Τι θα συμβεί όταν η βασίλισσα Ελισάβετ φύγει από τη ζωή - Η επιχείρηση Unicorn έχει ήδη τεθεί σε ετοιμότητα

08.09.2022
Τι θα συμβεί όταν η βασίλισσα Ελισάβετ φύγει από τη ζωή - Η επιχείρηση Unicorn έχει ήδη τεθεί σε ετοιμότητα
Επί χρόνια οι royal experts αναφερόταν στο σχέδιο London Bridge που περιελάμβανε όλα όσα θα γινόταν, βήμα προς βήμα, όταν θα πέθαινε η Ελισάβετ. Τώρα φαίνεται πως τη θέση αυτού έχει πάρει ένα πιο πρόσφατο, με το κωδικό όνομα Unicorn, που φέρει τη σφραγίδα της ίδιας της βασίλισσας, και προβλέπει τι θα γινόταν αν άφηνε την τελευταία της πνοή εκτός Λονδίνου, και συγκεκριμένα στη Σκωτία. Προφανώς η 96χρονη μονάρχης είχε από καιρό αποφασίσει ότι θα ήθελε να περάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής της στο πιο αγαπημένο της μέρος επί γης, το Balmoral. Εκεί που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Με αφορμή τη δυσάρεστη -και πρωτοφανή- επίσημη ανακοίνωση του Παλατιού σχετικά με τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της Ελισάβετ (και ενώ, να το πούμε κι αυτό, οι δημοσιογράφοι του BBC, που σημειωτέον, έχει ήδη αλλάξει όλη τη ροή του προγράμματός του, φοράνε ήδη μαύρες γραβάτες) η συζήτηση στρέφεται μοιραία στα διδικαστικά.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, όταν συμβεί το μοιραίο; Τι προβλέπει το σχέδιο Unicorn;

Πρώτα πρώτα, λοιπόν, ο sir Edward Young, προσωπικός γραμματέας της βασίλισσας θα ενημερώσει τηλεφωνικά την πρωθυπουργό και αμέσως μετά, τους αρχηγούς των 15 άλλων κρατών όπου η Ελισάβετ είναι επικεφαλής και τέλως και στους υπόλοιπους ηγέτες των 36 μελών της Κοινοπολιτείας. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί από το Διεθνές Επικοινωνιακό Κέντρο του Υπουργείου Εξωτερικών που, για την ιστορία, εδρεύει σε άγνωστη διεύθυνση στο Λονδίνο.

Η πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει τη μόνη δημόσια δήλωση σχετικά, μισή ώρα μετά την ενημέρωσή της, ενώ στην είσοδο του Buckingham Palace θα τοποθετηθεί η σχετική επιγραφή και αργότερα θα δοθεί στον Τύπο επίσημο Δελτίο Τύπου για να μοιραστεί σε όλα τα Πρακτορεία Τύπου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την επιχείρηση Unicorn όλες οι εργασίες στο Κοινοβούλιο της Σκοτίας θα σταματίσουν και οι αρχές θα ετοιμαστούν για την κηδεία, ενώ λέγεται ότι το φέρετρο της Ελισάβετ θα μεταφερθεί από τον Καθεδρικό Ναό του Εδιβμούργου στο Λονδίνο με το Βασιλικό Τραίνο.

"The Queen has died, Long live the King"

Αμέσως μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος έχει ήδη δεχτεί το επίσημο χρίσμα από τη μητέρα του και άρα δεν τίθεται ζήτημα αποδοχής ή μη της διαδοχής γίνεται βασιλιάς. Έχει δικαίωμα να επιλέξει το όνομά του, όμως αναμένεται να γίνει ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ. Ο νέος βασιλιάς προβλέπεται να κάνει ένα σύντομο διάγγελμα στον λαό πριν συναντήσει την πρωθυπουργό και ενώ αναλαμβάνει αυτομάτως "δουλειά" η επίσημη ενθρόνησή του θα γίνει περίπου έναν χρόνο αργότερα.

Η κηδεία αναμένεται να τελεστεί τη 10η μέρα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Windsor και η ταφή να πραγματοποιηθεί στο Memorial Chapel του Γεωργίου του έκτου.

Προς το παρόν, ευχόμαστε τα καλύτερα για την Ελισάβετ που φέτος συμπλήρωσε 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο.