Πότε ξέρεις ότι το αντηλιακό σου έχει λήξει και δεν είναι αποτελεσματικό

19.05.2020
Πότε ξέρεις ότι το αντηλιακό σου έχει λήξει και δεν είναι αποτελεσματικό
Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και αφού πέρασαν αρκετές εβδομάδες στο σπίτι μαγειρεύοντας και τρώγοντας δίχως αύριο, όλοι θέλουν πια να βγουν έξω να πάρουν λίγο καθαρό αέρα. Πριν πας όμως να κάνεις αυτόν τον περίπατο ή πας στην παραλία για ηλιοθεραπεία, μην ξεχάσεις να εφοδιαστείς με ένα καινούργιο αντηλιακό. Αυτό που έχει απομείνει από το περασμένο καλοκαίρι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ίσως νομίζεις και η αλήθεια είναι ότι αν το χρησιμοποιείς μετά την ημερομηνία λήξης, μπορεί να βλάψει το δέρμα σου.

«Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό που έχει λήξει καθώς είναι λιγότερο αποτελεσματικό», λέει στο Goodhousekeeping ο Raman Madan, δερματολόγος στο Huntington Hospital της Καλιφόρνια. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη προστασία, που σημαίνει περισσότερα ηλιακά εγκαύματα, υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και αύξηση της βλάβης από τον ήλιο». Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Αυτό το παλιό μπουκάλι που έχεις ανοίξει δεκάδες φορές στο παρελθόν, μπορεί επίσης να φιλοξενήσει βακτηρίδια, τα οποία ενδέχεται να σου δημιουργήσουν σπυράκια στο δέρμα, προσθέτει ο Dr Madan.

Πώς να καταλάβεις εάν έχει λήξει το αντηλιακό σου

Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να καταλάβεις εάν δεν είναι καλό το αντηλιακό σου. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων απαιτεί από τους κατασκευαστές αντηλιακών να ακολουθούν τις ίδιες επισημάνσεις λήξης με τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, λέει ο δερματολόγος Nicholas J. Golda. Ουσιαστικά, κάθε μπουκάλι πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, εκτός εάν οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι λειτουργεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Διάβασε και αυτό: Κι όμως, το αντηλιακό δεν φτάνει για να κρατήσεις το δέρμα σου «ζωντανό» μετά την έκθεση στον ήλιο

Εάν η ημερομηνία λήξης έχει περάσει, υπάρχουν άλλα σημάδια ότι το αντηλιακό σου πιθανότατα έχει χάσει την ποιότητά του. Οι αλλαγές στο χρώμα και τη σύνθεση μπορούν επίσης να υποδηλώνουν ότι είναι καιρός να το πετάξεις, αλλά ένας καλός κανόνας είναι να πετάξεις οποιοδήποτε ανοιχτό αντηλιακό έχει ξεπεράσει το ένα έτος ή περισσότερο, λέει ο Birnur Aral, Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγείας, Ομορφιάς και Περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Good Housekeeping.

Τα χημικά αντηλιακά λειτουργούν με βάση την αρχή της απορρόφησης και της εξάλειψης των ακτίνων UV και μπορούν να αλλάξουν χημικά αυτήν τη διαδικασία», λέει ο Dr Aral. Όταν το αντηλιακό το αφήνεις στον ήλιο και στη ζέστη- όπως όταν το αφήνεις μέσα στην τσάντα της παραλίας, στην πετσέτα δίπλα στην πισίνα ή απλά σε ένα καυτό αυτοκίνητο - αλλάζει η φόρμουλα του σε μοριακό επίπεδο.

Πόσο αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείς

Πολλές φορές, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ότι το αντηλιακό σου έχει λήξει - είναι ότι δεν χρησιμοποιείς αρκετή ποσότητα. «Εάν ένα μπουκάλι αντηλιακού διαρκεί περισσότερο και το χρησιμοποιείς εσύ και η οικογένειά σου, με κάνει να ανησυχώ ότι μπορεί να μην εφαρμόζεις σωστά το αντηλιακό», λέει ο Dr Golda. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά στους ενήλικες να εφαρμόζουν κάθε 2 ώρες περίπου 28 γραμμάρια (περίπου όσο ένα σφηνάκι) ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος, ανθεκτικού στο νερό και τουλάχιστον SPF 30 ή υψηλότερου. Αυτό σημαίνει ότι ένα μπουκάλι 150 γραμμαρίων θα μπορούσε να τελειώσει μετά από μία μόνο μέρα στον ήλιο!