Το φρούτο-υπερτροφή που μπορεί να γίνει το κλειδί για υγιές, λαμπερό δέρμα

21.01.2021
Το φρούτο-υπερτροφή που μπορεί να γίνει το κλειδί για υγιές, λαμπερό δέρμα
Ακόμη και ο Chrissy Teigen το λατρεύει

Τα μοντέρνα συστατικά έρχονται και φεύγουν στον κόσμο της φροντίδας του δέρματος, αλλά τα σταθερά είναι σταθερά για κάποιο λόγο. Αυτό συμβαίνει με ένα συγκεκριμένο λάδι φρούτων που έχει τραβήξει την προσοχή διάφορων celebrities αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται πάνω από δύο χιλιετίες. Τα πορτοκάλια, το αβοκάντο και το λάχανο εδώ και καιρό βασιλεύουν ως τα κορυφαία superfoods στον κόσμο της ομορφιάς, αλλά τώρα τα δαμάσκηνα αξίζει να το μπουν στο επίκεντρο της προσοχής μας - και στα ράφια του μπάνιου μας.

Δες και αυτό: Το πιο βασικό συστατικό για την αύξηση παραγωγής κολλαγόνων και ελαστίνης του δέρματος

Το φρούτο αυτό προήλθε από το νότιο τμήμα της ηπειρωτικής Κίνας πριν από 2.000 χρόνια πριν να "αγκαλιαστεί" από διάφορα μέρη της Ασίας ως ισχυρό φαρμακευτικό συστατικό. Πιο πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι περιέχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, καθώς και αντικαρκινικά οφέλη.

Για την Allison Taylor, μια από τους συνιδρυτές της βιολογικής μάρκας ομορφιάς Le Prunier, τα δαμάσκηνα είναι οικογενειακή επιχείρηση, καθώς η οικογένειά της άρχισε να τα καλλιεργεί στην κοιλάδα Sacramento της Καλιφόρνιας πριν από 100 χρόνια. Ο πατέρας τους άρχισε να καλλιεργεί δαμάσκηνα και αποξηραμένα δαμάσκηνα τα τελευταία 40 χρόνια, τα οποία - μαζί με τα συχνά επαγγελματικά ταξίδια τους στην Ασία - την ενέπνευσαν να περάσει μαζί με τις αδερφές της άλλα δύο χρόνια καλλιεργώντας τα δικά τους δαμάσκηνα. «Αυτό το λάδι είναι απίστευτο για το δέρμα και φτιαγμένο από ανακυκλωμένους πυρήνες, οπότε είναι υπέροχο και για το περιβάλλον», εξηγεί.

Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων των δαμάσκηνων είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, η οποία βοηθά στη στεγανοποίηση ρωγμών στο φράγμα του δέρματος και στη διατήρηση της υγρασίας, καθώς και άφθονη προ-βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε για τη θρέψη του ξηρού δέρματος. Τα άφθονα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, όπως οι ακτίνες UV και η ρύπανση, ενώ οι πολυφαινόλες βελτιώνουν την ικανότητα του δέρματός να αμυνθεί από το οξειδωτικό στρες και να φωτίσει την υπερχρωματισμό.

Αυτό το είδες; Η μάσκα που θα σε απαλλάξει από τα μαύρα στίγματα

Το δαμάσκηνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα μαλλιά. Όπως εξηγεί η Taylor, "Είναι πλούσιο σε κάτι που ονομάζεται βήτα-σιτοστερόλη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα για την τριχόπτωση των ανδρών, καθώς διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών. Εάν κάνετε μασάζ μερικές σταγόνες στο τριχωτό της κεφαλής σας και στη συνέχεια κάνετε ντους για αρκετή ώρα, μπορεί να ηρεμήσει σημαντικά τα ερεθισμένα σημεία ή τη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής".

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιήσεις το δαμάσκηνο για το δέρμα σου; Χρησιμοποίησε ένα ελιξίριο τη νύχτα ή κάτω από μια ενυδατική κρέμα για να δεις τα βέλτιστα αποτελέσματα. Η Taylor προτείνει πρωί και/ή νύχτα, εφαρμόζοντας πρώτα τους ελαφρύτερους ορούς, μετά το λάδι και τέλος SPF.