Ακμή; Σβήσε τα σημάδια

09.01.2017
Ένα καθαρό πρόσωπο, χωρίς σπυράκια, σημάδια και λιπαρότητα τονώνει την αυτοπεποίθησή μας και απογειώνει τη διάθεσή μας. Συχνά όμως ακόμα και στην ενήλικη ζωή μας υποφέρουμε από ακμή. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Στα εφηβικά μας χρόνια ονειρευόμασταν τη μέρα που θα απολαμβάναμε λαμπερή και άψογη επιδερμίδα χωρίς σπυράκια και μαύρα στίγματα. Δυστυχώς, παρόλο που είμαστε ενήλικοι πια, η ακμή επέστρεψε, για κάποιους μάλιστα πιο έντονη και με περισσότερα προβλήματα από την εφηβεία μας. Τι συμβαίνει, άραγε, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε; Η δρ Ηλιάνα Αλεξούδη MD, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, προσφέρει τις πολύτιμες συμβουλές της ώστε να αντιμετωπίσουμε την ακμή ενηλίκων αποτελεσματικά.

Τι είναι η ακμή ενηλίκων;

Η ακμή διακρίσεις σε ηλικίες δεν κάνει, φαίνεται, δε, να προτιμά ιδιαίτερα το γυναικείο φύλο, όπως μας λέει η κ. Αλεξούδη. «Η κοινή ακμή είναι μια κοινή δερματολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται κυρίως από φαγέσωρες και φλυκταινίδια στο πρόσωπο και πιο σπάνια στη ράχη. Αν και συνήθως αποδίδεται ως νόσημα της εφηβείας, η συχνότητά της στους ενηλίκους είναι αξιοσημείωτη. Χαρακτηριστικά η μέση ηλικία ατόμων που αναζητούν θεραπεία είναι τα 24 έτη και το 10% αυτών αφορά σε ασθενείς 35-44 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες υπερισχύει το γυναικείο φύλο με εξάρσεις της ακμής περιεμμηνορρυσιακά (δηλαδή την περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση). Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί την κοινή ακμή των ενηλίκων είναι ότι η εντόπισή της είναι στο μέσο και κατώτερο τριτημόριο του προσώπου. Επίσης οι βλάβες είναι κυρίως φλεγμονώδεις με πολλαπλά βλατιδοφλυκταινίδια και μάλιστα εάν είναι έντονες, δεν αποκλείεται η εμφάνιση ουλών αργότερα». Εκτός από τους ορμονικούς λόγους, η ακμή μπορεί επίσης να οφείλεται σε ακατάλληλα καλλυντικά, στο στρες, στην κακή διατροφή βασισμένη στα πρόχειρα φαγητά, τα τηγανητά, τα λιπαρά, τα γλυκά.

Και αν είναι ροδόχρους;

Ένα είδος ακμής που εμφανίζεται και στους ενήλικες είναι η ροδόχρους ακμή. Όπως μας εξηγεί η κ. Αλεξούδη: «Πρόδρομα στάδια της κατάστασης αυτής αποτελούν οι ερυθρές παρειές και το αίσθημα καύσου στις αντίστοιχες περιοχές κατά την έντονη άσκηση ή γενικότερα με την έκθεση του ατόμου σε ζεστό περιβάλλον ή με την κατανάλωση πικάντικων τροφών και ποτών. Σταδιακά η κατάσταση αυτή εξελίσσεται σε ακμή με βλατίδες και φλυκταινίδια κυρίως στο κέντρο του προσώπου. Η προσέγγιση μοιάζει με της κοινής ακμής, με τη διαφορά ότι δεν αναζητούμε κάποια διαταραχή στο ορμονολογικό υπόβαθρο, ενώ η αποφυγή των πιο πάνω εκλυτικών παραγόντων έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εμφάνισής της». Σε κάθε περίπτωση το επίμονο κοκκίνισμα στο πρόσωπο θα πρέπει να ελέγχεται από το δερματολόγο και επειδή η φύση της ροδόχρους ακμής είναι προοδευτική, η έγκαιρη διάγνωσή της είναι σημαντική.

Πείτε της αντίο!

Η καθαριότητα της επιδερμίδας είναι το σημαντικότερο όλων. Το πρόσωπο θα πρέπει να πλένεται με απαλό καθαριστικό δύο φορές την ημέρα, ώστε να αφαιρείται σχολαστικά κάθε ίχνος ρύπων και μακιγιάζ και στη συνέχεια να εφαρμόζονται ειδικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της ακμής. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να το αγγίζουμε συνεχώς και να πλένουμε τα χέρια μας συχνά – είναι απίστευτοι φορείς μικροβίων. Επίσης δεν πρέπει να σπάμε τα σπυράκια ή να πιέζουμε τα μαύρα στίγματα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες μόλυνσης και δημιουργίας ουλής. Μια αλλαγή στη διατροφή μας που να βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και ψάρι και μεγάλη κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη. Αν παρ’ όλα αυτά η ακμή μας χειροτερεύει, θα πρέπει να απευθυνθούμε το συντομότερο σε γιατρό, ο οποίος θα μας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Όπως μας λέει η κ. Αλεξούδη: «Η θεραπεία της ακμής περιλαμβάνει την τοπική και συστηματική αγωγή με αντιβιοτικά και ρετινοειδή, ανάλογα με τη βαρύτητα και την έκτασή της. Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις και σύμφωνα με την κλινική εικόνα είναι πιθανό να χρειάζεται ορμονολογικός έλεγχος».

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 164
Update: Ιανουάριος 2017.