Όσα όσα αξίζει να ξέρεις για τα καλύτερα αντιγηραντικά συστατικά

11.05.2021
Όσα όσα αξίζει να ξέρεις για τα καλύτερα αντιγηραντικά συστατικά
Τι είναι η ρετινόλη και τα ρετινοειδή και ποια η διαφορά ανάμεσα τους

Εάν είσαι άνω των 35, ίσως έχεις ήδη ακούσει πως η ενσωμάτωση ενός προϊόντος με ρετινοειδή στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου είναι απαραίτητη. Ο λόγος; Τα ρετινοειδή είναι ισχυρά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι, μεταξύ άλλων, μειώνουν την ακμή και τις καφέ κηλίδες, αλλά και αποτρέπουν τις ρυτίδες. Μία κοινή μορφή ρετινοειδούς είναι η ρετινόλη, η οποία βρίσκεται συχνά σε ορούς και ενυδατικές κρέμες.

40+ και νιώθεις τη βαρύτητα στο πρόσωπό σου; Ώρα για ολική επαναφορά

Το πανίσχυρο ρετινοειδές συστατικό bakuchiol, που προέρχεται από τη βιταμίνη Α, μπορεί να απαιτεί συνταγή ανάλογα με τη δύναμή του. Τα ρετινοειδή είναι must για τη θεραπεία της ακμής, τη μείωση των λεπτών γραμμών και των καφέ κηλίδων και τη βελτίωση της υφής του δέρματος. Όταν χρησιμοποιούνται τοπικά, επιταχύνουν το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων και αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου, χαρίζοντας μια πιο νεανική και υγιή όψη.

Τι είναι η ρετινόλη;
Η ρετινόλη είναι μια πιο ήπια και λιγότερο ισχυρή κατηγορία ρετινοειδούς. Έχει λιγότερες παρενέργειες, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη χρονική περίοδο και συνεχής χρήση για να φέρει αποτελέσματα. Συνήθως συνδυάζεται με ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και τα αντιοξειδωτικά.

Ο skincare συνδυασμός-κλεδί για τέλεια επιδερμίδα

Τι να επιλέξεις;
Εάν προτιμάς να ακολουθήσεις μια ήπια και προληπτική προσέγγιση για τη βελτίωση του δέρματος σου, μπορείς να ξεκινήσεις με έναν ορό ή μια ενυδατική κρέμα που περιλαμβάνει ρετινόλη χαμηλής δόσης. Αν όμως έχεις πολύ έντονη ακμή, καλό είναι να συμβουλευτείς το/τη δερματολόγο σου.

Θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι τόσο η ρετινόλη όσο και τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και ξεφλούδισμα - γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάς τη χρήση τους σε χαμηλή περιεκτικότητα και μερικές μόνο φορές την εβδομάδα, πάντα υπό την καθοδήγηση επαγγελματία. Επίσης, επειδή προκαλούν φωτοευαισθησία, καλό θα ήταν να τα χρησιμοποιείς στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης και να μην ξεχνάς την εφαρμογή του αντηλιακού το επόμενο πρωί.