Φτιάξε μόνη σου άλατα για το μπάνιο!

14.03.2017
Μυρωδάτα και γεμάτα ευεργετικές ιδιότητες, τα άλατα μπάνιου μετατρέπουν ένα απλό μπάνιο σε απόλαυση των αισθήσεων.

«Κολλημένη» με την ομορφιά; Τότε τα αρωματικά άλατα μπάνιου είναι για εσένα! Προσθέτοντας λίγη ποσότητα στο νερό του μπάνιου μετατρέπεις το λουτρό σε μια ιεροτελεστία απόλαυσης για όλες τις αισθήσεις! Με μοναδικές καλλυντικές ιδιότητες τα αρωματικά άλατα μπάνιου υπόσχονται να αναζωογονήσουν σώμα και πνεύμα! Εσύ απλώς βυθίσου στην απόλαυση.

Τα άλατα μπάνιου αποτελούν μια μοναδική «πολυτέλεια» για τη γυναίκα που είναι σε θέση να αφιερώσει λίγο χρόνο παραπάνω στον εαυτό της, ώστε να απολαύσει δέρμα βελούδινο και να χαλαρώσει από τις εντάσεις της καθημερινότητας. Τι είναι όμως τα άλατα μπάνιου και πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από τις ιδιότητές τους; Την απάντηση μας τη δίνει η κ. Ειρήνη Δεληγιώργη, που φτιάχνει χειροποίητα σαπούνια και είδη μπάνιου:

«Λέγοντας άλατα μπάνιου αναφερόμαστε σε μια σειρά από υδατοδιαλυτά ανόργανα στερεά προϊόντα, που τα προσθέτουμε στο μπάνιο είτε για λόγους καθαριότητας είτε ως καλλυντικούς παράγοντες. Τα άλατα αυτά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά, αφού συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ανακουφίζουν τους πόνους στους μυς, στις αρθρώσεις και στα άκρα, ανανεώνουν και μαλακώνουν το δέρμα, ενώ παράλληλα το αποτοξινώνουν αφαιρώντας όλα τα νεκρά κύτταρα. Και, βέβαια, προσφέρουν χαλάρωση, ανακουφίζοντας από το στρες».

Κάθε άλας και η χρήση του

«Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλάτων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην μπανιέρα μας ή στο ποδόλουτρο», μας λέει η κ. Δεληγιώργη. «Όσο για την επιλογή τους, γίνεται ανάλογα με το τι επιδιώκουμε:

* Το απλό θαλασσινό αλάτι.

* Τα άλατα Νεκράς Θάλασσας, τα οποία είναι φυσικά άλατα που περιέχουν 26 ουσιώδη ορυκτά, εκ των οποίων τα 12 δεν υπάρχουν σε κανέναν άλλο ωκεανό ή θάλασσα στον κόσμο.

* Τα άλατα Epsom (δηλαδή άλατα μαγνησίου) που έχουν πάρει την ονομασία τους από την πόλη Epsom της Αγγλίας και το θειικό μαγνήσιο που περιέχουν θεωρείται ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα.

Μπορούμε να συνδυάσουμε τις ιδιότητες των αλάτων με αυτές της αρωματοθεραπείας και να προσθέσουμε αιθέρια έλαια, βότανα ή αρώματα. Το ζεστό νερό, τα μεταλλικά στοιχεία των αλάτων και τα αρωματικά έλαια εισέρχονται στο σώμα από το δέρμα και απομακρύνουν την πίεση, την κόπωση και το άγχος».

Αρωματικά και απ’ τα χέρια σου!

Μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου άλατα μπάνιου ακολουθώντας τις οδηγίες της κ. Δεληγιώργη.

Θα χρειαστείς

Άλατα της προτίμησής σας (σε ποσότητα ίση με 3 κούπες του καφέ) και συνδυασμό αιθέριων ελαίων ανάλογα με τις... διαθέσεις σας:

*Για super αναζωογόνηση: 15-20 σταγόνες αιθέριων ελαίων νερολί, λεμόνι ή δενδρολίβανο.

*Για χαλάρωση: 15-20 σταγόνες αιθέριων ελαίων λεβάντα ή ylang ylang.

*Για ρομαντική διάθεση: 15-20 σταγόνες αιθέριων ελαίων σανταλόξυλο ή τριαντάφυλλο.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ:

Βάλε τα υλικά σε γυάλινο μπολ και ανακάτεψε τα με τα χέρια σου, ώστε να απορροφηθούν καλύτερα τα αιθέρια έλαια από τα άλατα, φορώντας γάντια. Φύλαξέ τα σε γυάλινα βάζα ή κουτάκια που να κλείνουν καλά. Ρίχνεις 2 κουταλιές άλατα καθώς γεμίζεις την μπανιέρα σου και μένεις στο νερό για 15-20 λεπτά.

Κουρασμένα πόδια; Ανακουφισέ τα!

Θα χρειαστείς

  • 1 κούπα άλατα Epsom (ή απλό θαλασσινό αλάτι, καλύτερα χοντρό)

  • 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα

  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο

  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα

  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρο

Μυϊκοί πόνοι; Συνδυάστε με βότανα!

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:

  • 1 κούπα άλατα Epsom (ή απλό θαλασσινό αλάτι, καλύτερα χοντρό)

  • 1 κ.γ. αποξηραμένα άνθη λεβάντας

  • 1 κ.γ. αποξηραμένο φασκόμηλο

Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη συνταγή προσθέτοντας αιθέρια έλαια:
* 10 σταγόνες ευκάλυπτου
* 10 σταγόνες τζίντζερ
* 15 σταγόνες άρνικα

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ:

Και στις δύο συνταγές η εκτέλεση είναι απλή: αναμειγνύετε τα υλικά σε ένα μπολ φορώντας γάντια και βάζετε το μείγμα σε αεροστεγές βάζο.

Θυμηθείτε : ½ κουταλιά σε χλιαρό νερό είναι αρκετή για ένα ποδόλουτρο 20 λεπτών .

Προσοχή!

Άτομα με προβλήματα καρδιάς, υψηλής πίεσης, άτομα διαβητικά και γυναίκες σε εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποφεύγουν το ζεστό μπάνιο. Το ζεστό νερό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία και τον καρδιακό ρυθμό και οι υδρατμοί μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και ζάλη.

Ιδέα!

Τα άλατα μπάνιου είναι μια ωραία ιδέα για να κάνουμε ένα χειροποίητο δωράκι σε κάποια φίλη μας. Για τη συσκευασία δώρου μπορούμε να στολίσουμε το βαζάκι κολλώντας πάνω στην επιφάνεια ύφασμα, ταπετσαρία ή αυτοκόλλητο σε ένα σχέδιο που μας αρέσει, ή ακόμα και ένα χαρτί πάνω στο οποίο θα έχουμε ζωγραφίσει. Για πιο περίτεχνη συσκευασία, στολίζουμε το βαζάκι με μια σύνθεση από κορδέλες.

ΑΠΟ ΤΗ NEΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ