Το' πε και το' κανε: Ο πρίγκιπας Harry έσυρε τη βρετανική κυβέρνηση στα δικαστήρια - Η δίκη που δεν έχει προηγούμενo, μόλις ξεκίνησε

18.02.2022
Το' πε και το' κανε: Ο πρίγκιπας Harry έσυρε τη βρετανική κυβέρνηση στα δικαστήρια - Η δίκη που δεν έχει προηγούμενo, μόλις ξεκίνησε
Το τελεσίγραφο του δούκα του Sussex εξέπνευσε χωρίς την αναμένομενη αντίδραση από το Λονδίνο και εκείνος ένιωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από την κατά μέτωπον επίθεση, όπως είχε προειδοποιήσει σχεικά. Τι θα κάνει, άραγε, το παλάτι;

Πριν από έναν μήνα και μέσα από επίσημη δήλωσή τους, οι νομικοί εκπρόσωποι του πρίγκιπα Harry είχαν εξηγήσει το πρόβλημα που είχε προκύψει σχετικά με την ασφάλεια της οικογένειας Sussex και πώς αυτό τους οδήγησε να κινηθούν νομικά εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην περίπτωση που ο πρίγκιπας Harry θέλει να έρθει με την οικογένειά του στην πατρίδα του γιατί όσο βρίσκονται στις ΗΠΑ όπου και διαμένουν, δεν τείθεται ζήτημα: από τη στιγμή που οι Sussexes αποποιήθηκαν των βασιλικών τους τίτλων και αποφάσισαν να μετακομίσουν μόνιμα στην Αμερική ανέλαβαν οι ίδιοι τα έξοδα της προσωπικής τους ασφάλειας. Τι συμβαίνει, όμως, με την περίπτωση που εκείνοι θέλουν να ταξιδέψουν στην Βρετανία;

Προκύπτει, λοιπόν, ότι όχι μόνο η βρετανική κυβέρνηση δεν καλύπτει τα έξοδα της ασφάλειάς τους η ίδια, αλλά ότι ούτε επιτρέπει στον Harry να καλύψει ο ίδιος το συγκεκριμένο κονδύλι, όπως και προσφέρθηκε επανειλημμένα να κάνει, ώστε να μην επιβαρύνει τους βρετανούς φορολογούμενους.

"Ο Harry θέλει να φέρει τον γιο του Archie και την κόρη του Lilibet για επίσκεψη από τις ΗΠΑ αλά εκείνος και η οικογένειά του δεν μπορούν να το κάνουν γιατί είναι πολύ επικίνδυνο", δήλωνε ο νομικός εκπρόσωπος του 37χρονου γαλαζοαίματου σε μια ανακοίνωση όπου, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το καλοκαίρι του 2021 που ο δούκας του Sussex είχε επισκεφτεί τη χώρα για τα αποκαλυπτήρια αγάλματος προς τιμή της μητέρας του είχε εκτεθεί σε κίνδυνο καθώς παρατάτσι είχαν καταδιώξει το αυτοκίνητό του μετά την εκδήλωση.

Με νομική εκπροσώπηση πρίγκιπας Harry έχει αιτηθεί επανάληψη δικαστικού ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών ως προς την απόφαση να μην του επιτραπεί να πληρώσει ιδιωτικά την προσωπική του ασφάλεια, προκειμένου να επισκεφτεί με ασφάλεια τη χώρα του μαζί με την οικογένειά του.

Η δίκη, λοιπόν, του πρίγκιπα Harry εναντίον του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκίνησε σήμερα με τον ίδιο να μην παραβρίσκεται στο δικαστήριο. Η δικηγόρος του Shaheed Fatima τόνισε, μεταξύ άλλων ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο είναι και πάντα θα είναι η πατρίδα του Harry" ενώ ανέπτυξε όλα τα επιχειρήματα υπέρ του αιτήματός τους.

Η αρχή έγινε. Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί. Το σίγουρο είναι ότι θα παρακολουθούμε!

Για την ιστόρια θυμίζουμε ότι το ζήτημα της ασφάλειας/προστασίας των γαλαζοαίματων αποτελεί χρόνιο "αγκάθι" για τη βρετανική κυβέρνηση. Προς το παρόν, μόνο η βασίλισσα, ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Camilla, ο πρίγκιπας William και η σύζυγός του, Kate απολαμβάνουν αστυνομική προστασία επί 24ώρου ενώ άλλα ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Edward και η σύζυγός του, Sophie καλύπτονται από το κράτος μόνο σε περιπτώσεις επίσημων, δημόσιων υποχρεώσεων. Σημειώνεται επίσης -χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί πλήρως, ωστόσο- ότι ο πρίγκιπας Andrew, αγαπημένος γιος της βασίλισσας έχασε τα προνόμια της ασφάλειας από τη στιγμή που η μητέρα του, Ελισάβετ, του "ξήλωσε" βασιλικούς τίτλους και παράσημα λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλ Epstein και την παραπομπή του σε δίκη (Παρεμπιπτόντως, δες ΕΔΩ πώς έληξε η συγκεκριμένη περιπέτεια)

Όσο για τα εγγόνια της βασίλισσας (συμπεριλαμβανομένων και της Zara Tindall και των πριγκιπισσών Beatrice και Eugenie), εκείνα δεν απολαμβάνουν κανενός είδους κυβερνητικής κάλυψης ως προς την ασφάλειά τους.

Ζωή Κίττα