεν το χρειάζεσαι καν

Πολλές από εμάς εφαρμόζουμε αποσμητικό ή αντιιδρωτικό απλώς λόγω συνήθειας, αλλά το πιθανότερο είναι ότι ίσως να μην χρειάζεται καν να το φοράς καθημερινά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα γονίδιο που ονομάζεται ABCC11 καθορίζει εάν οι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη χημική ουσία στις μασχάλες τους που προκαλεί μια δυσάρεστη οσμή στο σώμα. Αποδεικνύεται ότι μερικοί άνθρωποι στερούνται αυτό το γονίδιο, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αποσμητικό σε τακτική βάση. Εάν αισθάνεσαι ότι οι μασχάλες σου δεν είναι πραγματικά τόσο δύσοσμες, σκέψου να κάνεις ένα διάλειμμα από τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά.