Γιατί οι δερματολόγοι θέλουν να ακολουθείς τον κανόνα των 2 εβδομάδων όταν προσθέτεις νέα προϊόντα στη ρουτίνα σου

24.02.2022
Γιατί οι δερματολόγοι θέλουν να ακολουθείς τον κανόνα των 2 εβδομάδων όταν προσθέτεις νέα προϊόντα στη ρουτίνα σου
+ Τα συστατικά τα οποία σίγουρα θα πρέπει να προσέξεις

Με την κυκλοφορία κάθε νέου και πολυζήτητου προϊόντος περιποίησης δέρματος, μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να πατήσεις «προσθήκη στο καλάθι» και να το δοκιμάσεις και εσύ. Και είναι λογικό—η διαδικασία του πειραματισμού με νέα προϊόντα μπορεί να είναι συναρπαστική. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δερματολόγο Dhaval G. Bhanusali, είναι σημαντικό να δώσεις στο δέρμα σου μια περίοδο προσαρμογής δύο εβδομάδων σε ένα συγκεκριμένο προϊόν προτού προσθέσεις ένα ακόμη νέο στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου.

4 συνήθειες για να μειώσετε τα σημάδια της γήρανσης

Ο λόγος; Αυτό το διάστημα 14 ημερών δίνει στο δέρμα σου αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί και να αντιδράσει σε οποιαδήποτε νέα συστατικά βάζεις στο πρόσωπό σου. Ακολουθώντας τον κανόνα των δύο εβδομάδων, μπορείς να δεις πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σου σε κάτι, προτού προσθέσεις ένα άλλο πιθανό ερεθιστικό πάνω του.

Παρακάτω, θα δεις τα τρία συστατικά που θα πρέπει πάντα να δίνεται περίοδος δοκιμής δύο εβδομάδων:

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αγαπητό για τις απολεπιστικές και λαμπερές της ιδιότητες. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το L-ασκορβικό οξύ (ο τύπος βιταμίνης C που βρίσκεται πιο συχνά σε προϊόντα περιποίησης δέρματος) είναι ένα οξύ και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό επειδή έχει χαμηλότερο pH από το δέρμα σου. Εάν το δέρμα σου αντιδρά σε έναν νέο ορό βιταμίνης C, μπορείς να μεταβείς σε ένα πιο ήπιο προϊόν ή να εξετάσεις το ενδεχόμενο να την ανταλλάξεις με έναν ορό νιασιναμίδης.

Ρετινοειδή
Οι δερματολόγοι συστήνουν τη ρετινόλη ως έναν τρόπο για να επιταχύνεις τον κυτταρικό κύκλο, η οποία διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, σε απαλλάσσει από το νεκρό δέρμα και εξομαλύνει την υφή και τον τόνο. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ερυθρότητας, ξηρότητας και γενικού ερεθισμού. Εάν έχεις ξηρό δέρμα, αυτό πιθανότατα θα μοιάζει με ερυθρότητα ενώ εάν έχεις λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα, πιθανότατα θα εμφανιστεί με τη μορφή ξεσπάσματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντίδραση μπορεί να είναι καλό σημάδι ότι το συστατικό λειτουργεί για το δέρμα σου.Συνήθως, μετά από δύο εβδομάδες, οι ασθενείς σημειώνουν ότι ο ερεθισμός μειώνεται και μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη. Για να διευκολύνεις τη διαδικασία, εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη χαμηλής συγκέντρωσης, να την προσθέσεις στη ρουτίνα σου αργά (ξεκίνα με μία φορά την εβδομάδα και μετά συνέχισε από εκεί) ή ανακάτεψε τη με ενυδατική κρέμα.

Γλυκολικό οξύ
Το γλυκολικό οξύ είναι ένα χημικό απολεπιστικό που αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος χαλαρώνοντας την «κόλλα» που συγκρατεί τα νεκρά κύτταρα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος. Λόγω των απολεπιστικών του ιδιοτήτων, το γλυκολικό οξύ χρησιμοποιείται συνήθως για λείανση και λάμψη, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ επιθετικό για ορισμένες επιδερμίδες. Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, θα πρέπει να είσαι προσεκτική όταν προσθέτεις γλυκολικό οξύ στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις ένα πιο ήπιο AHA - όπως το γαλακτικό, το αμυγδαλικό ή το μηλικό οξύ - το οποίο θα προσφέρει παρόμοια αποτελέσματα με λιγότερο κίνδυνο ερεθισμού.