"Είμαι αιμοδότης... Γίνε και εσύ"

04.09.2007
Τρεις από τους πιο γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες, ο Σάκης Ρουβάς, ο Πασχάλης Τσαρούχας και ο Βασίλης Παϊτέρης, καθώς και ο ποιοτικός θίασος των βορείων προαστίων «Διθύραμβος» έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να συμβάλουν στη διάδοση της ιδέας της αιμοδοσίας και της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος στη χώρα μας.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης από πλευράς προσφοράς αίματος και παραγώγων του (πλάσμα, αιμοπετάλια κ.λπ.) καθώς και στον τομέα της δωρεάς ιστών και οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες, ενώ παρατηρείται μείωση στην προσφορά αίματος, που αγγίζει το 10-15%. Σε αυτό, λοιπόν, το προσκλητήριο για προσφορά ζωής και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο οι τρεις γνωστοί καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Ο Σάκης Ρουβάς πρωταγωνίστησε στο διαφημιστικό σποτάκι της ΟΠΑΠ Α.Ε. (τομέας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) για την αιμοδοσία, το οποίο παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία της εταιρείας η διοίκησή της.

Στην εκδήλωση αυτή ο δημοφιλής τραγουδιστής αποκάλυψε ότι και ο ίδιος είναι αιμοδότης και προέτρεψε να γίνουν αιμοδότες και δωρητές ιστών και οργάνων σώματος όλοι όσοι δεν έχουν πρόβλημα υγείας.

Μάλιστα, ο ίδιος θα δώσει μια μεγάλη συναυλία τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στο Λυκαβηττό, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του Πανελλήνιου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Ιστών Οργάνων και Βιολογικού Υλικού, ώστε το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας να αγγίξει ακόμα περισσότερο τους νέους ανθρώπους.

Όμως και ο Πασχάλης Τσαρούχας συμμετείχε στην πορεία των μοτοσικλετιστών που οργάνωσε ο Σύλλογος Αιμοδοτών του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη σε συνεργασία με την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών και το Δήμο Αθηναίων, θέλοντας να βοηθήσει για τον ίδιο κοινωνικό σκοπό. Η πορεία πέρασε από πολλούς δήμους, από το Πεδίον του Άρεως, για να τερματίσει μέσω της Βουλής στο Δήμο Αθηναίων.

Ο Βασίλης Παϊτέρης, από την πλευρά του, συμβάλλοντας και αυτός στην όλη προσπάθεια, περιέλαβε στο εξώφυλλο του νέου του CD διαφημιστικά εμβλήματα για την αιμοδοσία και τη μεταμόσχευση.

Επίσης, ο θίασος του θεάτρου των βορείων προαστίων «Διθύραμβος» (Λητούς 6, Πλ. Αγ. Λαύρας, Μαρούσι), που συμπληρώνει φέτος ως θεατρική ομάδα 19 χρόνια ποιοτικής παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα, αφιέρωσε τις τέσσερις παραστάσεις του έργου «Μαλλιά κουβάρια» που έδωσε στο Μαρούσι (στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού της πόλης) στην αιμοδοσία και τη δωρεά ιστών και οργάνων σώματος, ενώ σχεδιάζει την οργάνωση αιμοδοσίας και άλλες κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις το χειμώνα.

Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση και την επιτυχή διεκπεραίωσή τους ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, δημοσιογράφος και αντινομάρχης Αθηνών κ. Γιώργος Καστρινάκης.