Θέλεις λαμπερό δέρμα; Μάθε τα μυστικά των δερματολόγων

16.11.2015
Ξέρεις ότι οι κακές καθημερινές σου συνήθειες αποτυπώνονται στην επιδερμίδα σου σε εντυπωσιακό βαθμό; Αν θέλεις λοιπόν η υγεία και η εμφάνιση του δέρματος σου να βελτιωθεί, άρχισε να εφαρμόζεις τις παρακάτω πολύτιμες συμβουλές των δερματολόγων.

Η επιδερμίδα είναι ο καθρέφτης μας. Αντανακλά όχι μόνο την ψυχολογία μας, αλλά και τις διατροφικές μας συνήθειες και γενικότερα την κατάσταση της υγείας μας. Για παράδειγμα η ακμή, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για κακή λειτουργία του παχέος εντέρου, ενώ το ξηρό και θαμπό δέρμα, αλλά και το δέρμα που εμφανίζει κοκκινίλες και εξανθήματα μπορεί να υποδηλώνει έντονο στρες ή διατροφή φτωχή σε βασικά λιπαρά οξέα.

Ακόμα, το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα, προειδοποιεί πως ίσως δεν παίρνουμε τα απαραίτητα για τον οργανισμό υγρά, αλλά και οι βαθιές γραμμές στα μάγουλα (μεταξύ μύτης και άνω χείλους) παραπέμπουν σε «πρόσωπο καπνίστριας».

Μήπως τελικά δεν κάνουμε για το δέρμα μας όσα πραγματικά χρειάζεται; Aς ακούσουμε τι έχουν να μας πουν για όλα αυτά, οι πλέον αρμόδιοι.

«Κοιμήσου για να ομορφύνεις»

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ του δρ Ρόνι Μαρκς, ομότιμος καθηγητής Δερματολογίας στο Παν/μιο της Ουαλίας

Μαύροι κύκλοι, πρησμένα μάτια, ξερό και θαμπό δέρμα... Η εμφάνιση αυτή μόνο ένα πράγμα σημαίνει: πολλά ξενύχτια, που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να αναπληρωθεί ο χαμένος ύπνο για να ξαναβρεί το πρόσωπο τη φρεσκάδα του. Αυτό τουλάχιστον λέει η κοινή λογική, που θέλει την έλλειψη ύπνου να επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματος. Τι έχει, όμως, να πει και η επιστήμη; Η πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη επί του συγκεκριμένου θέματος, δικαιώνει την λαϊκή φράση «κοιμήσου να κάνεις δέρμα». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ρόνι Μαρκς, ομότιμος καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, στο Κάρντιφ, τονίζοντας ότι: η έλλειψη ύπνου «σκοτώνει» την ομορφιά.

O πλέον αποδοτικός ύπνος για την υγεία και την «ανακατασκευή» των κυττάρων της επιδερμίδας είναι αυτός που διαρκεί από 6 έως 8 ώρες καθημερινά και είναι νυκτερινός.

«Πέταξε τα τσιγάρα»

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ των ειδικών από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία

Καπνίζεις; Πριν ανάψεις το επόμενο τσιγάρο, διάβασε μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία- για το τι ακριβώς κάνεις στο δέρμα σου, όσο δεν απαλλάσσεσαι από την κακή σου συνήθεια.

  • Κάθε φορά που εισπνέεις τον καπνό του τσιγάρου περισσότερες από τρία εκατομμύρια ελεύθερες ρίζες παράγονται στα πνευμόνια σου, μολύνοντας τον οργανισμό, με αποτέλεσμα η λειτουργία και ο αντιοξειδωτικός μηχανισμός άμυνας του δέρματος να μειώνεται. Παράλληλα πολλές από τις 4.000 τοξικές χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου, απορροφώνται από το αίμα και διεισδύουν στη δομή του δέρματος.
  • Το κάπνισμα προκαλεί συστολή των αγγείων στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η τάση του οξυγόνου (υποξαιμία), δημιουργώντας διαταραχές στην παραγωγή κολλαγόνου και στη σύνθεση της ελαστίνης. Πράγμα που σημαίνει ότι εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος, το κάπνισμα ευθύνεται για την πρόωρη χαλάρωση του δέρματος, το σχηματισμό ρυτίδων και το «σταχτί» χρώμα της επιδερμίδας. Επιπλέον το κάπνισμα ευθύνεται για τα συμπτώματα ξηρότητας, πρόωρης γήρανσης, για τη μείωση της αντιγηραντικής βιταμίνης Α στο δέρμα, καθώς και για την εξουδετέρωση της βιταμίνης C που είναι απαραίτητη για τη σύσταση κολλαγόνου.

Κόψε το κάπνισμα ή μείωσέ το στο ελάχιστο καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί: οι αλλαγές στο δέρμα έπειτα από 10 χρόνια συστηματικού καπνίσματος είναι μη αναστρέψιμες.

«Δείξε τις ελιές σου στο γιατρό»

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ του κ. Ανδρέα Κατσάμπα, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών

Έχεις στο δέρμα σου μια ελιά που σε προβληματίζει; Μια ελιά που προσφάτως άλλαξε σχήμα, χρώμα, μέγεθος; Πρέπει να την ελέγξεις το συντομότερο. Οπως εξηγεί ο καθηγητής δερματολογίας πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος: «Ο κίνδυνος για μελάνωμα τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και σε αντίθεση με άλλες μορφές καρκίνου, το μελάνωμα εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Συγκεκριμένα, θεωρείται η πιο συχνή κακοήθεια σε γυναίκες ηλικίας 24-29 ετών και δεύτερη -μετά τον καρκίνο του μαστού- σε γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών! Ωστόσο, παρότι το μελάνωμα είναι η σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, όταν διαγνωσθεί εγκαίρως, είναι ιάσιμο. Αντίθετα, τα περιθώρια ίασης στενεύουν όταν αυτό έχει αφεθεί να εξελιχθεί».

Κάθε αλλαγή στο χρώμα, στο μέγεθος ή στο σχήμα μιας ελιάς, καθώς και η εμφάνιση μιας καινούργιας πρέπει πάντα να σας οδηγούν στον δερματολόγο, για έναν προληπτικό έλεγχο. Μειώνοντας την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, προστατεύεις το δέρμα σου από την πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

«Ενυδάτωση μέσα και έξω»

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ των ειδικών της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα

Είναι γνωστό, πως το νερό ενυδατώνει το δέρμα και καταπολεμά την ξηρότητα, ενώ η μείωση του αποθέματος νερού στο δέρμα μας, συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης. Χωρίς νερό τα κύτταρα καταστρέφονται, οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητά τους και η επιδερμίδα τη σφριγηλότητά και τη λάμψη της. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάς πως για να μείνει και η δική σου επιδερμίδα άφθαρτη από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος, πρέπει να φροντίσεις να ενυδατώνεσαι, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Πώς θα το επιτύχεις; Oπως εξηγούν ειδικοί της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα: «Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται μέσα στην ημέρα 8 ποτήρια νερό (1,5 λίτρο περίπου). Επίσης τα σωστά βήματα του καθαρισμού της επιδερμίδας είναι τα εξής:

  1. Πλύνε το πρόσωπό σου, με χλιαρό νερό (το πολύ ζεστό ή παγωμένο νερό το ξεραίνει)
  2. Χρησιμοποίησε απαλό σαπούνι χωρίς ερεθιστικές ουσίες (ιδίως εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα)
  3. Κάνε ελαφρύ μασάζ με τα δάκτυλά σου (και όχι κάποιο πανί που μπορεί να είναι σκληρό για το δέρμα)
  4. Μετά το τέλος του πλυσίματος, πρέπει να ξεβγάζεις καλά το δέρμα σου και να το στεγνώνεις με μία απαλή, βαμβακερή πετσέτα, χωρίς να το τρίβεις».
  5. Χρησιμοποίησε πάντα ενυδατική κρέμα πριν βγεις έξω και βέβαια, μην παραλείπεις να ενυδατώνεις την επιδερμίδα σου και «εσωτερικά», πίνοντας άφθονο νερό και χυμούς..

«Ανακάλυψε τις τροφές που ομορφαίνουν»

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ των ειδικών της Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολογίας

Ποια είναι η διατροφή που συμβάλει στην υγεία και την καλή εμφάνιση του δέρματος; Οι ειδικοί της American Academy of Dermatolog, επισημαίνουν: «Ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση των προβλημάτων του δέρματος μπορούν να παίξουν τροφές όπως:

  • τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τα δημητριακά, το κρέας που είναι πλούσιες πηγές βιταμιών Β,
  • τα καρότα, που περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α,
  • οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολομός, δηλαδή ψάρια που υπερέχουν σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
  • τα φυτικά έλαια (ηλιέλαιο σογέλαιο, καλαμποκέλαιο), που είναι άριστες πηγές των ωμέγα-6, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας
  • και βέβαια, το ελαιόλαδο, πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο γιατί είναι βασικό στοιχείο υγιεινής διατροφής, αλλά-μεταξύ άλλων- έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες».

Μείωσε τα γλυκά, τις σάλτσες, τα ζωικά λίπη, τα πολλά καρυκεύματα, που δημιουργούν τοξίνες στον οργανισμό και έχουν ερεθιστική δράση στο δέρμα.

«Βάλε φρένο στο στρες»

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ των ειδικών από το ιατρικό κέντρο από το Veterans Affairs Medical Center του Σαν Φρανσίσκο

Το ότι το στρες μπορεί να προκαλεί όλα εκείνα τα σπυράκια, τους ερεθισμούς και τις έντονες ρυτίδες κατά καιρούς το πρόσωπό μας, το αποδεικνύουν όλο και περισσότερες έρευνες, ενώ σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έκαναν επιστήμονες από το Veterans Affairs Medical Center του Σαν Φρανσίσκο, το στρες φαίνεται πως επηρεάζει και την ικανότητά του δέρματος να λειτουργεί στο «κλείσιμο των πληγών». Συγκεκριμένα, 27 φοιτητές από το Παν/μιο της Καλιφόρνια, οι οποίοι είχαν υγιές δέρμα, εξετάστηκαν σε περιόδους θυμού, κατάθλιψης, αγωνίας και έντονης ψυχολογικής πίεσης μέσα στο χρονικό πλαίσιο 8 εβδομάδων. Οι ερευνητές «έγδερναν» επιφανειακά το δέρμα των φοιτητών και στη συνέχεια μετρούσαν πόσο γρήγορα θεραπεύεται. Όπως μετέδωσε το Reuters, παρατηρήθηκε ότι η ταχύτητα της ανάρρωσης του δέρματος σχετιζόταν άμεσα με την ψυχολογική κατάσταση του εξεταζόμενου.

Περιόρισε όσο μπορείς το στρες και αντιμετώπισε με θετική σκέψη τα καθημερινά προβλήματα, αν θέλεις να προφυλάξεις το δέρμα σου, αλλά και την υγεία σου.

«Ακμή; Βρες πρώτα την αιτία»

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ του κ. Νίκου Σταυριανέα καθηγητή Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας στο Παν/μιο Αθηνών

Η ακμή δεν επηρεάζει μόνο τους έφηβους. Ένα σημαντικό ποσοστό ενηλίκων, παρουσιάζει επίσης το ίδιο δερματικό πρόβλημα. Τι φταίει; Παλαιότερα, πίστευαν πως ορισμένες τροφές όπως η σοκολάτα, οι τηγανιτές πατάτες και το λίπος, ήταν από τις πιο σημαντικές αιτίες επιδείνωσης της ακμής. Σύμφωνα όμως με τις σύγχρονες αντιλήψεις των δερματολόγων, η διατροφή φαίνεται να παίζει ελάχιστο ρόλο, στην ακμή. «Σήμερα, τα βάρη για την έξαρση της νόσου πέφτουν περισσότερο στο στρες, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και σε ορμονικά προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Σταυριανέας. Ωστόσο, παρά τις αναθεωρήσεις, υπάρχουν κάποιοι διατροφικοί κανόνες που πρέπει έτσι και αλλιώς να υιοθετήσεις.

Το «μενού» κατά της ακμής

  • Βάλε στο διαιτολόγιό σου τρόφιμα που είναι καλές πηγές της βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, μπρόκολο, κουνουπίδι, ακτινίδια), καθώς και της βιταμίνης Α (καρότα, βερίκοκα, πεπόνι, συκώτι).Οι βιταμίνες αυτές, που θεωρούνται ιδανικές για το δέρμα, έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούν και τον σταφυλόκκοκο, που ευθύνεται αρκετά για την επιδείνωση της ακμής.
  • Η μαγιά της μπίρας, επίσης, καταπολεμά την εμφάνιση της ακμής, γιατί αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού και προφυλάσσει το δέρμα από τη σμηγματόρροια.

Θεράπευσε τυχόν πρόβλημα δυσκοιλιότητας, που -εκτός των άλλων-θεωρείται και ένας μεγάλος εχθρός του δέρματος, κυρίως για το πρόβλημα της ακμής.

Τι προσφέρουν στο δέρμα σου

Η βιταμίνη Α: Ρυθμίζει τη λειτουργία των αδένων του δέρματος και ελέγχει τη λιπαρότητα του. Η έλλειψή της προκαλεί ξηροδερμία, ακμή, άσπρους ή μαύρους πόρους, όπως και πιτυρίδα στα μαλλιά.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Ελέγχουν τις εκκρίσεις των αδένων του δέρματος, και περιορίζουν την υπερβολική λιπαρότητα. Έχει αποδειχτεί ότι πολλά δερματικά προβλήματα όπως και τα εύθραυστα νύχια, οφείλονται στην απουσία τους από τη διατροφή.

Η βιταμίνη C: Είναι απαραίτητη για το κολλαγόνο του δέρματος. Συντελεί στην ελαστικότητα του και εμποδίζει τους ιστούς να χαλαρώνουν.

Ο ψευδάργυρος: Είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της πρωτείνης των κυττάρων του δέρματος και του κολλαγόνου.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 117

Update: Νοέμβριος 2015.