Όσα πρέπει να ξέρεις για την αφαίρεση λίπους στα μάγουλα

16.01.2023
Όσα πρέπει να ξέρεις για την αφαίρεση λίπους στα μάγουλα
Οι ειδικοί μοιράζονται τις σημαντικότερες πληροφορίες για τη δημοφιλή αισθητική επέμβαση

Το λίπος στα μάγουλα έγινε καυτό θέμα συζήτησης στα τέλη του περασμένου έτους. Τα δεδομένα του Google Trends δείχνουν ότι οι αναζητήσεις για την (προηγουμένως αμελητέα) περιοχή του προσώπου πραγματοποιήθηκαν τις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, με σχετικές αναζητήσεις που έδειχναν ότι οι άνθρωποι αναζητούσαν «αφαίρεση λίπους στα μάγουλα σε διασημότητες». Εκτός αυτού, υπάρχουν οι 252 εκατομμύρια προβολές σε βίντεο σχετικά με το θέμα στο TikTok. Τι ακριβώς είναι όμως τελικά αυτή η αισθητική επέμβαση;

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις για το Baby Botox

Τι είναι το στοματικό λίπος;
«Το στοματικό λίπος είναι μια λιπώδης μάζα που βρίσκεται και στις δύο πλευρές του στόματος, ανάμεσα στους μύες του προσώπου», λέει ο αναπλαστικός και πλαστικός χειρουργός, κ. Naveen Cavale. «Όλοι το έχουν, αλλά είναι πιο εμφανές σε μερικούς ανθρώπους παρά σε άλλους». Είναι το επίθεμα λίπους που κάθεται ακριβώς κάτω από τα ζυγωματικά και πάνω από το οστό της γνάθου - εάν έχεις πιο γεμάτο πρόσωπο, το πιθανότερο είναι ότι μπορεί να έχεις περισσότερο στοματικό λίπος.

Τι συνεπάγεται η αφαίρεση του στοματικού λίπους;
Είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του στοματικού λίπους στο μάγουλο, συνήθως υπό αναισθησία. Αφαιρώντας το λίπος, η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια πιο σμιλεμένη εμφάνιση, να τονίσεις τα ζυγωματικά και ουσιαστικά να δημιουργήσεις ένα πιο αδύνατο πρόσωπο.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μπορεί να είναι μια πολύ καλή επέμβαση για τον κατάλληλο υποψήφιο», λέει ο πλαστικός χειρουργός, Marc Pacifico, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών. «Αλλά αυτό που με ανησυχεί για οποιαδήποτε «τάση» είναι ότι οι άνθρωποι το δοκιμάζουν επειδή συζητείται πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ή στα μέσα ενημέρωσης γενικότερα. Υπάρχει επίσης μια συγκεκριμένη εμφάνιση που είναι κάπως της μόδας αυτή τη στιγμή – αλλά η μόδα είναι εξ ορισμού περιορισμένη στο χρόνο και μια τέτοια αλλαγή είναι μόνιμη».

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη μεταμόσχευση φρυδιών

Γιατί μιλάμε για αφαίρεση στοματικού λίπους τώρα;
Πιθανότατα λόγω της κουλτούρας των διασημοτήτων – όπου ξεκινούν οι πιο ανησυχητικές τάσεις πλαστικής χειρουργικής. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Chrissy Teigen μοιράστηκε ότι είχε κάνει αφαίρεση στοματικού λίπους στον λογαριασμό της στο Instagram. Είναι η μόνη διασημότητα που είναι διαφανής σχετικά με το ότι το έκανε, αλλά παρόλα αυτά υπήρξαν πολλές εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άλλους, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί συζητείται τόσο πολύ αυτή τη στιγμή. Όπως λέει ο Pacifico, δεν είναι μια νέα διαδικασία και «οι πλαστικοί χειρουργοί το συζητούν και το προβάλλουν στους λογαριασμούς τους στο Instagram εδώ και χρόνια».

Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του Dr Cavale, κατηγορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα πολλά φίλτρα τους για την αύξηση των συζητήσεων γύρω από τη διαδικασία. «Ταξινομώ αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης με μερικές από τις άλλες χειρουργικές επεμβάσεις «τάσης» που έχουν κάνει τον γύρο τα τελευταία χρόνια - π.χ. fox eye - οι οποίες και πάλι, έχουν τροφοδοτηθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Είναι όλα αυτά ασφαλή;
Εξαρτάται ποιον ρωτάς. Μίλησε με οποιονδήποτε αξιοσέβαστο πλαστικό χειρουργό και οι περισσότεροι θα πουν ότι έχει τη θέση του, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να θεωρείται τάση. Προειδοποιεί ότι εάν γίνεται ως αυτόνομη διαδικασία, κινδυνεύεις να καταστρέψεις τις κοντινές δομές στο εσωτερικό του στόματος, όπως οι σιελογόνοι αδένες και οι νευρικές απολήξεις. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να αφαιρεθεί από μόνο του, ειδικά στους νέους», λέει. «Καθώς μεγαλώνεις, χάνεις λίπος στο πρόσωπο και αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι κάνουν lifting και μεταφορές λίπους καθώς μεγαλώνουν. Εάν αφαιρέσεις πολύ λίπος από το πρόσωπο ενώ είσαι νέα, δεν έχεις ιδέα πώς θα γεράσει, ειδικά καθώς ούτως ή άλλως το λίπος εξαντλείται με την ηλικία. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει μια σκελετική εμφάνιση».

Αν σκέφτεσαι να το κάνεις…
Σκέψου ποιες άλλες εναλλακτικές μπορείς να ακολουθήσεις πρώτα – όταν το στοματικό λίπος εξαφανιστεί, έχει φύγει οριστικά. «Βεβαιώσου ότι συμβουλεύεσαι έναν καθιερωμένο, έμπειρο και ηθικό πλαστικό χειρουργό που θα προσπαθήσει να καταλάβει ποιες είναι οι ανησυχίες σου και τι προσπαθείς να πετύχεις», λέει ο Pacifico. «Ίσως, για παράδειγμα, αντί για μείωση του στοματικού λίπους, να προτείνει την προσθήκη κάποιου filler στα ζυγωματικά για να τα ενισχύσει και να κάνει την περιοχή από κάτω να φαίνεται μικρότερη. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να γίνουν αν κάποιος αναζητά μια πιο σμιλεμένη εμφάνιση».

Και τέλος, αντί να ακολουθήσεις απλά μια τάση, αναρωτήσου γιατί σκέφτεσαι να το κάνεις εξαρχής – είναι επειδή θέλεις πραγματικά να αφαιρέσεις το στοματικό σου λίπος ή επειδή το κάνουν όλοι στο TikTok;