Β. Παναγοπούλου: "Χωρίς το θέατρο ζω, χωρίς την οικογένειά μου όχι"

23.12.2008
Στο θέατρο η γνωστή ηθοποιός ασχολείται με «Φήμες», αλλά στη ζωή της ξέρει να χαίρεται μόνο αληθινές στιγμές. Αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών, της 19χρονης Έμας, του 4χρονου Ανδρέα και του μόλις ενάμισι έτους Στέλιου

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Στο θέατρο η γνωστή ηθοποιός ασχολείται με «Φήμες», αλλά στη ζωή της ξέρει να χαίρεται μόνο αληθινές στιγμές. Αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών, της 19χρονης Έμας, του 4χρονου Ανδρέα και του μόλις ενάμισι έτους Στέλιου, περιμένει πώς και πώς τις άγιες αυτές μέρες να έρθει η κόρη της από την Αμερική όπου σπουδάζει και να καθίσει όλη η οικογένεια στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η Βάσια Παναγοπούλου έχει καταφέρει να βρει τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στην οικογένεια και στη δουλειά της και η χαρά της είναι να πηγαίνει βόλτα τους δυο γιους της στη στολισμένη πόλη, αλλά και να αγοράζει δώρα για τους ανθρώπους που αγαπάει. Τελικά, δεν είναι καθόλου φήμη, αλλά απόλυτη αλήθεια ότι η δημοφιλής ηθοποιός είναι μια ευτυχισμένη γυναίκα. Τη συναντήσαμε στο καμαρίνι της, στο Θέατρο «Γκλόρια», όπου μας μίλησε για όλα εκείνα που γεμίζουν την ψυχή της και την κάνουν να νιώθει πολύ τυχερή.

Ποια είναι τα ωραιότερα Χριστούγεννα που θυμάσαι;

«Τα πρώτα Χριστούγεννα των παιδιών μου. Τρία Χριστούγεννα σημαδιακά για όλη μου τη ζωή».

Και να σκεφτείς ότι πριν από μερικά χρόνια μου είχες πει ότι δεν πρόκειται να κάνεις το δις εξαμαρτείν και πως δεν ήθελες άλλα παιδιά, για να μη μοιραστεί η Έμα την αγάπη σου. Κι όμως, ξαναπαντρεύτηκες και δημιούργησες μια ευτυχισμένη οικογένεια. Πώς πήρες την απόφαση;

«Όντως δεν είχα καμιά διάθεση και κανένα λόγο να ξαναπαντρευτώ. Όμως, κάθε φορά που είμαστε απόλυτοι ο Θεός μας ακούει και γελάει. Αυτό που δεν περίμενα να μου συμβεί τελικά έγινε. Ο Φάνης (Συναδινός) μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Ο έρωτας σου δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια. Τον Φάνη τον ερωτεύτηκα, αλλά αυτή η σχέση μου έφερε γαλήνη και ηρεμία. Ένιωσα ότι μπορεί ένας άντρας να με κάνει να αισθάνομαι ήρεμη και ασφαλής. Αυτός ήταν ο λόγος που πήρα την απόφαση να παντρευτούμε και να κάνουμε και δύο παιδάκια».

Πώς αντέδρασε η Έμα;

«Η κόρη μου συμπάθησε τον Φάνη κι επειδή είναι πολύ έξυπνη, κατάλαβε ότι το να είναι η μαμά της ήρεμη και ευτυχισμένη της δίνει κι εκείνης μεγαλύτερη άνεση να είναι ελεύθερη, γιατί δεν θα ήθελε να καταλήξω να κρέμομαι από πάνω της και να την καταπιέζω. Στραβομουτσούνιασε λίγο όταν άκουσε ότι περιμένω το πρώτο μωρό και στο δεύτερο επίσης, ηρέμησε όμως και αισθάνθηκε μια χαρά όταν έμαθε ότι είναι αγοράκια. Βλέπεις, έχει άλλους δύο αδερφούς από τον πατέρα της και αισθάνεται ότι είναι εκείνη η βασίλισσα ανάμεσα σε τέσσερα αγόρια».

Μου είχες πει ότι τόσο στα προσωπικά σου όσο και στα επαγγελματικά σου άφηνες πάντα τα πράγματα να πάνε από μόνα τους, ότι ποτέ δεν πίεσες καταστάσεις. Πιστεύεις στην τύχη και στο πεπρωμένο;

«Ο καθένας μας έχει το δικό του κάρμα. Και όποτε πίεσα πράγματα, γιατί έβλεπα ότι κάτι που ήθελα πολύ δεν γινόταν, μου βγήκε σε κακό. Η ζωή μού έδωσε ένα μάθημα: Όταν κάτι είναι να γίνει, θα γίνει. Όλα οδηγούν στο να γίνει. Όταν κάτι είναι να μη γίνει και να συμπληρώσω ότι αυτό είναι για καλό, δεν σου κάθεται. Έτσι, έμαθα να μην πιέζω τα πράγματα. Άλλωστε, κι εγώ δεν θέλω να κάνω κάτι που δεν με ικανοποιεί, γι αυτό και δεν είμαι στην τηλεόραση ούτε στο θέατρο κάθε χρόνο. Έχω καταφέρει να είμαι καλοπληρωμένη στη δουλειά μου. Για μένα πετυχημένος είναι αυτός που μπορεί να διαλέγει και κάνει τα πράγματα που επιθυμεί τη στιγμή που θέλει».

Νιώθω ότι είσαι ευτυχισμένη

«Ναι, δόξα σοι ο Θεός. Δεν πρέπει να είμαστε αχάριστοι και αχόρταγοι. Είναι πολύ σημαντικό να εκτιμάς βασικά πράγματα που έχεις στη ζωή σου και το σπουδαιότερο είναι η υγεία. Αν λοιπόν είσαι καλά εσύ και οι άνθρωποι που αγαπάς, τι άλλο να ζητήσεις; Όλα τα άλλα φτιάχνονται».

Καριέρα και οικογένεια

Η οικογένεια έβαλε «φρένο» στην καριέρα σου;

«Καθόλου. Έγκυος έπαιξα στον Έρωτα, που ήταν πετυχημένη καθημερινή σειρά. Μπορεί τα παιδιά να ήρθαν το ένα κοντά στο άλλο, αλλά έπαιξα έγκυος και πριν γεννήσω το δεύτερο γιο μου κι ενώ είχα γυρίσματα, παντρεύτηκα κιόλας. Ήξερα ότι αυτός ο άνθρωπος θα μείνει στη ζωή μου. Έχω μάθει να μη λέω μεγάλες κουβέντες, αλλά ξέρω ότι ο Φάνης είναι ο άντρας της ζωής μου. Το κεφάλαιο της ζωής μου. Δεν θα παντρευόμουν έναν άντρα που δεν θα ήμουν σίγουρη γι αυτόν και, από την άλλη, δεν θα έκανα παιδιά με κάποιον που δεν θα ήξερα ότι θα μείνω μαζί του».

Ποιο είναι το μυστικό που κρατάει ζωντανή τη σχέση σας;

«Ξέρουμε και οι δύο τι θέλουμε. Έχω απέναντί μου έναν άνθρωπο που πατάει γερά στα πόδια του, έχει ζήσει τη ζωή του και με ψυχραιμία και λογική έχει επιλέξει να είμαστε μαζί για να δημιουργήσουμε μια ωραία οικογένεια. Επίσης, δεν είναι ανταγωνιστικός. Όταν βλέπω ανταγωνιστικό άνθρωπο, το σίγουρο είναι ότι θα το βάλω στα πόδια. Με κουράζουν αυτοί οι άνθρωποι».

Ποιο είναι το στοιχείο που σας αλληλοσυμπληρώνει;

«Ο Φάνης είναι τόσο ρομαντικός όσο είμαι κι εγώ, και πολύ ιδεολόγος. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι είμαι εγώ αυτή που τον προσγειώνει κιόλας. Από την άλλη, επειδή κι εγώ ώρες ώρες πετάω στα σύννεφα, έρχεται ο Φάνης και με προσγειώνει».

Μήπως τελικά η επιλογή σου γέρνει περισσότερο προς την οικογένεια και εκεί νιώθεις περισσότερη ασφάλεια;

«Φυσικά. Πρώτα είναι η οικογένεια και μετά όλα τα άλλα. Η ισορροπία μου πηγάζει από αυτή. Απλώς τώρα είναι πιο ξεκάθαρο αυτό. Αλλά έτσι ήμουν πάντα. Δεν έχει αλλάξει κάτι σ' εμένα, ούτε οι προτεραιότητές μου άλλαξαν. Αυτή είμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Και σίγουρα, αν κάποιος με έβαζε στη διαδικασία να διαλέξω ανάμεσα σε καριέρα και οικογένεια, θα διάλεγα την οικογένεια. Θα μου έλειπε πολύ το θέατρο, αλλά, χωρίς την οικογένειά μου δεν ζω. Θα μπορούσα και χωρίς το θέατρο, γιατί για μένα έχει σημασία ό,τι έχω φτιάξει και οι άνθρωποι που νιώθω ότι με έχουν ανάγκη».

Αυτές τις άγιες μέρες σίγουρα σε έχουν περισσότερο ανάγκη τα μικρά

«Ήδη στολίσαμε όλοι μαζί το δέντρο και, φυσικά, βγαίνουμε βόλτες και χαιρόμαστε την εορταστική ατμόσφαιρα στους δρόμους. Χαίρομαι με την έκπληξη που κοιτάζουν τα παιδικά τους μάτια τα φωτάκια στους δρόμους».

Περιμένουν τον Άγιο Βασίλη;

«Φυσικά, όπως κι εγώ μικρή. Πάντα αφήνουμε στο τζάκι μπισκότα και ένα ποτήρι γάλα για τον Αϊ-Βασίλη, που θα κατέβει από την καμινάδα. Τα μικρά ξέρουν ότι ο μπαμπάς και η μαμά τους θα φροντίσουν ώστε η επιθυμία τους για τα δώρα που θέλουν να φτάσει με... γράμμα στον Αϊ-Βασίλη».

Πώς περνάτε τις γιορτές;

«Πάντα στο σπίτι μας, οικογενειακά. Παρόλο που είμαι καλή μαγείρισσα, η γαλοπούλα είναι το χειρότερό μου, αλλά τη μαγειρεύω γιατί θέλω να είμαι στο πνεύμα των ημερών. Ακούμε χριστουγεννιάτικα παιδικά τραγούδια, παραδοσιακά, ελληνικά και ξένα. Η χαρά μου είναι να βλέπω την παραμονή Χριστουγέννων την οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Απαραίτητα χριστόψωμο, γαλοπούλα, χοιρινό με δαμάσκηνα, ριζότο και στρούντελ».

Φήμες και ριάλιτι

Νιώθεις πιο πολύ ικανοποιημένη επαγγελματικά ή προσωπικά;

«Νιώθω ότι είμαι σε ένα καλό σημείο και στα δύο, αλλά πως ακόμα έχω πολύ δρόμο και δουλειά να κάνω. Έχω τρία παιδιά που με χρειάζονται και στα επαγγελματικά μου ένα σωρό πράγματα που ονειρεύομαι να πραγματοποιήσω, αλλά δεν αγχώνομαι. Θα ήθελα να ξαναγυρίσω στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και να δουλέψω πάλι με το δάσκαλο Ανδρέα Βουτσινά, που μαζί κάναμε το έργο Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα του ΟΝηλ. Επίσης, μετά από τις Φήμες, αυτό το τόσο ωραίο και επίκαιρο έργο του Νηλ Σάιμον, θέλω να ασχοληθώ και με άλλες μεταφράσεις έργων».

Στην τηλεόραση θέλεις να γυρίσεις;

«Μόνο αν μου προταθεί κάτι που θα μου αρέσει πολύ».

Τελευταία γίνεται μεγάλος θόρυβος για τη «Στιγμή της αλήθειας». Αν σου είχαν προτείνει κάτι τέτοιο, θα το παρουσίαζες;

«Όχι. Την έχω δει αυτή την εκπομπή και δεν μου αρέσει. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν μου έχουν προτείνει να παρουσιάσω κάτι ανάλογο, γιατί αυτοί που με ξέρουν γνωρίζουν ότι ποτέ δεν θα έκανα κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να κρίνω την παρουσιάστρια Ευγενία

Μανωλίδου, αλλά και κανένα, παρά μόνο τον εαυτό μου. Εγώ βλέπω μια πολύ ωραία γυναίκα, μου αρέσει σαν παρουσία, θεωρώ ότι είναι πολύ έξυπνη, αλλά δεν μπορώ να την κρίνω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτή η εκπομπή είναι ένα πολύ σκληρό ριάλιτι. Η Στιγμή της αλήθειας, αλλά και οποιοδήποτε ριάλιτι, όπως και να λέγεται, είναι ο ξεπεσμός του ανθρώπου. Βγαίνω και δεν ξέρω τι με πιάνει, είτε γιατί μου έταξαν χρήματα είτε γιατί μου χαρίζουν πέντε λεπτά δημοσιότητας σ' αυτό το απόλυτο μηδέν και κενό που έχω στη ζωή μου, αποφασίζω να μην έχω ιερό και όσιο. Εμένα αυτό με τρομάζει, με αηδιάζει και γυρνάω σε άλλο κανάλι. Ο τηλεθεατής έχει το κοντρόλ. Έλα όμως που, δυστυχώς, του αρέσει; Έτσι είναι ο άνθρωπος, θα βάλει το μάτι στην κλειδαρότρυπα να δει τι κάνεις. Κι αυτό είναι φριχτό».

Τα αγαπημένα μου
Χρώμα Γαλάζιο. Φαγητό Μπιφτέκια και μακαρόνια με κιμά. Συνήθεια... Να μαγειρεύω. Σπεσιαλιτέ μου οι σούπες. Το πιο ωραίο δώρο Το φιλί που μου δίνει κάθε χρόνο ο άντρας μου την ημέρα της γιορτής μου το πρώτο λεπτό της καινούργιας χρονιάς.

Τα χειρότερά μου
Το ψέμα. Με έχουν απατήσει, πόνεσα, αλλά δεν έπεσα και να πεθάνω. Έκανα delete. Το κοκορέτσι και όποιο φαγητό έχει εντεράκια. Να πηγαίνω στο κομμωτήριο, γιατί θεωρώ ότι είναι χαμένες ώρες.