Τριχόπτωση: 5 καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αποφύγεις για να προστατεύσεις τα μαλλιά σου

17.12.2020
Τριχόπτωση: 5 καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αποφύγεις για να προστατεύσεις τα μαλλιά σου
Όπως και οι φίλοι μας τα pets μας έτσι και εμείς χάνουμε μαλλιά. Στην πραγματικότητα, μας συμβαίνει σε καθημερινή βάση και η ποσότητα που χάνουμε κυμαίνεται από 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Είναι απολύτως φυσιολογικό και, ειλικρινά, δεν είναι τόσο αισθητό αφού έχουμε πάνω από 100.000 θυλάκια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής μας. Αλλά μερικές φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά ώσπου συνειδητοποιείς ότι χάνεις περισσότερα μαλλιά απ’ ότι αρχικά νόμιζες. Kαι επειδή αξίζει να διατηρείς τα μαλλιά σου απαλά, λαμπερά και υγιή, συγκεντρώσαμε μια λίστα με πράγματα που πρέπει να αποφύγεις για να μην σε απασχολεί η τριχόπτωση.

Παραλείπεις γεύματα

Όταν δεν λαμβάνεις αρκετές θερμίδες, το σώμα σου ανακατευθύνει όλη την ενέργεια μέσω των βασικών λειτουργιών, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλός σου, αφήνοντας πίσω τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Η δίαιτα μπορεί να είναι ένα σοκ για τις ορμόνες σου και συχνά οδηγεί σε αραίωση και απόρριψη των μαλλιών, ενώ τα νέα μαλλιά δεν μεγαλώνουν για να τα αντικαταστήσουν. Στην πραγματικότητα, ένα από τα κορυφαία συμπτώματα της ανορεξίας και μιας σειράς από άλλες διατροφικές διαταραχές, είναι η σοβαρή τριχόπτωση.

Τι μπορείς να κάνεις: Ακολούθα μια υγιεινή διατροφή με άφθονη πρωτεΐνη και λίπος. Τα μαλλιά είναι κυρίως κατασκευασμένα από πρωτεΐνη (κερατίνη) και έχουν την τάση να σπάνε εάν δεν λαμβάνεις αρκετή. Στόχος είναι τα 46 γραμμάρια την ημέρα - ή περίπου 10% έως 35% των συνολικών θερμίδων σου.

Διάβασε και αυτό: Ρυζόνερο για τα μαλλιά: Τα οφέλη, οι παρενέργειες και πώς να το φτιάξεις στο σπίτι σου

Εκτίθεσαι πάρα πολύ στον ήλιο

Όταν βγαίνεις έξω, οι ακτίνες UV του ήλιου αρχίζουν να καταστρέφουν την ελαστικότητα και τη δύναμη των μαλλιών σου. Η παρατεταμένη έκθεση σε θερμότητα και ηλιακό φως μπορεί να στεγνώσει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής και να βλάψει την επιδερμίδα και τις ίνες των μαλλιών, με αποτέλεσμα να έχεις εύθραυστες τρίχες που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Τα ανοιχτόχρωμα και λεπτά μαλλιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον ήλιο!

Τι μπορείς να κάνεις: Βάλε τα μαλλιά σου κάτω από ένα καπέλο (όποτε είναι δυνατόν). Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις προϊόντα με ενσωματωμένο αντηλιακό. Κράτησε το τριχωτό της κεφαλής σου υγρό προσθέτοντας μια μάσκα μαλλιών στη ρουτίνα σου.

Δεν λούζεσαι αρκετά συχνά

Μην συνηθίζεις να παραλείπεις το λούσιμο των μαλλιών. Η συσσώρευση ρύπων, τα υπολείμματα των προϊόντων και η συγκέντρωση λιπαρότητας στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να φράξει τους θύλακες των μαλλιών, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη των μαλλιών. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, συχνά οδηγεί σε αραίωση και απώλεια μαλλιών.

Τι μπορείς να κάνεις: Λούζε τακτικά τα μαλλιά σου - από κάθε δύο ημέρες έως μία φορά την εβδομάδα, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σου. Αγόρασε ένα σαμπουάν χωρίς θειικά για να αποφύγεις την ξηρότητα.

Δες και αυτό: Τελικά, ποια στιγμή της ημέρας είναι καλύτερο να κάνεις ντους;

Κάνεις ζεστά ντους

Το ζεστό νερό πιέζει και αφυδατώνει τα μαλλιά, το ίδιο και το δέρμα, αφήνοντάς τα στεγνά, εύθραστα και επιρρεπή σε σπασίματα και τριχόπτωση. Σε συνδυασμό με ένα σαμπουάν που ξεραίνει ήδη τα μαλλιά σου από τα προστατευτικά τους έλαια, αναγκάζει τους πόρους του τριχωτού της κεφαλής σου να εργάζονται υπερβολικά για να κρατήσουν σταθερή την παραγωγή λίπους, κάτι που μπορεί να βλάψει τις ρίζες και να οδηγήσει σε επιπλέον απώλεια. Το ζεστό νερό μπορεί επίσης να αυξήσει τον πληθυσμό των μικροβίων και των βακτηρίων στο κεφάλι σου.

Τι μπορείς να κάνεις: Χαμήλωσε τη θερμοκρασία, επίλεξε ένα χλιαρό ντους και προσπάθησε να ξεπλύνεις τα μαλλιά σου με τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.

Ξύνεις συχνά το κεφάλι σου

Η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυκητιασικής λοίμωξης, αλλεργιών ή φλεγμονής - όλα αυτά είναι επιβλαβή για τα μαλλιά και δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε αραίωση. Αλλά όταν αρχίζεις να ξύνεσαι, καταστρέφεις τα θυλάκια των μαλλιών σου και αυτό μπορεί να καταλήξει σε τριχόπτωση.

Τι μπορείς να κάνεις: Ξεκίνα μια πιο υγιεινή διατροφή, γεμάτη με πρωτεΐνες και βιταμίνες Α, D και Ε. Ανακουφίσου από τον κνησμό με μασάζ τριχωτού της κεφαλής αντί για ξύσιμο. Χρησιμοποίησε ένα σαμπουάν που περιέχει σελήνιο, ψευδάργυρο και άλλες αντιμυκητιασικές ιδιότητες.