Πώς να αποκτήσεις πυκνά φρύδια μετά από χρόνια αποτρίχωσης

22.12.2022
Πώς να αποκτήσεις πυκνά φρύδια μετά από χρόνια αποτρίχωσης
Όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να αποκτήσεις πυκνά φρύδια, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων πρακτικών και των αποτελεσματικών συστατικών που πρέπει να δοκιμάσεις

Το να πειραματίζεσαι με το στυλ των φρυδιών σου είναι διασκεδαστικό μέχρι να το παρακάνεις με το τσιμπιδάκι σου. Αν είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90, είναι πολύ πιθανό να έχεις υποκύψει κι εσύ στις συνέπειες της υπερβολικής αφαίρεσης των φρυδιών σου και να έχεις περάσει αρκετές ώρες στο Διαδίκτυο αναζητώντας λύσεις για την ανάπτυξη των φρυδιών, αναρωτώμενη αν θα μπορούσες ποτέ να επιστρέψεις στα φυσικά γεμάτα φρύδια σου.

Για να μάθεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις εάν θέλεις να αποκτήσεις παχιά, γεμάτα φρύδια, δερματολόγοι και τεχνικοί φρυδιών μοιράζονται τις γνώσεις τους σχετικά με την ανάπτυξη των φρυδιών. Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι η εκ νέου ανάπτυξη είναι δυνατή, αλλά υπογραμμίζουν τη σημασία της έρευνας στη βασική αιτία της τριχόπτωσης ή της αραίωσης για την αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων παθήσεων.
«Μπορεί κανείς σίγουρα να περιμένει ότι με καλή διατροφή, ισχυρά συμπληρώματα και υγιεινή θρεπτική τοπική θεραπεία, το δέρμα θα έχει όλες τις πρώτες ύλες που χρειάζεται για να χτίσει πυκνές τρίχες στα φρύδια», λέει η δερματολόγος Dr. Macrene Alexiades.

Όλα όσα πραγματικά πρέπει να γνωρίζεις για το γλυκολικό οξύ

Η αισθητικός Lynn Gallagher συμφωνεί και σημειώνει ότι «ανάλογα με τη φύση του δέρματος, του ωοθυλακίου και του άξονα της τρίχας και το τυπικό μοτίβο/σχήμα ανάπτυξης, είναι δυνατό να αποκατασταθούν πλήρως τα φρύδια. Προσθέτει ότι «η επανανάπτυξη μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες ή μερικούς μήνες μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Παρακάτω θα βρεις όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να αποκτήσεις πυκνά φρύδια, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων πρακτικών και των αποτελεσματικών συστατικών που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τι προκαλεί την αραίωση των φρυδιών;
«Η μείωση των τριχών των φρυδιών μπορεί να σηματοδοτήσει ορμονική διαταραχή, διάφορες ανεπάρκειες ή ανοσολογικές αντιδράσεις/καταστάσεις»
, λέει η Gallagher. Για παράδειγμα, «αν το εξωτερικό τρίτο των φρυδιών λεπταίνει, αυτό μπορεί να είναι σημάδι νόσου του θυρεοειδούς», λέει η Dr. Alexiades. Προσθέτει ότι άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν «την αλωπεκία, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με απώλεια τριχών στα φρύδια, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και ψωρίαση που μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και αραίωση των φρυδιών».

Εναλλακτικά, η λεπτότητα μπορεί απλώς να είναι αποτέλεσμα κατεστραμμένων τριχοθυλακίων που προκαλούνται από δημοφιλείς τεχνικές περιποίησης φρυδιών. Όταν μεγαλώνεις τα φρύδια σου, η δερματολόγος Dr. Rachel Nazarian συνιστά να αποφεύγεις τεχνικές αποτρίχωσης που μπορούν να βλάψουν τον θύλακα της τρίχας και να οδηγήσουν σε αραιά φρύδια. Αυτό σημαίνει «όχι μάδημα, όχι κλωστή και όχι κερί», αν και επιτρέπεται το trimming.

Εάν είχες μια ατυχή εμπειρία αποτρίχωσης φρυδιών όπου αφαιρέθηκαν πάρα πολλές τρίχες, δεν χρειάζεται να ανησυχείς – «μια σπάνια περίπτωση υπερβολικά μαδημένης τρίχας μπορεί να ανακάμψει μέσα σε αρκετές εβδομάδες», λέει η Dr. Nazarian. Συνιστά την άμεση εφαρμογή μιας κρέμας υδροκορτιζόνης χωρίς συνταγή γιατρού για μια εβδομάδα για να βοηθήσει με τη φλεγμονή και τον ερεθισμό γύρω από τους θύλακες των τριχών.

Βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη των φρυδιών
Αφού προσδιορίσει την αιτία της τριχόπτωσης, η Gallagher προτείνει την αποφυγή της αποτρίχωσης. «Ακόμη κι αν το φρύδι μπορεί να είναι λίγο απείθαρχο για μερικούς μήνες, δώσε ένα διάλειμμα στο δέρμα και τα μαλλιά σου», λέει. «Οι τρίχες κινούνται πάντα μέσα από φάσεις ανάπτυξης και πέφτουν, επομένως είναι καλύτερο να μην διαταράξεις τη φύση τους».

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να αναζητήσεις την καθοδήγηση επαγγελματιών που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλήξεις στην καλύτερη επιλογή. «Μια τεχνικός φρυδιών θα σου δείξει τις βέλτιστες πρακτικές για τη διατήρηση του σχήματος, του όγκου και της υγείας του δέρματος και των τριχών των φρυδιών».

Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία στο ντους για να διατηρήσεις το δέρμα σου απαλό, λείο και λαμπερό

Τα καλύτερα συστατικά για την ανάπτυξη φρυδιών
Για πιο υγιή και γεμάτα φρύδια, δοκίμασε ορούς περιποίησης που βοηθούν τις τρίχες να φαίνονται πιο πυκνές στην περιοχή εφαρμογής. Συστατικά όπως τα «πεπτίδια βοηθούν στην παροχή των δομικών στοιχείων για την ανάπτυξη των τριχών», λέει η δερματολόγος Dr. Michele Farber.

Μια άλλη επιλογή είναι το οφθαλμικό διάλυμα βιματοπρόστης 0,03%, το οποίο είναι εγκεκριμένο από τον FDA για την ανάπτυξη βλεφαρίδων για άτομα με ανεπαρκείς βλεφαρίδες, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη των φρυδιών. Είναι σημαντικό να μιλήσεις με τον δερματολόγο σου για να δεις εάν αυτή είναι μια επιλογή για εσένα και «πρόσεχε πολύ γιατί μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες όπως το σκουρόχρωμο της ίριδας», λέει η Dr. Alexiades. Άλλες συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν την υπερμελάγχρωση του δέρματος, ερυθρότητα και αίσθηση κνησμού. «Να είσαι προσεκτική χρησιμοποιώντας ορούς ανάπτυξης βλεφαρίδων και φρυδιών που δεν χορηγούνται με ιατρική συνταγή», λέει η Dr. Alexiades.

Τρεις από τους δερματολόγους αναφέρουν ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει αποτελεσματικότητα για τη χρήση τοπικής μινοξιδίλης για τα φρύδια. «Η μινοξιδίλη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Μπορεί να αυξήσει το χρόνο που περνά η τρίχα στη φάση ανάπτυξης και να βελτιώσει το μέγεθος των ωοθυλακίων», εξηγεί η Dr. Nazarian. «Η μινοξιδίλη πιθανότατα λειτουργεί και μέσω των αγγειακών καναλιών, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στα μαλλιά», προσθέτει. «Να είσαι προσεκτική κατά την εφαρμογή της θεραπείας, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και ανάπτυξη τριχών σε ανεπιθύμητες περιοχές».

Όσον αφορά τα μοντέρνα αιθέρια έλαια, το έλαιο δεντρολίβανου «έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος και ως εκ τούτου παρέχει θρεπτικά συστατικά στους θύλακες των τριχών – που είναι η κύρια οδός που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση της ανάπτυξης των μαλλιών», λέει η Nazarian. «Είναι αντιφλεγμονώδες, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορες μορφές ερεθισμού και βλάβης», προσθέτει. Σημειώνει ότι είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείς για τουλάχιστον έξι μήνες για να δεις μια αισθητή διαφορά.

Μια άλλη επιλογή στο σπίτι είναι το dermarolling, το οποίο μπορεί να «τονώσει την αυξημένη κυκλοφορία γύρω από τα φρύδια, αλλά πρέπει να γίνεται απαλά, χωρίς να ασκείται υπερβολική πίεση», λέει η Nazarian. Αυτό «επιτρέπει την καλύτερη διείσδυση των τοπικών προϊόντων».

Τι να αναζητήσεις σε ένα προϊόν ανάπτυξης φρυδιών
Η Gallagher σημειώνει ότι το καστορέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη θρέψη του δέρματος και των μαλλιών λόγω των ενυδατικών του ιδιοτήτων και της περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε/λιπαρού οξέος, αν και «οι ισχυρισμοί για επιμήκυνση ή πάχυνση μπορεί να μην είναι οριστικοί» για χρήση στην ανάπτυξη των τριχών, προσθέτει. Αρκετοί δερματολόγοι συμφωνούν ότι θεραπείες όπως το καστορέλαιο δεν έχουν δοκιμαστεί κλινικά και δεν θα το συνιστούσαν.

Πώς να καλύψεις τη λεπτότητα των φρυδιών σου στο ενδιάμεσο
Ενώ η ανάπτυξη των φρυδιών σου απαιτεί χρόνο και υπομονή, υπάρχουν πολλές επιλογές που θα σε βοηθήσουν να καλύψεις την λεπτότητα τους στο μεταξύ. Διαδικασίες όπως το lamination και το microblading είναι πιο ακριβές επιλογές, αλλά μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσεις την όψη πιο γεμάτων φρυδιών.