Αυτό θα πει... χειλάρες!

08.02.2012
Είναι η πρώτη των Αμπορίτζιναλ που κατακτά τον ρόλο του σούπερ μόντελ. Η 21χρονη καλλονή Σαμάνθα Χάρις (Samantha Harris) κατάγεται από ιθαγενείς της Αυστραλίας και είναι φανερό αν δει κανείς τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, και κυρίως τα αμυγδαλωτά μάτια και τα υπερβολικά σαρκώδη χείλη της. «Η κληρονομιά μου είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Θα ήθελα να είμαι πρότυπο και για άλλα αυτόχθονα κορίτσια», έχει δηλώσει η Σαμάνθα.

Επανάσταση στο χώρο της μόδας κάνουν τα τελευταία χρόνια οι θεωρητικώς... άσχημες, μαύρες, παχουλές ή υπεραδύνατες γυναίκες-μοντέλα, αφού εκτός από ιδιάζουσα εξωτερική εμφάνιση διαθέτουν εξωτικά γονίδια, λαμπερή προσωπικότητα και σωστό διαπλανητικό τάιμινγκ!

Πρόσφατη απόδειξη αποτελεί η Σαμάνθα Χάρις, η μοίρα της οποίας την οδήγησε στο να είναι η πρώτη των Αμπορίτζιναλ (της φυλής των ιθαγενών της Αυστραλίας) που κατακτά τον ρόλο του σούπερ μόντελ.

Οι ειδικοί της μόδας από την Αυστραλία επέλεξαν τη Χάρις, που περπάτησε πρόσφατα στις πασαρέλες 18 εγχώριων σχεδιαστών μόδας, για να πρωταγωνιστήσει στο εξώφυλλο του περιοδικού Vogue, στο τεύχος Ιουνίου, φορώντας μία κίτρινη τουαλέτα Εμίλιο Πούτσι.

Η 19χρονη Σαμάνθα, που ούτε γαλάζια μάτια έχει ούτε ξανθά μαλλιά, σπάει το «κατεστημένο». Δυνατό της σημείο τα αμυγδαλωτά μάτια, το καλλίγραμμο κορμί και τα σαρκώδη χείλη.

Είναι η δεύτερη Αμπορίτζιναλ που εμφανίζεται στο δημοφιλές περιοδικό μόδας, ακολουθώντας τα βήματα της Ελέιν Τζορτζ το 1993, αλλά η πρώτη με τέτοια διεθνή απήχηση και γοητεία. «Η κληρονομιά μου είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Θα ήθελα να είμαι πρότυπο και για άλλα αυτόχθονα κορίτσια», είπε η ίδια.

Τη διαφορά στον χώρο του μόντελινγκ, κατακτώντας μία διεθνή καριέρα, έχουν κάνει κι άλλες γυναίκες, προβάλλοντας την ιδιαιτερότητά τους.

Η αξέχαστη Ναόμι Σιμς είχε καταφέρει να γίνει το πρώτο μαύρο τοπ μόντελ και να κοσμήσει να εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών της μόδας, τη δεκαετία του ‘60. Τη σκυτάλη του κατορθώματός της πήρε και κατέχει μέχρι και σήμερα η Ναόμι Κάμπελ.

Την επέλαση των «ζουμερών» κοριτσιών επέφερε η Κρίσταλ Ρεν. Η 24χρονη Αμερικανίδα με τις σέξι καμπύλες της «νίκησε» τα ανορεξικά μοντέλα της γενιάς της, υπογράφοντας συμβόλαια με σημαντικές εταιρείες του χώρου. Είναι ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα με παραπανίσια κιλά. Στο σόου μόδας του Μαρκ Φαστ στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, η Κρίσταλ είχε αιχμαλωτίσει όλα τα βλέμματα.

Η Αλεξ Βεκ κατάφερε επίσης αυτό που δεν κατάφεραν άλλες στη βιομηχανία της μόδας. Σε ηλικία μόλις των 9 ετών εγκατέλειψε το σπίτι της στο χτυπημένο από τον πόλεμο Σουδάν και μετακόμισε με τους γονείς της στη Βρετανία, το 1993. Τότε είχε μόνο τα ρούχα που φορούσε. Σήμερα, ως διάσημο μοντέλο μπορεί να «έχει» τις ενδυματολογικές δημιουργίες όλων των επώνυμων σχεδιαστών μόδας. Η Αλεξ δεν παύει ποτέ, όπως η Ναόμι κι άλλες μαύρες καλλονές, να τάσσεται κατά του ρατσισμού.

Ακόμη και το όνομα της Κέιτ Μος συγκαταλέγεται στη λίστα των πρωταγωνιστριών στον χώρο του μόντελινγκ που δεν πληρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Η Κέιτ, που έχει εμφανιστεί σε αμέτρητα εξώφυλλα περιοδικών και είναι ένα από τα πλουσιότερα μοντέλα, θεωρείται κοντή για τον χώρο. Το ύψος της φτάνει μόλις το 1.68 μ., γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιπαραθέσεις στους ανθρώπους της μόδας, προτού η φήμη της Κέιτ εκτοξευθεί στα ύψη το 1990. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια και τόσες καταχρήσεις, η μικροσκοπική και αδύνατη Μος είναι ένα από το πιο δημοφιλή μοντέλα στον κόσμο.

Κείμενο: Ντέμη Αυλωνίτη
Επιμέλεια: Χριστίνα Τσατσαράγκου