Οι λόγοι για τους οποίους χρειάζεσαι το καστορέλαιο στη ζωή σου

24.09.2021
Οι λόγοι για τους οποίους χρειάζεσαι το καστορέλαιο στη ζωή σου
Όλα τα οφέλη για το σώμα και την υγεία σου

Εσύ ξέρεις ποια είναι τα οφέλη του καστορέλαιου; Ακόμα κι αν το εφαρμόζεις ήδη στα μαλλιά, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες σου, μπορείς να επωφεληθείς από μια πλούσια σε βιταμίνες θεραπεία, καθώς αυτό το συστατικό δεν είναι μόνο εξαιρετικό για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Βιταμίνη C: Πώς να την εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σου και τι πρέπει να προσέξεις

Τι είναι το καστορέλαιο;
Πιεσμένο από σπόρους που βρίσκονται στο τροπικό φυτό Ricinus communis, το καστορέλαιο είναι παχύτερο και πιο σκούρο από το έλαιο αργκάν ή καρύδας. Αλλά όπως υποδηλώνει η υφή του, είναι επίσης πολύ πιο πλούσιο σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα από τα περισσότερα φυτικά έλαια, γεγονός που μπορεί να το κάνει αποτελεσματικό αναπληρωτή για το δέρμα και τα μαλλιά. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του πιστεύεται ότι είχαν αξιοποιηθεί ήδη από την αρχαία αιγυπτιακή εποχή, όταν το λάδι θεωρούνταν από πολλούς ως ελιξίριο που ενισχύει την ανοσία.

"Το καστορέλαιο θεωρείται μερικές φορές ότι βοηθά στην απορρόφηση άλλων προϊόντων στο δέρμα, καθώς έχει και άλλα οφέλη. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα ή μελέτες που δείχνουν αυτούς τους ισχυρισμούς και υπάρχει σημαντική απόκλιση απόψεων μεταξύ των ειδικών του δέρματος, οπότε σπάνια θεωρείται παράγοντας πρώτης γραμμής", λέει η δερματολόγος Ranella Hirsch.

Η δερματολόγος Morgan Rabach έχει μια ελαφρώς διαφορετική άποψη: "Το καστορέλαιο είναι ενυδατική κρέμα για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή με άλλα προϊόντα. Δεν θα το συνιστούσα σε άτομα που έχουν δέρμα επιρρεπές σε ακμή, επειδή τα έλαια μπαίνουν στους πόρους και τους φράζουν, επιδεινώνοντας την ακμή. Οι ενυδατικές επιδράσεις είναι ευεργετικές για τα σκασμένα χείλη και τα πολύ ξηρά χέρια και πόδια το χειμώνα. Υπάρχουν ορισμένες αναφορές ότι μπορεί να έχει κάποιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αν και δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένο".

Οφέλη από το καστορέλαιο για το δέρμα και το σώμα
Όλες γνωρίζουμε ότι το πραγματικά λαμπερό δέρμα ξεκινά από μέσα. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι η εφαρμογή καστορέλαιου τοπικά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αποκομίσεις τα οφέλη.

Υποστηρίζει το συκώτι: "Είναι εύκολο να δώσεις στον εαυτό σου λαμπερό δέρμα με το καστορέλαιο χρησιμοποιώντας το για να στηρίξεις το συκώτι σου", λέει η ιατρική βοτανολόγος Katie Pande. "Ρίξε καστορέλαιο σε ένα κομμάτι ύφασμα και τοποθέτησε το στο δέρμα σου πάνω από την περιοχή του ήπατος κάτω από το δεξί στήθος. Προσπάθησε να το αφήσεις εκεί για τουλάχιστον μία ώρα ή αν γίνεται, για ολόκληρο το βράδυ".

Προστατεύει από τις ρυτίδες: Το καστορέλαιο θα μπορούσε να είναι η απάντησή σου στα σημάδια της γήρανσης χωρίς ορούς ή ενέσεις. Για να ενυδατώσεις το δέρμα, η Pande προτείνει να "βουτήξετε ένα μικρό βαμβάκι σε καστορέλαιο και στη συνέχεια να το εφαρμόσεις στο δέρμα σου πριν πας για ύπνο".

Δυναμώνει το δέρμα διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου: "Το καστορέλαιο διεισδύει στο δέρμα και βοηθά στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης στο σώμα, τα οποία μπορούν να μαλακώσουν και να ενυδατώσουν το δέρμα", εξηγεί η Pande. Όπως ίσως γνωρίζεις, τα αποθέματα κολλαγόνου και ελαστίνης (που διατηρούν το δέρμα σφριγηλό) εξαντλούνται καθώς μεγαλώνουμε - ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές όπως γύρω από τα μάτια, το στόμα και το μέτωπο, όπου οι λεπτές γραμμές τείνουν να εμφανίζονται πρώτα.

Επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών: Ναι, το καστορέλαιο πιστεύεται ότι βοηθά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των μαλλιών, καθιστώντας το αγαπημένο για σπιτικούς ορούς φρυδιών και βλεφαρίδων. "Για μακρύτερες βλεφαρίδες, αντικατάστησε το ντεμακιγιάζ ματιών με καστορέλαιο - θα επιμηκύνει και θα προστατεύσει τις βλεφαρίδες σου", λέει η Pande.

Καταπραϋνει το προβληματικό δέρμα: Το καστορέλαιο είναι επίσης παραδοσιακά γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες κατά του εκζέματος, της δερματίτιδας, της ροδόχρου ακμής, της ψωρίασης και άλλων δερματικών παθήσεων.

Καταπολεμά τα βακτήρια: Όντας ιδιαίτερα πλούσιο σε φυσικά αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη ρικινολεϊκά οξέα, το καστορέλαιο έχει το πλεονέκτημα μιας προσέγγισης διπλής δράσης. Το λάδι ενυδατώνει το δέρμα και καταπολεμά τα βακτήρια ταυτόχρονα, βοηθώντας να τερματιστεί η κυκλική φύση του κνησμού και του ερεθισμού.

Απορροφά τη ψαλίδα: Γεμάτο με ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, αμινοξέα και βιταμίνη Ε, το καστορέλαιο μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα μαλλιά δυνατά και υγιή, καθυστερώντας τη δημιουργία ψαλίδας.

*Μπορείς να εφαρμόζεις καστορέλαιο στα φρύδια και τις βλεφαρίδες σου πριν κοιμηθείς ως βραδινό ορό.