Φροντίστε την επιδερμίδα μετά τον ήλιο

02.08.2010
Μετά τη δύση του ήλιου είναι η κρίσιμη στιγμή για την ηλιοκαμένη όψη της επιδερμίδας σας. Ακολουθήστε το πρόγραμμα που σας προτείνουμε για να διατηρήσετε το χρυσαφένιο χρώμα σας, αλλά και για να δροσίσετε και να ανακουφίσετε την επιδερμίδα σας από την έκθεση στον ήλιο.

Μετά τη δύση του ήλιου είναι η κρίσιμη στιγμή για την ηλιοκαμένη όψη της επιδερμίδας σας. Ακολουθήστε το πρόγραμμα που σας προτείνουμε για να διατηρήσετε το χρυσαφένιο χρώμα σας, αλλά και για να δροσίσετε και να ανακουφίσετε την επιδερμίδα σας από την έκθεση στον ήλιο.

Ενυδατικό μπάνιο
Μετά μια μέρα στην ήλιο, είναι απαραίτητο να βοηθήσετε την επιδερμίδα να ξαναβρεί την ελαστικότητά της. Για δέρμα απαλό σαν μετάξι, δοκιμάστε ένα μπάνιο ενυδάτωσης. Θα χρειαστείτε ένα υδατικό λάδι, όπως το έλαιο καρύδας, αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο ή έλαιο από αβοκάντο, το οποίο θα απλώσετε σε ολόκληρο το σώμα πριν βουτήξετε στην μπανιέρα που θα έχετε γεμίσει με νερό στους 35 βαθμούς. Προσθέστε μερικές σταγόνες στο νερό της μπανιέρας και απολαύστε μια πραγματική μάσκα ομορφιάς που θα προσφέρει τροφή στο δέρμα και θα καταπραΰνει την αίσθηση της φλόγωσης.

Δροσιστικό ντους
Αν νιώθετε το δέρμα σας να «τραβάει» και είναι ελαφρά κοκκινισμένο, φροντίστε πρώτα από όλα να κάνετε ένα ντους για να ξεπλύνετε κάθε ίχνος από άμμο και αλάτι. Προσοχή όμως να μη μείνετε πολλή ώρα κάτω από το νερό, που καλό είναι να έχει μεγάλη πίεση. Προτιμήστε ένα ουδέτερο σαπούνι για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Ξεδιψάστε την επιδερμίδα του προσώπου
Το βράδυ, η ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Τους καλοκαιρινούς μήνες αντικαταστήστε τη συνηθισμένη κρέμα νυκτός με ένα ειδικό προϊόν για μετά τον ήλιο, που να προσφέρει τροφή, ενυδάτωση και ανάπλαση στα κύτταρα της επιδερμίδας.

Αρώματα που αναζωογονούν
Μετά μια μέρα στον ήλιο, το βράδυ πολύ πιθανό να νιώθετε κούραση και ατονία. Για να ξαναβρείτε την ενέργεια και την καλή σας διάθεση, κάντε ένα μπάνιο με αιθέρια έλαια που χαρίζουν ευεξία και ωφελούν την επιδερμίδα. Χαμομήλι και σανδαλόξυλο για ξηρή επιδερμίδα, κυπαρίσσι και μέντα για τόνωση, γεράνι και τριαντάφυλλο για να ανακουφίσετε την ερεθισμένη επιδερμίδα. Εξι ή οκτώ σταγόνες από κάθε αιθέριο έλαιο στο νερό της μπανιέρας είναι αρκετές για να νιώσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Τροφή για το δέρμα
Μετά την έκθεση στον ήλιο η επιδερμίδα χρειάζεται περισσότερη τροφή για να ξαναβρεί την ισορροπία της. Οταν η επιδερμίδα έχει αρκετή υγρασία μειώνεται ο κίνδυνος του ξεφλουδίσματος και το μαύρισμα διαρκεί περισσότερο. Απλώστε λοιπόν μια γενναιόδωρη ποσότητα από κρέμα για μετά τον ήλιο σε ολόκληρο το σώμα, για να αποκτήσετε μια λάμψη υγείας και φρεσκάδας.

Προσοχή στα μάτια
Ο αέρας, η ηλιακή ακτινοβολία και το αλμυρό νερό μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια, με αποτέλεσμα να κοκκινίσουν και να σας τσούζουν. Για να ανακουφίσετε την ευαίσθητη αυτή περιοχή, κάντε μια δροσιστική μάσκα με λεπτές φέτες ωμής πατάτας ή αγγούρι, που θα αφήσετε σε κλειστά βλέφαρα για δέκα λεπτά. Ανακουφίστε τα μάτια σας με ένα ειδικό κολλύριο με χαμομήλι.

Κάντε ένα διάλειμμα
Μετά μια μέρα στον ήλιο, κάντε ένα διάλειμμα και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα. Ενας περίπατος στην ακροθαλασσιά, βρέχοντας τα πόδια σας στο νερό είναι μια ιδανική λύση. Πάρτε βαθιές ανάσες οξυγόνου και αφήστε τη θαλασσινή αύρα να γεμίσει τους πνεύμονές σας. Οταν επιστρέψετε στο δωμάτιό σας, ξαπλώστε για λίγο και αφήστε το σώμα να ξαναβρεί τον φυσιολογικό του ρυθμό. Η καλύτερη ώρα είναι μεταξύ 6 και 7 το απόγευμα, που ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση. Στη συνέχεια αφιερώστε λίγο χρόνο στη φροντίδα της ομορφιάς σας, πριν εξορμήσετε για τη βραδινή διασκέδαση.

Βάλτε τις μάσκες
Οπως η επιδερμίδα έτσι και τα μαλλιά χρειάζονται ειδική φροντίδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αφού λουστείτε, απλώστε μια μάσκα ανάπλασης και ενυδάτωσης στα μαλλιά σας για να συνέλθουν από το αλάτι της θάλασσας και τον ήλιο.

Αφαιρέστε τα νεκρά κύτταρα
Με τη συνεχή έκθεση στον ήλιο, το δέρμα μπορεί να αγριέψει ειδικά στα σημεία όπως οι αγκώνες, τα γόνατα και οι ωμοπλάτες. Οταν κάνετε ντους τρίψτε ελαφρά αυτά τα σημεία με ένα τρίχινο γάντι ή περάστε με ένα ειδικό πίλινγκ για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο η επιδερμίδα σας θα αποκτήσει ομοιόμορφο μαύρισμα και βελούδινη υφή.

Διώξτε την κυτταρίτιδα
Αν δεν καταφέρατε να απαλλαγείτε από την αντιαισθητική κυτταρίτιδα πριν από τις διακοπές, μην το βάλετε κάτω. Μετά το ντους και πριν απλώσετε την υδατική σας κρέμα, κάντε ένα ελαφρό μασάζ στα επίμαχα σημεία με μια ειδική κρέμα, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική γιατί με τη ζέστη οι πόροι θα έχουν ανοίξει και θα διεισδύσει καλύτερα.

Ανακουφίστε τα εγκαύματα
Αν ξεχαστήκατε στον ήλιο και το δέρμα σας έχει γίνει κατακόκκινο, αντιμετωπίστε αμέσως την κατάσταση. Μετά ένα μπάνιο με υδατικό έλαιο, απλώστε άφθονη υδατική κρέμα στο σώμα σας και αφήστε την για 15 λεπτά. Αφαιρέστε το περίσσευμα ταμπονάροντας με ένα χαρτομάντιλο και επαναλάβετε αν χρειάζεται στις περιοχές που κάηκαν περισσότερο. Για να ανακουφίσετε την αίσθηση φλόγωσης, ψεκάστε το δέρμα σας με δροσερό μεταλλικό νερό.

Για τα ευαίσθητα σημεία
!Αν ξεχάσατε να απλώσετε την αντηλιακή σας κρέμα στα ευαίσθητα σημεία του προσώπου -αυτιά, μύτη, περίγραμμα των ματιών- και η επιδερμίδα έχει κοκκινίσει, βάλτε μια λεπτή στρώση ρευστό μέλι. Αφήστε να δράσει για τουλάχιστον 15 λεπτά και ξεβγάλτε με χλιαρό νερό.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

Για το ξεφλούδισμα
Αν παρ’ όλες σας τις φροντίδες το δέρμα σας ξεφλούδισε σε ορισμένα σημεία, αντισταθείτε στον πειρασμό να τραβήξετε τις πετσούλες. Μετά το ντους απλώστε άφθονη κρέμα για μετά τον ήλιο στις περιοχές που έχουν ξεφλουδίσει και αφήστε την για περίπου δέκα λεπτά. Στη συνέχεια κάντε ένα πίλινγκ σώματος για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα και απλώστε ξανά την υδατική σας κρέμα. Τις επόμενες μέρες φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας, ώστε να μαυρίσετε ομοιόμορφα.

Για κουρασμένα πόδια
Η ζέστη και η υγρασία μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και αίσθηση βάρους στα πόδια σας.

Για να τα ξεκουράσετε, κάντε ένα χλιαρό μπάνιο το βράδυ, αφού προσθέσετε στο νερό της μπανιέρας μερικές κουταλιές χοντρό αλάτι. Θα νιώσετε τα πόδια σας αναζωογονημένα και θα βελτιωθεί η κυκλοφορία.

Νέλλη Παρασκευοπούλου