«Άλλαξέ το» στη Ζαχάρω

06.06.2008
Τρυφερή, συγκινητική και συνάμα βαθιά ανθρώπινη είναι η αυριανή τελευταία για φέτος εκπομπή του Σπύρου Σούλη «Άλλαξέ το», που θα μεταδοθεί εκτάκτως στις 21.00 από τον Alpha.

Από τον ΑΣΤΕΡΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Τρυφερή, συγκινητική και συνάμα βαθιά ανθρώπινη είναι η αυριανή τελευταία για φέτος εκπομπή του Σπύρου Σούλη «Άλλαξέ το», που θα μεταδοθεί εκτάκτως στις 21.00 από τον Alpha. Η εκπομπή επισκέφτηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα τη Ζαχάρω και μια οικογένεια που αναγκάστηκε να φτιάξει τη ζωή της από την αρχή μετά από την περσινή πύρινη καταστροφή του Αυγούστου.

Οι τραγικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού «σημάδεψαν» και κυρίως άλλαξαν ριζικά τις ζωές πολλών οικογενειών, μεταξύ των οποίων και αυτής του Γιάννη Κωτσάκη, ενός αγρότη που μέσα σε μια μέρα έχασε όλες του τις καλλιέργειες.

«Αλλάζουμε σπίτια, αλλάζουμε ζωές», λέει ξανά, λοιπόν, ο Σπύρος Σούλης, ο οποίος αλλάζοντας το σπίτι της οικογένειας του κυρίου Γιάννη, προσπάθησε να δώσει λίγη χαρά και ελπίδα στον ίδιο, στην έγκυο σύζυγό του Έλενα (σ.σ.: τον προσεχή Νοέμβριο υποδέχονται το νέο μέλος) και τα δύο τους παιδιά. Πολύτιμοι βοηθοί σε αυτή την αλλαγή η οικογένεια και οι φίλοι, οι οποίοι μαζί με τον Σπύρο και την ομάδα του άλλαξαν το σπίτι των 120 τ.μ. ολοκληρωτικά (καθιστικό και δύο υπνοδωμάτια).

Η φαντασία, η ευαισθησία, η αγάπη και η διάθεση για προσφορά φέρνουν ένα αποτέλεσμα-έκπληξη στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, που το έχουν μεγάλη ανάγκη.

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την αλλαγή. Ο Σπύρος Σούλης έτρεξε πάρα πολύ και δεν το περίμενα αυτό από έναν πρωταγωνιστή της τηλεόρασης. Όπως και τα κορίτσια της εκπομπής, οι διακοσμήτριες δηλαδή. Θέλω να τον ευχαριστήσω, να του πω συγχαρητήρια και πάντα επιτυχίες, τόσο σε αυτόν όσο και στην ομάδα της εκπομπής», είπε συγκινημένος στο ΛΟΙΠΟΝ ο κ. Κωτσάκης.

Κύριε Γιάννη, πώς είναι η ζωή σας ένα χρόνο σχεδόν μετά την καταστροφή;

«Εκτός από τα φιλοδωρήματα από μερικούς ανθρώπους και την κρατική αρωγή των 3.000 ευρώ που δόθηκε τότε, κανένας άλλος δεν έχει μεριμνήσει. Εγώ είμαι εδώ και 8 χρόνια γραμματέας του αγροτικού συλλόγου στη Ζαχάρω. Οι γεωπόνοι ακόμη κάνουν εκτιμήσεις στα κτήματα που χάθηκαν. Φανταστείτε πόσο αργά δουλεύουν. Χρήματα δεν υπάρχουν. Ο κόσμος έχει φτωχύνει. Παλαιότερα ήμασταν από τις πρώτες οικογένειες που δούλευαν στα κτήματα. Τώρα ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Υπολογίστε και την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου, οπότε τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ».

Νιώθετε ότι η πολιτεία είναι στο πλευρό σας ή ότι σας έχει ξεχάσει;

«Είναι... ελαφρώς στο πλευρό μας».

Έχετε νεότερα για το τι μέλλει γενέσθαι;

«Πολλά ακούγονται από τα μέσα ενημέρωσης και από το δήμαρχο, ο οποίος λέει ότι κάτι κινείται, αλλά δεν έχω δει να γίνεται τίποτα».

Τι χάσατε στις πυρκαγιές;

«Το σπίτι μας, ευτυχώς, σώθηκε χάρη στην άμεση επέμβασή μου, αλλά, δυστυχώς, έχασα τα κτήματα και όλο τον αγροτικό εξοπλισμό τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα».