Famagusta: Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Γρηγόρης Βαλτινός και οι ιστορικές φυσιογνωμίες που ενσαρκώνουν

15.01.2024
Famagusta: Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Γρηγόρης Βαλτινός και οι ιστορικές φυσιογνωμίες που ενσαρκώνουν
Δυο πρόσωπα που συνέδεσαν όσο κανένα άλλο το όνομά τους με τα τραγικά γεγονότα του ’74 στην Κύπρο.

Η σειρά «Famagusta» κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιανουαρίου στο MEGA και αποτυπώνει την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανείπωτο πόνο που βίωσε ένας ολόκληρος λαός πριν από 50 χρόνια στην Κύπρο.

14 Αυγούστου του 1974! Ο χρόνος παγώνει για πάντα στην Αμμόχωστο. Η Τουρκία με τη δεύτερη επιχείρηση, «Αττίλας ΙΙ», καταλαμβάνει το 36,2% του νησιού και εκτοπίζει 120.000 Κύπριους - ακόμη 20.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι.

50 χρόνια μετά, η Αμμόχωστος, η «πόλη-φάντασμα» όπως αποκαλείται το πάλαι ποτέ κυπριακό θέρετρο, αποτελεί ανοιχτή πληγή που φέρνει στο νου χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες ενός τόπου που αναγκάστηκε να μετοικήσει, αλλά δεν ξέχασε ποτέ!

Οι μαρτυρικές στιγμές της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή, αποτυπώνονται στα 24 επεισόδια της σειράς «Famagusta», στη διάρκεια των οποίων ιστορικά γεγονότα και εμβληματικές προσωπικότητες του νησιού ζωντανεύουν στη μικρή οθόνη.

Famagusta: Λίγο πριν από την πρεμιέρα ας γνωρίσουμε την οικογένεια Σέκερη

Οι ιστορικές φυσιογνωμίες που θα δούμε στη σειρά:

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (Γρηγόρης Βαλτινός)

1_69.jpg

Προκαθήμενος της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πνευματικός άνθρωπος, μαχητής υπέρ των συμφερόντων του λαού του και ο πιο προβεβλημένος ηγέτης του ελληνισμού στη νεότερη και σύγχρονη εποχή. Υπήρξε μια προσωπικότητα εγνωσμένης αξίας σε Ευρώπη και Αμερική. Η προσπάθεια ανατροπής του Εθνάρχη του νησιού πυροδότησε την καταστροφική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του ’74. Μανιώδης καπνιστής που το πάθος του αυτό, επέσπευσε τον θάνατό του.

*Η προσωπικότητα, η ζωή και τα έργα του, όπως θα αποτυπωθούν στη σειρά του MEGA, έχουν αντληθεί από ιστορικά στοιχεία.

Χαρίτα Μάντολες (Δέσποινα Μπεμπεδέλη)

0_10.jpg

Η γυναίκα σύμβολο της Κύπρου. Έγινε μάρτυρας της εν ψυχρώ εκτέλεσης έξι μελών της οικογένειάς της από Τούρκους στρατιώτες. Ο χρόνος «πάγωσε» για την Χαρίτα Μάντολες το καλοκαίρι του ’74. Έκτοτε, δεν έπαψε ποτέ να αναζητά τους νεκρούς της και να μιλά για τα τραγικά γεγονότα του πολέμου. Με την συγκλονιστική ιστορία της ξεκινάει το ντοκιμαντέρ του Μάικλ για λογαριασμό αγγλικού καναλιού σχετικά με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Κάπως έτσι ξεδιπλώνεται το κουβάρι της ιστορίας και οι σοκαριστικές μαρτυρίες όσων έζησαν την εισβολή.

Famagusta: Λίγο πριν την πρεμιέρα ας γνωρίσουμε την οικογένεια Κούρτη

Αυτόν τον Ιανουάριο, το MEGA φέρνει στη μικρή οθόνη μια σειρά που εμπνέεται από τη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνισμού τα τελευταία 50 χρόνια! Η δραματική σειρά «Famagusta» κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 21:00, στο MEGA.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Κοραλία Καράντη, Χρήστος Λούλης, Αντρέας Γεωργίου, Αιμιλία Υψηλάντη, στον ρόλο του παππού ο Γιώργος Ζένιος

Βασιλική Τρουφάκου, Νεοκλής Νεοκλέους, Σοφία Καλλή, Στέφανος Μιχαήλ, Σοφία Παυλίδου, Αστέρω Κυπριανού, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Μαριάννα Σάντη, Βαγγέλης Κακουριώτης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Αντωνίου, Γρηγόρης Γεωργίου, Λουκία Μουσουλιώτη, Τζώρτζια Κουβαράκη, Ανδρέας Χρυσάνθου, Χριστίνα Σωτηρίου

Και τα μικρά παιδιά: Άγγελος Γεωργίου και Αντρέας Χριστοδούλου

Στον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, ο Γρηγόρης Βαλτινός

Στον ρόλο της Χαρίτας Μάντολες, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Σκηνοθεσία: Αντρέας Γεωργίου

Σενάριο: Βάνα Δημητρίου

Έρευνα και συγγραφή αληθινών ιστοριών των αγνοουμένων: Δημήτρης Τοκαρής

Σύμβουλος Δραματουργικής Εξέλιξης: Κώστας Καπώνης

Concept: Βάνα Δημητρίου – Αντρέας Γεωργίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ραφαέλος Γεωργίου

Πρωτότυπη Μουσική: Χρίστος Στυλιανού

Επιμέλεια Μουσικής: Πέτρος Σεργάκης

Executive Producer: Κούλλης Νικολάου

Εκτέλεση Παραγωγής: G&N MAKE IT PRODUCTIONS LTD

Παραγωγή: ALTER EGO MASS MEDIA S.A. MEGA

Τελευταία τροποποίηση στις 15.01.2024 - 12:36