Πώς να αποφύγεις το παστωμένο μακιγιάζ σε 10 βήματα

18.01.2023
Πώς να αποφύγεις το παστωμένο μακιγιάζ σε 10 βήματα
Ο αναλυτικός οδηγός που χρειάζεσαι, ειδικά αν έχεις λιπαρό δέρμα

Ίσως να μην είσαι σε θέση να εξηγήσεις τι είναι το παστωμένο μακιγιάζ από μόνο του, αλλά σίγουρα το ξέρεις όταν το βλέπεις στο πρόσωπό σου: έντονες γραμμές, ανάγλυφο δέρμα και πόροι που φαίνονται πιο έντονοι και εμφανείς από ό,τι είναι πραγματικά. Και το foundation πλήρους κάλυψης δεν είναι πάντα ο ένοχος - συχνά είναι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεις τα προϊόντα, οι φόρμουλες που στρώνεις τη μια πάνω στην άλλη και οι τεχνικές που χρησιμοποιείς.

4 κοινά λάθη που κάνουν το δέρμα σου να φαίνεται ακόμα πιο ξηρό, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του μακιγιάζ

Ουσιαστικά, το παστωμένο μακιγιάζ δεν είναι το αποτέλεσμα της χρήσης πάρα πολλών προϊόντων, αλλά της χρήσης υπερβολικού προϊόντος. Πιο αναλυτικά, παρακάτω θα δεις τις καλύτερες συμβουλές για να αποτρέψεις και να αντιμετωπίσεις το παστωμένο μακιγιάζ.

Βάλε setting spray
Ήρθε η ώρα να εντάξεις το setting spray στη ρουτίνα μακιγιάζ σου. Όταν ολοκληρώσεις το contour, το bronzer και το highlighter, πρέπει να «κλειδώσεις» όλη αυτήν τη πούδρα στο δέρμα σου. Ένα setting spray όχι μόνο θα κλειδώσει το μακιγιάζ σου στη θέση του, αλλά θα αφαιρέσει επίσης τυχόν υπολείμματα πούδρας και θα τα τοποθετήσει όλα στο δέρμα σου για πιο φυσικό φινίρισμα.

Συνέχισε να ανακατεύεις
Μια ομοιόμορφη εφαρμογή βάσης απαιτεί περισσότερα από το να την τοποθετήσεις απλά. Αν το foundation σου φαίνεται παστωμένο αφού το εφαρμόσεις, τότε σίγουρα δεν έχεις τελειώσει το blending. Χρησιμοποίησε το υγρό σφουγγαράκι μακιγιάζ σου για να βάλεις απαλά το foundation (ή την κρέμα BB) στο δέρμα σου ξανά και ξανά μέχρι να δέσει (περίπου τρία λεπτά). Το ανακάτεμα θα εξαλείψει τις σκληρές γραμμές και θα εξασφαλίσει ότι κάθε εκατοστό του δέρματός σου είναι καλυμμένο και ομοιόμορφο.

Ενυδάτωση κάτω από τα μάτια
Έχεις ακολουθήσει όλα τα βήματα σεταρίσματος κάτω από τα μάτια αλλά το concealer σου φαίνεται ακόμα παστωμένο και άσχημο; Αυτό που χρειάζεσαι είναι να προσθέσεις λίγη ενυδάτωση στο δέρμα. Χρησιμοποίησε ένα σπρέι προσώπου ή toner που περιέχει σκουαλάνη (ενυδατική κρέμα) για να ενυδατώσει τις λεπτές γραμμές και να διαλύσει τα υπολείμματα πούδρας. Αλλά μην το εφαρμόσεις μόνο στο μακιγιάζ σου - ψέκασε το απευθείας στο καθαρό σφουγγάρι μακιγιάζ σου, ταμπόναρε μερικές φορές στο πίσω μέρος του χεριού σου για να φύγει η περίσσεια και μετά πίεσε το ελαφρά πάνω από το concealer για να διορθώσεις την ξηρότητα.

Το έξυπνο κόλπο της Ariana Grande για το eyeliner

Ολοκλήρωσε με λάδι
Το ξηρό δέρμα έχει έναν τρόπο να δείχνει παστωμένο και ξεφλουδισμένο, ανεξάρτητα από το πόση προετοιμασία κάνεις. Εάν έχεις τελειώσει το μακιγιάζ και το bronzer φαίνεται λασπωμένο ή το foundation μοιάζει με κιμωλία ή κέικ, δώσε του μια υφή που μοιάζει με δέρμα προσθέτοντας ένα λάδι στο τέλος της ρουτίνας σου. Απλώς ρίξε μερικές κουκκίδες λαδιού προσώπου στο πίσω μέρος του χεριού σου, βάλε το σφουγγαράκι μακιγιάζ σε αυτό μερικές φορές και στη συνέχεια τοποθέτησε το ελαφρά στα στεγνά μέρη του προσώπου σου. Με αυτό το κόλπο, όλα τα προϊόντα σας θα ενωθούν μεταξύ τους και θα γίνουν ένα με το δέρμα σου.

Μην παραλείπεις την περιποίηση της επιδερμίδας
Το χτένισμά σου μπορεί να λειτουργεί καλύτερα σε ελαφρώς βρώμικα μαλλιά, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το πρόσωπό σου! Πρέπει να κάνεις όλα τα βήματα περιποίησης της επιδερμίδας με τη σωστή σειρά (εκτός από αυτά που στεγνώνουν το πρόσωπό σου, όπως θεραπείες για σημεία ακμής) για να δημιουργήσεις τον καλύτερο καμβά για όλο αυτό το μακιγιάζ που πρόκειται να βάλεις πάνω του.

Πρώτο βήμα: Πλύνε το πρόσωπό σου με ένα απαλό καθαριστικό προσώπου. Εάν έχεις ξηρό δέρμα που ξεφλουδίζει, φρόντισε να κάνεις απολέπιση σε τακτική βάση για να αφαιρέσεις τυχόν νεκρό δέρμα που θα μπορούσε να κάνει το foundation σου να φαίνεται άσχημο. Στη συνέχεια, εφάρμοσε το toner και τον ορό σου.

Εάν έχεις θαμπή επιδερμίδα, μπορείς να βρεις έναν ενυδατικό ορό προσώπου που θα σε βοηθήσει να προσθέσεις λίγη λάμψη. Και για το λιπαρό δέρμα, ένα toner μπορεί να είναι χρήσιμο για την αφαίρεση της λιπαρότητας χωρίς να στεγνώνει το δέρμα. Στη συνέχεια, εφάρμοσε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα (όπως μια που περιέχει υαλουρονικό οξύ) και άφησε την τουλάχιστον πέντε λεπτά να απορροφηθεί πριν συνεχίσεις με το αντηλιακό και το μακιγιάζ σου.

Πούδραρε το δέρμα πριν το foundation
Εάν έχεις λιπαρό δέρμα, ακολούθησε αυτή τη σειρά προϊόντων: ενυδατική κρέμα, setting πούδρα, spray, primer, foundation. Αν και αυτό μπορεί να μην λειτουργεί για εσένα αν έχεις ξηρό δέρμα, είναι πάρα πολλά τα άτομα που ορκίζονται ότι αυτή η τεχνική διατηρεί τη βάση τους αναλλοίωτη.

Πούδραρε τη μύτη σου
Εάν το υπόλοιπο πρόσωπό σου είναι εντάξει, αλλά η μύτη σου τείνει πάντα να γυαλίζει, κάνε αυτό: Αφού εφαρμόσεις το primer, πίεσε τη μύτη σου με ένα υγρό σφουγγάρι και ημιδιάφανη πούδρα σε απόχρωση που ταιριάζει με τον τόνο της επιδερμίδας σου. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ό,τι foundation έχει περισσέψει στο πινέλο σου αφού το απλώσεις σε όλο το υπόλοιπο πρόσωπο για να καλύψεις ελαφρά τη μύτη σου, ακολουθούμενη από λίγη ακόμα πούδρα. Η ιδέα εδώ είναι να αφήσεις την πούδρα να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της κάλυψης, όχι το υγρό foundation. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας ομοιόμορφης βάσης και επίσης θα αποτρέψει το προϊόν από το να «σπάσει» γύρω από τη μύτη σου.

Βάλε λιγότερο μακιγιάζ στις πτυχές σου
Ένα ενοχλητικό σύμπτωμα του παστωμένου μακιγιάζ είναι ότι κατακάθεται στις λεπτές γραμμές σου, κάνοντάς τις να μοιάζουν με ρυτίδες. Για να το αποφύγεις αυτό, άπλωσε το foundation σε όλο το πρόσωπό σου, αποφεύγοντας τις περιοχές που ζαρώνουν (γύρω από τα μάτια, το μέτωπο και γύρω από το στόμα). Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ό,τι προϊόν έχει μείνει στο σφουγγαράκι του μακιγιάζ στο τέλος για να καλύψεις πολύ ελαφρά τις πτυχές σου.

Συνδύασε τις σωστές φόρμουλες
Δεν είναι όλοι λάτρεις των primers, αλλά αν αντιμετωπίζεις τακτικά παστωμένο μακιγιάζ, θα επωφεληθείς από τη χρήση του. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι φόρμουλες foundation συμβατές με όλα τα primer. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα primers με βάση τη σιλικόνη λειτουργούν καλύτερα με βάση που περιέχη σιλικόνη, ενώ τα primers με βάση το νερό είναι λίγο πιο ευέλικτα και μπορούν να λειτουργήσουν είτε με foundation με βάση το νερό είτε με βάση τη σιλικόνη.

Τοποθέτησε στρατηγικά το concealer σου
Εφάρμοσε το concealer μόνο στις εσωτερικές γωνίες των ματιών σου και ανακάτεψε το προς τα έξω μόνο στις κοιλότητες. Με άλλα λόγια, μην το εφαρμόσεις σε ολόκληρη την περιοχή κάτω από τα μάτια σου και απόφυγε να εφαρμόσεις οποιοδήποτε προϊόν στην εξωτερική γωνία. Με αυτήν την τεχνική, αποκτάς την κάλυψη εκεί που τη χρειάζεσαι περισσότερο χωρίς όλη τη συσσώρευση όπου το πρόσωπό σου τσακίζει φυσικά.