Οι κοινοί μύθοι για τους πόρους που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

21.02.2022
Οι κοινοί μύθοι για τους πόρους που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
Ξέχνα όλα όσα νόμιζες ότι ξέρεις για τους πόρους

Στην εποχή του ρετούς, των εφαρμογών επεξεργασίας φωτογραφιών και των φίλτρων, συχνά νιώθουμε ότι όλοι έχουν σβήσει τους πόρους τους. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται με την αυτοπεποίθηση και προσηλώνονται στο να ανακαλύψουν πώς να συρρικνώσουν τους πόρους και να βεβαιωθούν ότι οι πόροι τους είναι όσο το δυνατόν πιο καθαροί.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η ενυδατική σου κρέμα μπορεί να μην λειτουργεί

Παρά την εμμονή μας με το καθαρό, λείο, λαμπερό δέρμα, πολλοί από εμάς ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για τους πόρους μας. Παρακάτω, δερματολόγοι καταρρίπτουν μερικούς από τους πιο δημοφιλείς μύθους για τους πόρους και μας λένε ακριβώς τι να πιστέψουμε.

Μύθος 1: Τα μαύρα στίγματα είναι στην πραγματικότητα βρωμιά κολλημένη στους πόρους μας
Αν και είναι μια κοινή πεποίθηση, τα μαύρα στίγματα δεν είναι βρωμιά - ούτε τα λευκά στίγματα είναι πύον - λέει η δερματολόγος Anna Guanche. Οι φραγμένοι πόροι είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής λιπαρότητας και των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν αυτό το φυσιολογικό φαινόμενο, αφού όλοι έχουμε πόρους στο πρόσωπό μας που εκκρίνουν λάδι. "Ένα σπυράκι εμφανίζεται όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και το λάδι μπλοκάρουν το άνοιγμα του πόρου. Όταν το λάδι φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος, οξειδώνεται και μαυρίζει", εξηγεί η Guanche.

Μύθος 2: Μπορείς να αλλάξεις το μέγεθος των πόρων σου
Όσους ορούς και κρέμες κι αν αγοράσεις, δεν μπορείς να αλλάξεις το μέγεθος των πόρων σου. Το μέγεθος των πόρων σου είναι ως επί το πλείστον γενετικό, οπότε αν οι γονείς σου έχουν μεγάλους πόρους, πιθανότατα θα έχεις και εσύ. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να ελαχιστοποιήσεις την εμφάνιση των πόρων σου, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής απολέπισης, της χρήσης ρετινόλης και των θεραπειών με λέιζερ ή microneedling. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κανένα από αυτά δεν είναι μόνιμο. Αυτά μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των πόρων διεγείροντας το κολλαγόνο στον δερματικό ιστό, το οποίο πιέζει τα τοιχώματα του ωοθυλακίου, κάνοντας το άνοιγμα των πόρων να φαίνεται μικρότερο. Γι αυτό και είναι απαραίτητες οι τακτικές επισκέψεις σε έναν επαγγελματία.

Μύθος 3: Η έκθεση στον ήλιο μειώνει το μέγεθος των πόρων
Όταν επιτρέπουμε στις βλαβερές ακτίνες UV να λάμπουν στο πρόσωπό μας, στην πραγματικότητα παθαίνουμε βλάβη από τον ήλιο. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς γερνάμε, αυτή η συνήθεια θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η έκθεση στον ήλιο υποβαθμίζει το κολλαγόνο, το οποίο κάνει τους πόρους να φαίνονται μεγαλύτεροι επειδή το άνοιγμα του ωοθυλακίου δεν συμπιέζεται. Και όταν το δέρμα χάσει την ελαστικότητά του, μπορεί να κάνει τους πόρους να φαίνονται μεγαλύτεροι.

Μύθος 4: Το μακιγιάζ φράζει τους πόρους
Εάν υποφέρεις από ακμή, πιθανότατα έχεις αναρωτηθεί αν το μακιγιάζ σου τη χειροτερεύει ή μπορεί να σε έχουν συμβουλέψει "να αφήσεις το δέρμα σου να αναπνεύσει". Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να αποκλείσεις το μακιγιάζ σε αυτήν την περίπτωση. Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένα συστατικά σε καλλυντικά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, αν επιλέξεις προϊόντα που δεν είναι φαγεσωρογόνα, δηλαδή δεν προκαλούν τα μαύρα στίγματα, δεν θα έχεις πρόβλημα.

Μύθος 5: Οι αισθητικοί μπορούν να ανοίξουν τους πόρους με ατμό για πιο αποτελεσματικές θεραπείες
Συχνά, κατά τη διάρκεια μιας περιποίησης προσώπου, μια αισθητικός εφαρμόζει ατμό στο πρόσωπο. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό είναι για να ανοίξουν οι πόροι, ώστε να απορροφούνται τα προϊόντα πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η θερμότητα μπορεί πραγματικά να προκαλέσει διεύρυνση των επιφανειακών αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα και να προκαλέσει προσωρινό πρήξιμο του δέρματος, το οποίο θα καταστήσει τη διάμετρο των πόρων μικρότερη, μέχρι το δέρμα να κρυώσει ξανά. Όταν οι πόροι θερμαίνονται, το δέρμα θα αισθάνεται πιο ενυδατωμένο, αλλά μπορεί επίσης να διαταράξει τον προστατευτικό φραγμό, καθιστώντας το δέρμα πιο ευαίσθητο και επιρρεπές σε τραύματα.

Μύθος 6: Το πιο συχνό πλύσιμο του προσώπου θα αποτρέψει τους φραγμένους πόρους
Το αν είμαστε ή όχι επιρρεπείς στα μαύρα στίγματα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος δέρματος, οι ορμόνες, ακόμη και η γενετική. Αυτό που δεν παίζει σημαντικό ρόλο είναι το πόσο συχνά καθαρίζουμε το πρόσωπο μας. Μπορεί έμμεσα να βοηθήσεις στην αποφυγή των μαύρων στιγμάτων αφαιρώντας το υπερβολικό νεκρό δέρμα και λιπαρότητα μέσω του πλυσίματος και της απολέπισης, αλλά το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ξηρότητα και ερυθρότητα.