Ο πιο τηλεοπτικός μαθητής

03.11.2008
Αποβολές, σκονάκια, κρυφά φιλιά στο διάλειμμα. Στη φετινή τηλεοπτική σεζόν η μαθητιώσα νεολαία έχει κάνει κατάληψη! Μπορεί η εποχή του «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» να έχει περάσει ανεπιστρεπτί

Aπό τη ΝΑΤΑΣΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αποβολές, σκονάκια, κρυφά φιλιά στο διάλειμμα. Στη φετινή τηλεοπτική σεζόν η μαθητιώσα νεολαία έχει κάνει κατάληψη! Μπορεί η εποχή του «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» να έχει περάσει ανεπιστρεπτί, οι σχολικές φάρσες όμως και η ρομαντική εικόνα του σχολείου συνεχίζουν να πουλάνε. Κι επειδή ο πιο καλός ο μαθητής του τηλεκοντρόλ είναι το παιδί, η παρουσία μαθητών κερδίζει διαρκώς έδαφος στη μικρή οθόνη.

Σημαιοφόρος της φετινής σεζόν είναι ένας εξαιρετικός μαθητής! Δεν έχει ξεχωρίσει όμως για τις πρωτιές και τους επαίνους που παίρνει, αλλά επειδή είναι γλυκούλης! Ο «Λάκης ο Γλυκούλης» (Πέτρος Φιλιππίδης) φορτώνει τη σάκα του και πάει σχολείο, και μάλιστα στην ίδια τάξη με την κόρη του! Ο Πέτρος Φιλιππίδης πίσω από τα ματοκυάλια, ως άλλη «Μαρία η άσχημη», ίσως αναδειχθεί και ο πιο καλός μαθητής της σεζόν, αφού στέκεται αξιοπρεπώς απέναντι από το σχολείο του «Αλ τσαντίρι νιουζ».

Στην Γ Λυκείου, όμως, πηγαίνει φέτος και ο Βασίλης, ο γιος του Θράσου στα «Μαύρα μεσάνυχτα» του Mega. Ο Παναγιώτης Καρμάτης υποδύεται ένα «ρέμπελο μαθητή» που ξεχνάει να βάλει τα βιβλία του στη σάκα και τον ενδιαφέρει μόνο το σεξ.

Από την άλλη, ο έρωτας είναι η αιτία για να πάρει την πρώτη του αποβολή ο μικρότερος γιος της Νανάς Ατρομήτου (Φαίη Κοκκινοπούλου) στη σειρά του Alpha «Οι Ατρόμητοι».

Καρδιές «έκλεψε» και η Κατερίνα Παπουτσάκη ως μαθήτρια Αλίκη στα πρώτα επεισόδια της σειράς «Έχω ένα μυστικό», η οποία βίωσε το πρώτο καρδιοχτύπι φορώντας μπλε ποδιά και ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρά της... οκτώ χιλιάδες φορές το δευτερόλεπτο!

Τα παιδιά τους για το σχολείο ετοιμάζουν ακόμη η Μυρτώ Αλικάκη στο «Ο άγγελός μου, ο διάβολός μου», όπου υποδύεται μια γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της δύο παιδιά, ο Παύλος Χαϊκάλης στην «Πολυκατοικία» και οι «Λατρεμένοι μου γείτονες». Αναμφίβολα βέβαια την παράσταση έχουν... κλέψει φέτος οι drama queen μαθητές του «Γ4», γιατί όλοι τους ζουν ένα δράμα. Τα «μεταλλαγμένα» φιντανάκια του Λάκη Λαζόπουλου μετά από αυτό που βιώνουν στη σειρά είναι έτοιμα να φοιτήσουν στο Κολομπάιν του Κολοράντο (σ.σ.: για όσους δεν θυμούνται, το σχολείο όπου έγινε το 1999 το μεγάλο μακελειό με το μαθητή που σκότωσε τους συμμαθητές του):

Η Μαρία ή Μάιρα, όπως θέλει να τη φωνάζουν, είναι μια vamp (σ.σ.: από το vampire). Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο έδειξε τα βαμπιρίσια δόντια της στον μπαμπά της, που πήρε μια τρομάρα! Ο Λουκάς, που είναι πλέον «καθαρός», αφού έχει αφήσει τον εφιάλτη των ναρκωτικών πίσω του. Είναι 2 χρόνια μεγαλύτερος από τους φίλους του, γιατί έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω απεξάρτησης, και θέλει να μείνει «καθαρός» και να ξεκινήσει τη ζωή του από το μηδέν. Η Δέσποινα ή αλλιώς Νίνα είναι το κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο ρόλος που υπάρχει σε κάθε νεανική σειρά που σέβεται τον εαυτό της. Ο Πέτρος είναι ένα γλυκό, αλλά nerdy παιδί, που όμως νιώθει άχρηστος. Είναι διαρκώς on-line και εθισμένος στο cyber sex. Η Φανή και ο Μάνος είναι δίδυμα αδέρφια που δεν μοιάζουν ούτε εξωτερικά, αλλά ούτε και εσωτερικά. Η Φανή είναι ένα πολιτικοποιημένο σκεπτόμενο κορίτσι και ο Μάνος είναι womanizer, που λειτουργεί μόνο όταν φλερτάρει όποιο θηλυκό κινείται. Ο Αμπτέλ είναι γιος μεταναστών από την Γκάνα και ο δίκαιος της παρέας. Όσο δίκαιος είναι όμως με τους φίλους του, άλλο τόσο δεν μπορεί να δεχτεί τις νομικές αδικίες που τον έχουν αφήσει χωρίς διαβατήριο και χωρίς πατρίδα για τόσο καιρό.

Πιο κουλ και πιο κοντά την πραγματικότητα βρίσκονται οι μαθητές της καρδιάς μας... Οι πέντε ταραξίες της οικογένειας Μαυροτσούκαλου, που συνεχίζουν τις αταξίες τους στη σειρά «Ευτυχισμένοι μαζί». Αν και το σενάριο βασίζεται σε ξένη σειρά, η απόδοσή του στα ελληνικά δεδομένα απογείωσε τους ρόλους των μικρών μαθητών (Άρης Τσάπης και Εύη Δαελή), αλλά και των μεγάλων (Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Ιωάννα Πηλιχού).

Όταν πηγαίνανε παλιά σχολείο...

Στα θρανία της TV, λοιπόν, έχουν καθίσει πολλοί μαθητές. Μερικοί από αυτούς έμειναν στην ίδια τάξη και άλλοι άφησαν εποχή στην τηλεοπτική μας πραγματικότητα.

Το «Δέκα λεπτά κήρυγμα» με τον Λεωνίδα και την παρέα του παρουσίαζε το «χαβαλέ» μαθητή, που διάβαζε «όσο χρειαζόταν». Ο Δημήτρης Κουρούμπαλης πέρασε πολλά από το χαρακτήρα του στο ρόλο που συμπάθησαν τελικά μικροί και μεγάλοι. Στο «Καφέ της Χαράς» ακόμη και οι μαθητές του δημοτικού ζούσαν το δικό τους ερωτικό ειδύλλιο, ενώ στο family story «Η ώρα η καλή» ο Πάνος Μιχαλόπουλος στο ρόλο του πάτερ φαμίλια προσπαθούσε να συγκρατήσει τα «άγρια νιάτα» της σειράς που επαναστατούν... Στο «Θα βρεις το δάσκαλό σου» ή αλλιώς «Μαθήτριες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» παρακολουθήσαμε το διαχρονικό love story ανάμεσα στον καθηγητή και την ατίθαση έως και κακομαθημένη μαθήτρια. Οι συντελεστές της σειράς κατάφεραν να ξεπεράσουν την ταινία «Το ξύλο βγήκε απ τον Παράδεισο» και να δουν το θέμα με φρέσκια ματιά. Οι μαθήτριες του «Δεληγιάννειου Παρθεναγωγείου», πάλι, αν και άλλης εποχής, ήταν μια ευχάριστη ανάσα σε μια σειρά που δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία.