Εύη, δεν είσαι μόνη...

12.10.2007
Η βία φαίνεται πως αποκτά και ταξική ταυτότητα. Είναι κοινό μυστικό πια ότι σε πολλά πλουσιόσπιτα κρυμμένα μέσα σε πλούσιους κήπους, αλλά ακόμα και σε επαγγελματικούς χώρους όπου «παίζονται» εκατομμύρια ο ξυλοδαρμός είναι ένας τρόπος έκφρασης εξουσίας.

Η βία φαίνεται πως αποκτά και ταξική ταυτότητα. Είναι κοινό μυστικό πια ότι σε πολλά πλουσιόσπιτα κρυμμένα μέσα σε πλούσιους κήπους, αλλά ακόμα και σε επαγγελματικούς χώρους όπου «παίζονται» εκατομμύρια ο ξυλοδαρμός είναι ένας τρόπος έκφρασης εξουσίας.

Δεν πάει πολύς καιρός που στα εξωτερικά ιατρεία μεγάλου κέντρου των βορείων προαστίων αργά το βράδυ μια μαύρη λιμουζίνα μετέφερε για βοήθεια μια 45χρονη ξανθιά γυναίκα, που τα χαρακτηριστικά της τα αλλοίωναν αίμα, βαθιές αμυχές και σημάδια βίας. Οι γιατροί της βάρδιας που ανέλαβαν το περιστατικό δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν την πασίγνωστη κοσμική Αθηναία με το λαμπερό όνομα, την τρανταχτή περιουσία και τον κατά δέκα χρόνια νεότερο σύζυγο. Σε κατάσταση σοκ κατάφερε να περιγράψει ότι για μια ακόμη φορά ο... αγαπημένος της ξέσπασε επάνω της όταν επέστρεψε σπίτι τους έπειτα από διασκέδασή του με τους φίλους του. Η γυναίκα, που ζήτησε να κρατηθούν μυστικά τα στοιχεία της, συνοδευόταν από το διευθυντή των επιχειρήσεών της κι ένα δικηγόρο. Συνομιλώντας με το γιατρό παθολόγο που ασχολήθηκε με την περίπτωση εκείνο το βράδυ και που αργότερα διατήρησε μια πιο στενή σχέση μαζί της, αφού η γυναίκα του, γνωστή ψυχοθεραπεύτρια, ανέλαβε την αποθεραπεία και στήριξη της ταλαιπωρημένης γυναίκας δεχθήκαμε τη μαρτυρία του:

«Το ιατρικό απόρρητο είναι αυστηρό και, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε τι έχει περάσει από εμάς εδώ, όπως και από τη γειτονική κλινική, που σχετίζεται με την οικογενειακή βία. Αυτή η εικόνα των λαμπερών ζευγαριών που εσείς προβάλλετε μέσα από τα έντυπά σας να ξέρετε ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις είναι πλαστή.

Ή, αν θέλετε να το πούμε διαφορετικά, άλλο τι βλέπουμε και άλλο τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των αρχοντικών. Προσωπικά θα μπορούσα να θυμηθώ χωρίς να με πιέσετε για περισσότερες λεπτομέρειες:

Τη νεαρή και πανέμορφη σύζυγο μεγαλόσχημου στο χώρο επαγγελμάτων προβολής, η οποία χρειάστηκε τη βοήθειά μας ενώ ήταν στην αρχή της τρίτης εγκυμοσύνης της. Το ιστορικό της ήταν γεμάτο από βιαιοπραγίες με δράστη το σύντροφό της, που σε όλες τις φωτογραφίες φαίνεται να ξεχειλίζει λατρεία και στοργή.

Την επίσης πανέμορφη σύζυγο γοητευτικού πολιτικού που έχει το χάρισμα στο λόγο και τη βαρβαρότητα στο χέρι. Νοσηλεύτηκε δύο μέρες με κάταγμα στο χέρι και ελαφριά διάσειση.

Εκτός από αυτές, καλλιτέχνιδες, κυρίες επιχειρηματιών, αλλά δυστυχώς και γυναίκες επιστημόνων φαίνεται πως βιώνουν δραματικές εμπειρίες γεμάτες πόνο, φόβο, εξαθλίωση, μέσα στις οποίες παγιδεύονται, γιατί δεν μπορούν να ξεφύγουν κυρίως όταν υπάρχουν παιδιά και είναι απολύτως εξαρτημένες οικονομικά από το σύζυγο».

Τι είναι αυτό, όμως, που ωθεί έναν επιτυχημένο κατά τα άλλα άντρα να αλλάζει συμπεριφορά άλλοτε σταδιακά και άλλοτε απότομα; Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια πολύ πριν αρχίσει ο... χορός των χαστουκιών;

Σ αυτό οι ψυχολόγοι και οι οικογενειακοί σύμβουλοι έχουν να παρατηρήσουν: σε κάθε σχέση υπάρχουν και οι ρόλοι εξουσίας. Μα σε κάθε σχέση.

Το θέμα είναι κατά πόσο μοιράζονται ισότιμα, ποιος τελικά κατακτά τη θέση του ισχυρού. Και βέβαια, τι είδους βιώματα βίας, φανερής ή λανθάνουσας, σωματικής ή λεκτικής, κοινωνικής ή οικονομικής, κρύβει ο καθένας μέσα του. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις βίας φαίνεται να ανθούν στην περίπτωση του ζευγαριού που εκείνος είναι ο ισχυρός οικονομικά, κοινωνικά, πνευματικά και η σύντροφός του τον κατακτά με τη λάμψη και την ομορφιά της. Ουσιαστικά πιστεύει ότι την αγοράζει, τη θεωρεί ένα ακόμη από τα περιουσιακά του στοιχεία, άρα το χειρίζεται χωρίς συναίσθημα. Ο άντρας αυτός δεν εκτιμά, δεν σέβεται, δεν αποδέχεται τη σύντροφό του με τις ανάγκες της, τις δικές της επιθυμίες και πιθανόν τις ιδιαιτερότητές της.

Επιχειρεί εξολοκλήρου να την εκμηδενίσει, απορροφώντας την τελείως στο δικό του τρόπο ζωής. Κι εδώ είναι όλη η ουσία: η ωραία κοπέλα μοντέλα, καλλιτέχνιδα, τηλεπαρουσιάστρια κ.λπ. μπορεί μεν στην αρχή να ικανοποιεί τον εγωισμό του και να ολοκληρώνει την κοινωνική εικόνα του, αν μάλιστα την παντρευτεί, δεν παύει όμως να είναι ένα αντικείμενο που κάποια στιγμή βαριέται ή θέλει να το αλλάξει με κάτι καλύτερο. Και τότε αρχίζουν τα δύσκολα...