Μήπως κόλλησες κι εσύ;

19.09.2007
Το καλοκαίρι πέρασε και εκτός από όμορφες αναμνήσεις μπορεί να έχει αφήσει και κάποια προβλήματα υγείας, τα οποία βέβαια δεν πρέπει να αγνοήσετε. Διαβάστε ποια εμφανίζονται συχνότερα μετά τις διακοπές και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.

Από την Αλεξία Καλογεροπούλου

Κυστίτιδα
Η κυστίτιδα, που αποτελεί φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο που εισέρχεται σ' αυτήν από την ουρήθρα. Ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες μετά το καλοκαίρι, γιατί τα μπάνια, το βρεγμένο μαγιό που στεγνώνει πάνω στο σώμα και η άμεση επαφή με την υγρή άμμο ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.

Βασικό σύμπτωμα είναι η συχνουρία που συνοδεύεται από τσούξιμο και πόνο, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και αίμα στα ούρα. Αν υποπτεύεστε ότι έχετε κυστίτιδα, επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας ζητήσει να κάνετε εξέταση ώστε να σας δώσει την κατάλληλη αντιβίωση. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η λοίμωξη στους νεφρούς προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας.

ΤΙΡ: Πίνετε πολύ νερό και μην αναβάλλετε την επίσκεψη στην τουαλέτα όταν νιώθετε ότι θέλετε να ουρήσετε. Είναι σημαντικό επίσης να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής έπειτα από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα.

Κολπίτιδα
Είναι μια φλεγμονή του γυναικείου κόλπου που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί προκαλείται από μικρόβια, μύκητες και ιούς που ευνοούνται ιδιαίτερα από τη ζέστη και την αυξημένη υγρασία. Αν παρατηρήσετε περισσότερα κολπικά υγρά (που μπορεί να είναι δύσοσμα), φαγούρα, τσούξιμο κατά την ούρηση, ερεθισμό ή πόνο στην περιοχή, επισκεφθείτε άμεσα το γυναικολόγο σας, για να προλάβετε την επέκταση της φλεγμονής. Ο γιατρός θα σας εξετάσει παίρνοντας κολπικά υγρά για να κάνει καλλιέργεια, ώστε να εντοπίσει τον παράγοντα που ευθύνεται για τη φλεγμονή και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

ΤΙΡ: Μην αφήνετε κανένα γυναικολογικό πρόβλημα να χρονίσει.

Μυκητιασική κολπίτιδα
Οφείλεται συνήθως στο μύκητα Candida Albicans, ο οποίος εκτός από τον κόλπο μπορεί να προσβάλει τη στοματική κοιλότητα και άλλες υγρές περιοχές του σώματος. Αν και υπάρχει φυσιολογικά στο γυναικείο κόλπο, χωρίς να προκαλεί κανένα πρόβλημα, όταν διαταράσσεται η ισορροπία της χλωρίδας της περιοχής (λόγω υψηλού πυρετού, λήψης αντιβιοτικών, ορμονικών μεταβολών, σακχαρώδη διαβήτη ή πτώσης του ανοσοποιητικού), πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα προκαλώντας φλεγμονή. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση παχύρρευστου λευκού εκκρίματος, που μοιάζει σαν «κομμένο» γάλα και συνοδεύεται από έντονη φαγούρα, ερεθισμό της περιοχής και κάποιες φορές αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα (υπόθετα, αλοιφές, χάπια) που χορηγεί ο γυναικολόγος.

ΤΙΡ: Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία, ακόμα και αν τα συμπτώματα σταματήσουν νωρίτερα. Καλό είναι επίσης να μην τρώτε πολλά γλυκά, να προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα και να τρώτε ένα γιαούρτι την ημέρα για να προλάβετε την επανεμφάνιση της μυκητίασης.

Μυκητίαση των ποδιών
Είναι γνωστή και ως «πόδι του αθλητή» και προκαλείται από κάποιους μύκητες που ονομάζονται «δερματόφυτα».

Οι μύκητες αυτοί προτιμούν τη ζέστη και την υγρασία, γι αυτό η μυκητίαση εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι, που ιδρώνουμε περισσότερο. Μεταδίδεται από κοινόχρηστους χώρους, όπως πισίνες, αποδυτήρια και ντους, όταν περπατάμε ξυπόλυτοι και εντοπίζεται κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, αλλά μπορεί να προσβάλει και τα υπόλοιπα δάχτυλα, τα πέλματα και τα νύχια. Τα βασικά συμπτώματα είναι ραγάδες και φυσαλίδες στην περιοχή, απολέπιση και κοκκίνισμα του δέρματος, κνησμός και δυσοσμία. Θεραπεύεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα που χορηγεί ο γιατρός και η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, ώστε να μην υποτροπιάσει η μυκητίαση.

ΤΙΡ: Φροντίστε να φοράτε βαμβακερές κάλτσες, τις οποίες θα αλλάζετε κάθε μέρα, ενώ θα πρέπει να σκουπίζετε πολύ καλά τα πόδια σας (ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα) μετά το μπάνιο ή το ντους.

Μυρμηγκιές
Είναι μια πολύ συνηθισμένη νόσος και οφείλεται σε έναν ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που ανήκει στην ίδια οικογένεια με αυτόν των κονδυλωμάτων. Συνήθως προσβάλλει μικρά παιδιά και νεαρούς ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Οι μυρμηγκιές διακρίνονται σε κοινές και ομαλές: οι κοινές εμφανίζονται σαν βλατίδες ή πλάκες, ενώ οι ομαλές είναι επίπεδες και έχουν συνήθως κιτρινωπό, ρόδινο ή παρόμοιο χρώμα με αυτό του δέρματος. Πρόκειται για μια μεταδοτική νόσο που επεκτείνεται ευκολότερα όταν υπάρχει κάποιο τραύμα στο δέρμα. Τα δωμάτια και τα μπάνια των ξενοδοχείων, οι πισίνες αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι είναι οι πιο συνηθισμένες πηγές της λοίμωξης. Αν δείτε κάτι που σας παραξενεύει στο δέρμα σας, επισκεφθείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε το δερματολόγο. Οι μυρμηγκιές αντιμετωπίζονται συνήθως με κρυοθεραπεία, που γίνεται με υγρό άζωτο, αλλά και με άλλους τρόπους, ανάλογα με τη μορφή τους.

ΤΙΡ: Μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστους χώρους.

Ποικιλόχρους πιτυρίαση
Οφείλεται στο ζυμομύκητα Pityrosporoum και προσβάλλει κυρίως νεαρούς ενήλικες και των δύο φύλων. Ο μύκητας υπάρχει φυσιολογικά σε μικρό αριθμό στο δέρμα μας, αλλά αναπτύσσεται αρκετά λόγω της ζέστης και της υγρασίας, γι αυτό άλλωστε το καλοκαίρι εμφανίζεται συχνότερα. Καταστρέφει τα μελανοκύτταρα και αποχρωματίζει το δέρμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μικρές κηλίδες στην επιφάνειά του σε διάφορα χρώματα (από άσπρο μέχρι καφέ και κόκκινο), κυρίως στον κορμό, στα άνω άκρα και στο πρόσωπο.

Φαίνεται ότι προσβάλλει κυρίως άτομα που ιδρώνουν πολύ, που έχουν πολύ λιπαρό δέρμα ή φορούν συνθετικά ρούχα που δεν επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα.

Η θεραπεία γίνεται με αντιμυκητιασικές κρέμες, αλοιφές, χάπια και σαπούνια και χρειάζεται προσοχή, γιατί μπορεί να υποτροπιάσει.

ΤΙΡ: Μην αμελείτε να αλλάζετε τα ρούχα σας όταν ιδρώνετε και να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής.