Ηλικία και μπότοξ

17.06.2008
Το μπότοξ ήρθε για να καταργήσει τις ρυτίδες, αλλά πότε πρέπει να ξεκινάμε τις ενέσιμες θεραπείες; Είναι σωστό να ξεκινάμε το μπότοξ στην θέα της πρώτης ρυτίδας; Αυτό είναι τρέλα ή ρεαλισμός;

Το μπότοξ ήρθε για να καταργήσει τις ρυτίδες, αλλά πότε πρέπει να ξεκινάμε τις ενέσιμες θεραπείες; Είναι σωστό να ξεκινάμε το μπότοξ στην θέα της πρώτης ρυτίδας; Στην Αμερική η χρήση του μπότοξ ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια, αριθμό που μετά βίας προσέγγισαν όλες μαζί οι πλαστικές σώματος.

Η Αμερικανίδα δερματολόγος Λίζα Έιραν που έχει το ιατρείο της στο Μανχάταν πιστεύει ότι «όσο νωρίτερα ξεκινάμε τις ενέσεις τόσο καλύτερα». Αν τις αφήσουμε να εξελιχθούν σε βαθιές πτυχές, μετά θα είναι δύσκολο να τις λειάνουμε. Έχω μια ασθενή 36 χρονών η οποία σουφρώνει πολύ συχνά τα φρύδια και έχει σχηματίσει βαθιές ρυτίδες. Μετανιώνει που δεν έκανε νωρίτερα μπότοξ».

Τελικά το μπότοξ επιβραδύνει την γήρανση; Η δερματολόγος είναι κατηγορηματική όσο πιο νωρίς το ξεκινάμε και το επαναλαμβάνουμε, η παρέμβαση θα είναι μικρότερη. Είναι καλύτερα να αντιμετωπίζουμε τις ρυτίδες μία προς μία με το πέρασμα των χρόνων, παρά να καταφεύγουμε στο χειρουργείο στα πενήντα ή στα εξήντα. Σήμερα οι ενέσεις μπότοξ είναι τόσο φυσικό όσο να βάφεις τα γκρίζα μαλλιά.

Όμως εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου προειδοποιούν για τους κινδύνους, ενδεικτικά ο Αμερικάνικος οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων έχει εγκρίνει τη χρήση μπότοξ για τη μείωση των ρυτίδων μόνο για το μεσόφρυο. Οι παρενέργειες, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις, περιλαμβάνουν από πονοκέφαλο μέχρι παράλυση. Στην Ελλάδα η χρήση μπότοξ δεν έχει γίνει εμμονή, οι γυναίκες δεν ξεκινούν από την ηλικία των 25 την χρήση του και τις περισσότερες φορές φροντίζουν να ενημερώνονται από πλαστικό χειρουργό.