Πέγκυ Ζήνα: "Τώρα σειρά έχει ένα παιδάκι"

29.11.2010
Μία από τις καλύτερες φωνές της εποχής μας, με γνήσιο λαϊκό ηχόχρωμα. «Ευαίσθητη ή λογική;». Στο ερώτημα αυτό η ζυγαριά της ψυχής της γέρνει προς την ευαισθησία.

Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Μία από τις καλύτερες φωνές της εποχής μας, με γνήσιο λαϊκό ηχόχρωμα. «Ευαίσθητη ή λογική;». Στο ερώτημα αυτό η ζυγαριά της ψυχής της γέρνει προς την ευαισθησία. Η οικονομική κρίση δεν εμπόδισε να γίνει πλατινένιο το νέο της CD. Κέρδισε το στοίχημα με τον εαυτό της, που έλεγε «όχι σε ό,τι επιβάλλει η σοουμπίζ» και παραδέχεται ότι της «κόπηκαν τα πόδια» όταν έκλεισε τη συνεργασία με το «μύθο» Δημήτρη Μητροπάνο. Όσο για την προσωπική της ζωή; Δεν προκαλεί, δεν δημιουργεί ίντριγκες. Άρα, μια ερώτηση που πιστεύει και η ίδια ότι έχει ενδιαφέρον είναι το «πότε θα γίνει μανούλα». Ο λόγος για την Πέγκυ Ζήνα.

Σε περιόδους που ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά εσύ καταφέρνεις να κάνεις πλατινένια τα CDs σου από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας τους. Αυτή τη φορά «Ευαίσθητη ή λογική;».

«Είναι μια γυναικεία ερώτηση. Πιστεύω ότι καλό θα ήταν να υπάρχουν και τα δύο στο χαρακτήρα μας. Χαίρομαι που η ευαισθησία έχει μεγαλύτερο ρόλο μέσα μου. Με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη. Η κρίση μάς κάνει να προσέχουμε τι αγοράζουμε και άμα κάνεις καλά τη δουλειά σου και δεν κοροϊδεύεις τον κόσμο, αυτός θα σου το ανταποδώσει. Είναι μια καταπληκτική δουλειά με την Ελεάνα Βραχάλη και τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, όπου καταθέσαμε όλη μας την ψυχή. Φροντίσαμε να πουληθεί πιο φτηνά, λόγω των εποχών που ζούμε».

Τόσα χρόνια που είσαι στο χώρο διατηρείς την ίδια στάση ως προσωπικότητα. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι αυτό;

«Είναι δύσκολο όταν καλείσαι να παίξεις κάποιους ρόλους που μπορεί να σου προτείνουν ή να σου επιβάλουν άνθρωποι της "αυλής" που έχει ένας καλλιτέχνης ή άνθρωποι της εταιρείας, συνεργάτες, ακόμα και απλοί φίλοι. Όταν δεν είσαι εσύ, κάποια στιγμή το πληρώνεις. Όταν είσαι ο εαυτός σου, καλός ή κακός, ο κόσμος ξέρει τι να περιμένει από σένα. Εμένα δεν μου ήταν καθόλου δύσκολο να κρατήσω τον εαυτό μου. Ήταν προσωπικό μου στοίχημα. Είπα "όχι" σε ό,τι επιβάλλει αυτή η λεγόμενη "σοουμπίζ". Δεν θα υποκύψω στους κανόνες της, παρά μόνο εάν αυτοί συμφωνούν με τα δικά μου τα "θέλω" και τα όνειρα. Ήταν δύσκολο, αλλά βγήκα κερδισμένη τελικά».

Ο καλλιτέχνης έχει «αυλή» προκειμένου να φτάσει κάπου;

«Όλοι έχουμε φίλους και συνεργάτες γύρω μας. Υπάρχουν "αυλικοί" που σε βοηθούν να ανεβαίνεις σε πνευματικό επίπεδο, αλλά αν είναι κόλακες, σε βοηθούν να το κατεβάσεις. Είναι προσωπική επιλογή το ποιους θέλεις να έχεις δίπλα σου. Εγώ από τον άντρα μου, που είναι και μάνατζέρ μου, μέχρι και όλους τους συνεργάτες μου, που είναι όλα αυτά τα χρόνια δίπλα μου, σε πολύ δεύτερη μοίρα άφηνα τα καλά τους τα σχόλια. Κάποια τα θεωρούσα δεδομένα. Θέλω να μου λένε αν βρήκαν κάτι αρνητικό σε μια εμφάνισή μου. Μόνο έτσι θα μπορέσω να το διορθώσω και να εξελιχθώ. Να επιλέγουμε πολύ αυστηρά τους "αυλικούς" μας, για να μας βοηθούν να εξελισσόμαστε. Να μην τους βρίσκουμε ως άλλοθι για να αισθανόμαστε πάντα οι πρώτοι».

Κατάφερες να γίνεις μεγάλο όνομα σε μικρή ηλικία. Ήταν θέμα τύχης ή κάτι άλλο;

«"Η τύχη κατά κανόνα ακολουθεί τον άξιο άνθρωπο". Έχω ακούσει αυτή την ατάκα σε ελληνική ταινία. Δεν το λέω για να πω ότι είμαι άξια. Πιστεύω ότι η τύχη θα έρθει κάποια στιγμή να σου χτυπήσει την πόρτα, αλλά, αν δεν την προκαλέσεις με την πολλή δουλειά σου και την αφοσίωσή σου, έτσι όπως ήρθε έτσι θα σε εγκαταλείψει. Δούλεψα πολύ για να κρατήσω την τύχη στη ζωή μου. Κυνηγάω τις συνεργασίες και το ρεπερτόριό μου για να μπορέσω κάποια στιγμή να φτάσω, στα 50 μου, να κοιτάζω πίσω και να είμαι περήφανη για την πορεία μου».

Σε μια δύσκολη εποχή πηγαίνει καλά και το κέντρο στο οποίο εμφανίζεσαι...

«Ακολουθώ την κάθε εποχή και τις ανάγκες της. Θέλω να πηγαίνουν καλά οι επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργάζομαι. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να το κάνουμε δύο μέρες την εβδομάδα. Παίζει όμως ρόλο και αυτές τις δύο μέρες το μαγαζί να γεμίσει. Αυτό γίνεται όταν παρουσιάζεις προγράμματα που χορταίνουν τον κόσμο που έρχεται να αφήσει λεφτά από το υστέρημά του».

Απαντάς σε όλα όσα σε ρωτούν. Αυτό σε βγάζει από δυσκολίες ή από κυνηγητό που μπορεί να φέρει και αρνητικά αποτελέσματα;

«Αυτό το κυνηγητό που μου λες δεν το έχω πολυβιώσει. Δεν κρύβομαι. Δεν το κάνω επειδή θέλω να το παίζω καλή. Είμαι πολύ ευαίσθητος άνθρωπος και σκέφτομαι ότι, αν είχα μια αδερφή, ίσως να ήταν στη θέση τους. Πόσο κακό θα μου κάνει το παιδάκι που έχει ταλαιπωρηθεί να έρθει να με βρει στις 2 το ξημέρωμα, όταν διασκεδάζω με το σύζυγό μου, για να πάρει μια δήλωση; Να μην του τη δώσω; Αν κάποιος δεν θέλει να συναντήσει αυτούς τους ανθρώπους, μπορεί να μη βγει από το σπίτι του. Δεν έχω αισθανθεί αυτή την αδιακρισία, το κυνηγητό, όλα αυτά τα χρόνια. Έχω επιλέξει να μην κρύβομαι».

Λείπει κάτι από τη ζωή σου;

«Ποτέ δεν είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Δεν θέλω να είμαι αχάριστη, πιστεύω στον Θεό, θέλω να ξυπνάω κάθε μέρα και να λέω "ευχαριστώ" που είμαι καλά. Έχω την υγεία μου, όπως και οι δικοί μου άνθρωποι, πατάω στα πόδια μου και μπορώ να παλεύω. Όσο είμαι καλός άνθρωπος, τόσο θα μου έρχονται και καλύτερα πράγματα στη ζωή μου».

Έχεις επιλέξει να μένεις σε πολυκατοικία και όχι σε μονοκατοικία, σε περιοχή με αρκετό κόσμο τριγύρω σε κεντρικό σημείο της Βούλας.

«Είναι πολύ απλός ο λόγος: Μ' αρέσει πολύ να ζω μέσα στον κόσμο, να συναναστρέφομαι και να έχω επαφή με τους ανθρώπους. Δεν μου αρέσει η απομόνωση. Απομόνωση νιώθω ούτως ή άλλως όταν σβήνουν τα φώτα σ' αυτή τη δουλειά που κάνω. Νιώθω μέσα μου τη γλυκιά μοναξιά για κάποιες ώρες. Ο κύριος λόγος είναι ότι θέλω να έχω θέα θάλασσα. Σε μονοκατοικία, όσο κοντά και να είσαι στη θάλασσα, δεν τη βλέπεις, δεν έχεις θέα».

Έχεις υπέροχο σώμα, αλλά πάντα σε βλέπουμε να ντύνεσαι σεμνά εντός και εκτός πίστας. Δεν φοράς προκλητικά ρούχα, όπως κορμάκια, αποκαλυπτικά μίνι, σορτς, και γενικά τραγουδάς? ντυμένη.

«Θέλω απλώς να αισθάνομαι άνετα και να μη με φοράνε τα ρούχα μου. Όσο περνάνε τα χρόνια πιστεύω ότι μια γυναίκα καταλαβαίνει σε ποιο ρούχο αισθάνεται άνετα και δεν τη φοράει το ρούχο. Θέλω να είμαι πάντα κομψή. Έχω βάλει στη ζωή μου τη διατροφή και τη γυμναστική, χωρίς να σημαίνει ότι είμαι ένα στερημένο άτομο, που δεν θα φάω και τη μακαρονάδα και το σουβλάκι μου. Θα τα φάω όμως δύο φορές την εβδομάδα. Οι τραγουδίστριες δεν τρέφονται με ένα μήλο μόνο. Υπάρχουν και κάποιες που δεν τις νοιάζει και καλά κάνουν. Το θέμα είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Όταν λέω ότι ένας τραγουδιστής έχει σκηνική παρουσία, δεν εννοώ ότι έχει κοιλιακούς και σφιγμένο σώμα, εννοώ ότι είναι γλυκός και επικοινωνεί με τον κόσμο, είτε είναι 300 είτε 40 κιλά!».

Έχεις το κοινό σου και για εκείνους είσαι η Πέγκυ. «Πάμε Πέγκυ», λένε.

«Είναι μεγάλη ευτυχία. Μ' αρέσει που με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους που με ακολουθούν. Σ' αυτούς χρωστάω τη θέση που με έχουν κατατάξει τα τελευταία χρόνια. Είναι τιμή μου να δουλεύω με μεγάλους καλλιτέχνες, γιατί νιώθω μαθήτρια. Αυτό φέρνει ισορροπία. Πρέπει να δείξεις την αξία σου παίζοντας με μια ομάδα της Α' Εθνικής. Η συνεργασία με τον Δημήτρη Μητροπάνο ήταν μεγάλη πρόκληση. Μου "κόπηκαν τα πόδια" όταν έκλεισα τη δουλειά. Ένιωσα τιμή. Τραγουδάω με ένα "μύθο". Εκείνος μου είπε ότι πιστεύει παρά πολύ σ' εμένα. Του αρέσει που αυτό που θέλω να είμαι είναι απλώς τραγουδίστρια και όχι όλα τα γύρω γύρω. Μου είπε ακόμα να μη συνεργάζομαι ποτέ με ανθρώπους που δεν θαυμάζω απεριόριστα. Παίρνω καθημερινά μαθήματα από τον Μητροπάνο».

Σε ενοχλεί που ρωτούν συνέχεια για το γάμο σου, αν πάει καλά, πώς είναι η σχέση σου με τον Γιώργο, για το πότε θα έρθει ένα παιδί;

«Για το γάμο δεν έχω πρόβλημα. Δεν ξέρω πώς θα αισθανόμουν αν είχα προβλήματα και με ρωτούσαν. Όταν με ρωτάνε για το παιδάκι, πιστεύω ότι είναι μια γλυκιά ανησυχία. Κι επειδή γενικά δεν προκαλώ με διάφορες ίντριγκες στην καριέρα μου, δεν τσακώνομαι με συναδέλφους, δεν δίνω λαβές για σχόλια στην προσωπική μου ζωή, πιστεύω ότι μια ερώτηση που έχει ενδιαφέρον είναι το "πότε θα γίνεις μανούλα". Μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν το είχα βάλει καν στο μυαλό μου. Ήμουν αφοσιωμένη στη δουλειά μου. Με χαρά να έρθει κάποια στιγμή ένα παιδάκι στη ζωή μου. Το θεωρώ πάρα πολύ γλυκό που με ρωτάνε. Δεν με πειράζει καθόλου».