Στα χέρια του Θεού

12.10.2007
Δεήσεις υπέρ υγείας πραγματοποιούνται από την περασμένη Δευτέρα σε όλους του ναούς της χώρας. Πιστοί με τα μάτια βουρκωμένα καταφθάνουν στις εκκλησίες, ανάβουν ένα κερί και προσεύχονται κι αυτοί για τη γρήγορη ανάρρωση του αρχιεπισκόπου.

Δεήσεις υπέρ υγείας πραγματοποιούνται από την περασμένη Δευτέρα σε όλους του ναούς της χώρας. Πιστοί με τα μάτια βουρκωμένα καταφθάνουν στις εκκλησίες, ανάβουν ένα κερί και προσεύχονται κι αυτοί για τη γρήγορη ανάρρωση του αρχιεπισκόπου. Άλλωστε, ο ίδιος το είχε ζητήσει πριν από περίπου 50 μέρες, όταν αναχωρούσε για το Μαϊάμι. «Να προσεύχεστε για μένα», είχε πει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον, ο αρχιεπίσκοπος πίστευε πολύ σε αυτή την επέμβαση κι όλο το διάστημα της αναμονής στο νοσοκομείο στο Μαϊάμι ήταν αισιόδοξος. Μάλιστα, αυτή του την αισιοδοξία προσπαθούσε να τη μεταδώσει και στους στενούς του συνεργάτες. Πρόσεχε ιδιαίτερα, γυμναζόταν καθημερινά και δεν παρέβλεψε ούτε μια φορά τις οδηγίες των γιατρών, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμος για την επέμβαση. Καθημερινά μάλιστα ασχολούνταν και με θέματα της Αρχιεπισκοπής και ήθελε να ενημερώνετε για όλα τα ζητήματα. Πίστευε ότι όλα θα πάνε καλά.

Το χαμόγελο και η αισιοδοξία που είχε όλο αυτό το διάστημα χάθηκαν όμως την περασμένη Δευτέρα. Η ματαίωση της μεταμόσχευσης και η άσχημη πορεία της υγείας του, σύμφωνα με πληροφορίες, τον έκαναν να καταρρεύσει. Σιωπηλός, σκεφτικός και πικραμένος παρακολουθεί πλέον τις εξελίξεις.

Βαρύ είναι το κλίμα και στο στενό κύκλο των συνεργατών του αρχιεπισκόπου, οι οποίοι όμως δεν έχουν χάσει όλες τις ελπίδες τους. Πιστεύουν σε ένα θαύμα.

Σε ένα θαύμα πιστεύουν κι όσοι έχουν κατακλύσει τους ναούς και προσεύχονται για τη γρήγορη ανάρρωσή του. Ιδιαίτερα συγκινημένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής του Βόλου, οι οποίοι τον γνωρίζουν καλά και είναι δεμένοι μαζί του από την εποχή που ήταν μητροπολίτης Δημητριάδος, αλλά και στην περιοχή της γενέτειράς του, την Ξάνθη. Παρακλήσεις και δεήσεις έγιναν στην Τήνο, στην Παναγία Σουμελά, αλλά και σε όλες τις θαυματουργές εικόνες.

Θέμα διαδοχής
Στο μεταξύ, έντονες είναι οι συζητήσεις στους κύκλους της Εκκλησίας για τη διαδοχή. Ήδη από την περασμένη Τρίτη, αμέσως μετά την Ιερά Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Μονή Πετράκη, ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος ήταν σαφής. «Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη. Θα ζήσει όσο θέλει ο Θεός. Δεν μπορούμε, όμως, να έχουμε εκκρεμότητες», είπε, θέτοντας ουσιαστικά θέμα διαδοχής. Στην Ιερά Σύνοδο τον αρχιεπίσκοπο αντικατέστησε ο μητροπολίτης Λαγκαδά Σπυρίδωνας, ο αρχαιότερος τη τάξει, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τους κανόνες της Εκκλησίας.