Στέλιος Παρλιάρος: "Δεν τρώω ποτέ γλυκά"!

31.12.2008
Ο «μάγος» της ζαχαροπλαστικής εισβάλλει στα σπίτια μας με τις «Γλυκές αλχημείες» του κάθε βδομάδα από το Mega. Μια εκπομπή όπως τη θέλει, με την τέχνη που λατρεύει.

Από την ΤΖΕΝΗ ΜΕΛΑ

Ο «μάγος» της ζαχαροπλαστικής εισβάλλει στα σπίτια μας με τις «Γλυκές αλχημείες» του κάθε βδομάδα από το Mega. Μια εκπομπή όπως τη θέλει, με την τέχνη που λατρεύει. Αυτόν τον καιρό στο μυαλό του δεν είναι μόνο η τηλεόραση, ούτε οι νέες του γλυκές δημιουργίες, αλλά ένας πολυχώρος που θα φέρει το όνομά του και ετοιμάζεται να κάνει εγκαίνια τις επόμενες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο να αποτελέσει νέα πρόταση στη ζαχαροπλαστική. Ο Στέλιος Παρλιάρος μας μίλησε για όλα και πρότεινε δελεαστικές συνταγές για τα Χριστούγεννα. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της εκπομπής», μας είπε ξεκινώντας την κουβέντα. «Ήθελα να βγει κάτι καλό από το πρόγραμμα, κάτι που να με αντιπροσωπεύει. Μετά από 28 χρόνια στο χώρο πιστεύω ότι έχω δείξει ποιος είμαι και τι θέλω να κάνω, γι αυτό και με ακολουθούν. Αγαπάω πολύ ό,τι κάνω και δεν το κρύβω».

Αναρωτιέμαι αν τις «γλυκές αλχημείες» σας τις είχατε αρχίσει από μικρή ηλικία...

«Γεννήθηκα σε ένα σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχα πολλά ερεθίσματα. Η μητέρα μου μαγείρευε και μαγειρεύει ακόμα και έφτιαχνε πολλά γλυκά. Ο πατέρας μου δεν ζει πια, λάτρευε όμως τα γλυκά. Ως μικρό παιδί ανακατευόμουν στο σπίτι, έλεγα στον πατέρα μου: Μη φέρεις γλυκά, θα φτιάξει η μαμά, θα βοηθήσω κι εγώ». Όταν μεγάλωσα και ήρθα στην Ελλάδα, γνώρισα τη ζαχαροπλαστική στα 18 μου χρόνια. Μου άρεσε γενικά η τέχνη, η αρχιτεκτονική, ήθελα να φτιάχνω, να δημιουργώ με τα χέρια. Αφιερώθηκα στη ζαχαροπλαστική, όχι για να καταναλώνω τα γλυκά, είναι μύθος αυτό».

Η «Πολίτικη κουζίνα» θα ήταν, ίσως, η ταινία που σας αντιπροσωπεύει.

«Ήταν ένα κομμάτι από τη ζωή μου».

Και η οικογένειά σας ασχολείται με την τέχνη...

«Ναι, η αδερφή μου, 6 χρόνια μεγαλύτερη από μένα, γράφει συνταγές σε γαστρονομικό περιοδικό και μαζί με τον ανιψιό μου έχουν στη Νέα Μάκρη Την αυλή του Αντώνη, που όποιος πάει θα φάει πάρα πολύ καλά. Ο ανιψιός μου έχουμε 13 χρόνια διαφορά ηλικίας γράφει σε άλλο γαστρονομικό έντυπο και η ανιψιά μου, με την οποία έχουμε 16 χρόνια διαφορά, γράφει σε γκουρμέ ένθετο. Είμαστε πολύ αγαπημένοι και είναι πολύ καλό, γιατί έχουν πάρει τη δική μου πορεία».

Ήρθατε λοιπόν εδώ και δημιουργήσατε τα «Fresh».

«Σε πολύ μικρή ηλικία το 1982, ήμουν 24 χρόνων τότε, με προϋπηρεσία 2-3 χρόνια, είχα δουλέψει στου Παπασπύρου και στο Χίλτον. Παράλληλα με διάβασμα πολλών βιβλίων έκανα ένα όραμα δικό μου, έτσι όπως φανταζόμουν το ζαχαροπλαστείο. Έπειτα έμεινα πολύ στη Γαλλία για να σπουδάσω, να ασχοληθώ με τη ζαχαροπλαστική, πράγμα που κάνω μέχρι σήμερα».

Πιστεύετε ότι πάντα μαθαίνει κανείς;

«Πάντα! Μέχρι να φτάσει ο άνθρωπος στο τέλος της ζωής του, όποια ηλικία και να είναι αυτή, μαθαίνει».

Μαγειρεύετε για τους φίλους σας;

«Πολύ και με φαντασία! Νομίζω μάλιστα ότι το κάνω καλά, αλλά όχι επαγγελματικά. Μου το έχουν ζητήσει, αλλά δεν είμαι μάγειρας. Είμαι ζαχαροπλάστης, το έχω ξεκαθαρίσει, και γι αυτό νομίζω ότι με σέβονται και οι συνάδελφοί μου. Δεν μπαίνω στα νερά τους».

Συνεχίζετε να οργανώνετε κάθε χρόνο τα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής για όποιον ενδιαφέρεται;

«Εδώ και πέντε χρόνια υπάρχει ένα πρόγραμμα που αρχίζει από το Σεπτέμβριο και τελειώνει τέλη Μαϊου, δύο φορές την εβδομάδα. Μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος θέλει. Χωρίζεται σε ενότητες και όποιος ενδιαφέρεται απλώς πρέπει να κάνει μια κράτηση».

Δεν βαριέστε ποτέ να φτιάχνετε γλυκά;

«Όχι, ποτέ! Να φανταστείτε ότι όταν υπάρχει ώρα χαλάρωσης, επειδή μένω πολύ κοντά στον επαγγελματικό μου χώρο, πηγαίνω εκεί είτε για να διαβάσω ένα βιβλίο είτε για να πειραματιστώ και να φτιάξω κάτι. Με ικανοποιεί πολύ, με χαλαρώνει. Το 2009 κλείνω 30 χρόνια στη ζαχαροπλαστική, οπότε αυτό αυξάνει πολύ περισσότερο την επιθυμία να δημιουργώ και να ψάχνω. Με ενδιαφέρει παγκοσμίως τι γίνεται στη ζαχαροπλαστική».

Έχετε σκεφτεί να γιορτάσετε αυτή την επέτειο των 30 χρόνων;

«Κατά καιρούς το σκέφτομαι, κατά καιρούς κάνω πίσω, γιατί έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου... Μετά το Fresh, το οποίο εγκατέλειψα, και έχοντας πάντα την επιθυμία να εξελίξω αυτή την τέχνη στον τόπο μου, αυτό το κάνω με τα σεμινάρια στο εργαστήρι μου, με βιβλία, με την εκπομπή στην τηλεόραση. Αυτές τις μέρες δημιουργώ έναν πολυχώρο στο Κολωνάκι, που θα έχει πρώτες ύλες, συνταγές, συσκευασμένα γλυκά, βιβλία, εργαλεία, χειροποίητες σοκολάτες. Θα είναι χώρος εκπαιδευτικός, μια καινούργια άποψη και πρόταση. Να δει ο κόσμος καινούργια πράγματα».

Η σοκολάτα είναι πάντα «πρωταγωνίστρια» στα γλυκά σας;

«Μου έχει μείνει η ρετσινιά, γιατί πριν από εννιά χρόνια, όταν είχε κυκλοφορήσει το πρώτο βιβλίο μου, η Σοκολάτα, είχε τεράστια απήχηση. Βγήκε παράλληλα με την ταινία Chocolat με τη Ζιλιέτ Μπινός, έκανα την παρουσίαση και προβλήθηκε πάρα πολύ. Γενικά το όνομά μου συνδέθηκε πολύ με τη σοκολάτα, που είναι, σαφώς η «βασίλισσα». Αγαπάω όμως όλα τα γλυκά».

Τρώτε γλυκά;

«Όχι. Μικρός έτρωγα πάρα πολύ, αλλά τώρα όχι. Αν πειραματιστώ σε κάτι καινούργιο, θα δοκιμάσω με το δάχτυλο, αλλά δεν θα φάω. Θα το κάνω μόνο όταν βρεθώ στο εξωτερικό, σε μια περίεργη χώρα, σε ένα εστιατόριο και θέλω να δοκιμάσω ένα καινούργιο γλυκό, μια καινούργια πρώτη ύλη. Η ζαχαροπλαστική είναι χημεία. Είναι κωδικοποιημένη από εμένα, δεν χρειάζεται να δοκιμάσω ένα γλυκό για να δω αν έχει πετύχει».

Είναι το μυστικό για να διατηρείτε τη σιλουέτα σας;

«Προσέχω τη διατροφή μου, δεν μου αρέσει να είμαι υπέρβαρος».

Αγοράζετε ποτέ γλυκά για να προσφέρετε σε μια επίσκεψη;

«Όχι, ποτέ».