Το σώμα της γυναίκας ... αφυπνίζει

20.04.2010
Το ντοκιμαντέρ «Il corpo delle donne», που σημαίνει «Το σώμα της γυναίκας», τάραξε τα νερά της ιταλικής κοινωνίας, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα και να αφυπνίσει κυρίως τις γυναίκες.

Το ντοκιμαντέρ «Il corpo delle donne», που σημαίνει «Το σώμα της γυναίκας», τάραξε τα νερά της ιταλικής κοινωνίας, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα και να αφυπνίσει κυρίως τις γυναίκες.

Το θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η απεικόνιση και η μεταχείριση της γυναίκας στην ιταλική τηλεόραση. Στο στόχαστρο του ντοκιμαντέρ βρέθηκε η οικογενειακή ψυχαγωγική εκπομπή «Veline», στην οποία οι γυναίκες που συμμετέχουν είναι ο ορισμός της «γλάστρας». Τα σόουγκερλ, φορώντας πάντα ψηλοτάκουνα παπούτσια και κυκλοφορώντας με ελαφριά περιβολή, αντιμετωπίζονται από τον οικοδεσπότη της εκπομπής με προσβλητική συμπεριφορά και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.

Περιορίζονται μόνο στο να χορεύουν, να γδύνονται και να τις χαρακτηρίζουν ηλίθιες, ενώ οι ίδιες σε ερωτήσεις που τις υποβάλλουν παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα. Ακόμα και για τις πιο απλές ερωτήσεις, όπως τι χρώμα είναι η... κότα.

Τα σεξιστικά σχόλια, στα όρια του μισογυνισμού, είναι σύνηθες φαινόμενο, όπως σύνηθης είναι και η δεκτικότητα των κοριτσιών. Απεικονίζονται ως ηλίθιες και ικανές μόνο για συμμετοχή σε... πορνοταινίες.

Δημιουργός του φιλμ δεν είναι, όπως θα περίμενε κανείς, δημοσιογράφοι, ούτε κάποιος σκηνοθέτης, αλλά μια γυναίκα της διπλανής πόρτας. Μια επιχειρηματίας, η Λορέλα Ζανάρντο. Η ίδια -η οποία έχει γίνει «διάσημη» λόγω του φιλμ- δήλωσε ότι το γύρισε γιατί πολύ απλά βαρέθηκε να βλέπει στην ιταλική τηλεόραση έναν τύπο γυναίκας. Αυτόν που έχει υπέροχο σώμα αλλά καθόλου μυαλό. «Κάποια στιγμή, κάθε φορά που άνοιγα την τηλεόραση με έπιανε απελπισία», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ζανάρντο και προσθέτει: «Είναι ένα πολύ λάθος μήνυμα που στέλνει η ιταλική τηλεόραση στα μικρά κορίτσια, που είναι στη διαμόρφωση χαρακτήρα. Να βλέπουν ότι ο δρόμος προς την επιτυχία περνάει από το κορμί μόνο και ποτέ από το μυαλό».

Περίπου 50 έφηβοι ιταλικής καταγωγής, στην πλειονότητά τους γένους θηλυκού, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα τελετών του σχολείου τους και παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ. Μετά την προβολή πολλοί άλλαξαν θέσεις, πηγαδάκια στήθηκαν και όλοι κατέληξαν ότι δεν ήταν κάτι που δεν είχαν ξαναδεί. Μάλιστα η δημιουργός «περιοδεύει» σε ιταλικά σχολεία, όπου και προβάλλει το ντοκιμαντέρ και έπειτα ρωτάει τα μικρά κορίτσια εάν θέλουν να γίνουν σόουγκερλ.

Οι απαντήσεις είναι σοκαριστικές και αφοπλιστικές. Αρκετά είναι τα κορίτσια που επιθυμούν να γίνουν σόουγκερλ. Η 16χρονη Λυδία εξηγεί το γιατί: «Αν θες να γίνεις παρουσιάστρια, αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Ακόμα και για να γίνεις παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων ή και για να γίνεις πολιτικός. Προσωπικά θα το σκεφτόμουν να κάνω αυτήν τη δουλειά εάν δεν ντρεπόμουν να κυκλοφορώ σε τηλεοπτικά στούντιο σχεδόν ημίγυμνη».

Βέβαια, δεν μπορείς να κατηγορήσεις τα μικρά κορίτσια όταν στην Ιταλία πολλά σόουγκερλ έχουν κάνει αξιοζήλευτες καριέρες στη δημοσιογραφία, στην παρουσίαση εκπομπών ακόμα και στην πολιτική.

Υπεύθυνος για την ιταλική πολιτική σκηνή είναι ο συνήθης ύποπτος της γειτονικής χώρας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει δεχτεί σκληρή κριτική για την επιλογή πρώην σόουγκερλ για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Τα «μωρά του Μπερλουσκόνι» αποκαλούν όλες τις καλλονές που προέρχονται από το Μπιγκ Μπράδερ, σαπουνόπερες, καλλιστεία και φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια του κόμματός του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Μπάρμπαρα Ματέρα, η οποία έγινε ευρωβουλευτής.

Κι αν νομίζει κανείς ότι η ελληνική τηλεόραση απέχει παρασάγγας από την ιταλική, πλανάται πλάνην οικτρά.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
[email protected]