Τα κουρέλια δεν θα ξανατραγουδήσουν

14.09.2007
Στα 68 του χρόνια έσβησε το άστρο του βραβευμένου σεναριογράφου, σκηνοθέτη και συγγραφέα, που κηδεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο νεκροταφείο της Κηφισιάς.

Από τη Βίκυ Διαμάντη

Ο Νίκος Νικολαϊδης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Έκανε την εμφάνισή του στο χώρο του κινηματογράφου στις αρχές της δεκαετίας του 60 με ταινίες μικρού μήκους, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 προβλήθηκε μία από τις πιο γνωστές και πολυσυζητημένες ταινίες του, «Τα κουρέλια ακόμα τραγουδάνε». Παράξενοι χαρακτήρες στα όρια της παρακμής που εκμεταλλεύονται την τελευταία τους ευκαιρία πριν «καούν». Ροκ κουλτούρα και περίεργη θεματολογία γύρω από το παιχνίδι σεξ και θανάτου συνθέτουν την κινηματογραφική του ματιά. Τα έργα του λατρεύτηκαν

ή μισήθηκαν και κάποιες φορές απαγορεύτηκε η προβολή τους, αφού θεωρήθηκαν σοκαριστικά ως προς τη θεματολογία, αλλά και την αισθητική τους. Ανάμεσα στις ταινίες του διακρίνονται: «Η γλυκιά συμμορία» (1983), «Πρωινή περίπολος» (1987), «Θα σε δω στην κόλαση, αγάπη μου» (1999), «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» (2002). Το 2006 προβλήθηκε στις αίθουσες το κύκνειο άσμα του «Τhe Zero Υears». Μάλιστα, ο ίδιος τότε είχε δηλώσει ότι αυτή ήταν η τελευταία του ταινία.