Χόλιγουντ για μια μέρα η Ακρόπολη

05.09.2007
Τελικά θα γίνουν τα γυρίσματα της Βαρντάλος στην Ακρόπολη και μάλιστα με συμβολικό αντίτιμο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΛΟΙΠΟΝ, στις 13 Οκτωβρίου

Από τη Σίσσυ Μενεγάτου

Τελικά θα γίνουν τα γυρίσματα της Βαρντάλος στην Ακρόπολη και μάλιστα με συμβολικό αντίτιμο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΛΟΙΠΟΝ, στις 13 Οκτωβρίου θα γίνει στον ιερό βράχο το γύρισμα της κινηματογραφικής ταινίας «Η ζωή μου στα ερείπια» με πρωταγωνίστρια την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό και συμπρωταγωνιστή της τον Αλέξη Γεωργούλη.

Αν και συζητιόταν ότι τα γυρίσματα είχαν «παγώσει», τελικά όλα είναι έτοιμα και το υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες του, ώστε να γίνει η ταινία που θα προβάλλει τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα τεύχη, παραγωγός είναι ο Τομ Χανκς, που θα έρθει στη χώρα μας μαζί με την πρωταγωνίστρια και τη σύζυγό του Ρίτα Γουίλσον, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Ντόναλντ Πέτρι, γνωστός από τις ταινίες «Πώς να χωρίσετε σε 10 μέρες» και «Μις με το ζόρι». Έτσι, για 24 ώρες, όσο δηλαδή θα διαρκέσει το γύρισμα, η Ακρόπολη θα μεταμορφωθεί σε ένα ατελείωτο κινηματογραφικό πλατό, καθώς, εκτός από το πολυπληθές συνεργείο, τους ηθοποιούς και τους κομπάρσους, θα χρειαστεί να μεταφερθούν εκεί ογκώδη μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και να στηθούν στον υπαίθριο χώρο κάποια τροχόσπιτα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως καμαρίνια.

Οι αντιρρήσεις των αρχαιολόγων κάμφθηκαν με το σκεπτικό ότι τα οφέλη που θα αποκομίσει διεθνώς η χώρα μας από την προβολή της στο εξωτερικό είναι περισσότερα από τη ζημιά που θα υποστεί το μνημείο. Όπως μάθαμε, το γύρισμα στην Ακρόπολη θα είναι το τελευταίο, καθώς θα έχουν προηγηθεί για περίπου 15 μέρες μερικά ακόμα σε άλλους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας, όπως είναι οι Δελφοί.

Το σενάριο και οι αλλαγές που ζητήθηκαν
Ποια είναι, όμως, η ιστορία της ταινίας που αναμένεται να κάνει το γύρο του κόσμου; Αυτήν τη φορά η αγαπημένη από το «Γάμο αλά ελληνικά» πρωταγωνίστρια Νία Βαρντάλος υποδύεται μια Ελληνοαμερικανίδα ξεναγό, η οποία γνωρίζει τον έρωτα της ζωής της στο πρόσωπο ενός Έλληνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι που διάβασαν το σενάριο είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για τον τύπο του Έλληνα που πρόβαλαν οι Χολιγουντιανοί σεναριογράφοι και δεν διέφερε από το φτηνό «καμάκι» που παρενοχλεί τη σκληρά εργαζόμενη κοπέλα. Γι αυτό ζήτησαν από τους σεναριογράφους να αλλάξουν κάποια σημεία και, φυσικά, να περιορίσουν κάποιες τρελές απαιτήσεις τους, όπως τις πτήσεις ελικοπτέρων πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες σκηνές στην Ακρόπολη θα μπορούσαν να έχουν απαλειφθεί, καθώς, όπως ακούστηκε να λέει αρχαιολόγος, «δεν είναι ανάγκη και δεν συνηθίζεται να τρώει αρχαιολόγος παγωτό χωνάκι μέσα στον Παρθενώνα!».

Πώς πήρε το ρόλο ο Γεωργούλης
Για το ρόλο του Έλληνα συζητήθηκαν αρκετοί δικοί μας ηθοποιοί, όπως ο Άνθιμος Ανανιάδης και ο Γιώργος Σεϊταρίδης, αλλά τελικά επικράτησε ο Αλέξης Γεωργούλης, που βρίσκεται ήδη στην Ισπανία για τα γυρίσματα.

Ο δικός μας Αλέξης προτιμήθηκε από το σκηνοθέτη αφού πέρασε από ακρόαση, όπως και άλλα μεγάλα ονόματα ξένων συναδέλφων του. Ο Γεωργούλης θα κάνει τον οδηγό του πούλμαν που τον ερωτεύεται η ξεναγός Βαρντάλος.

Στο Αλικάντε αυτές τις ημέρες κάνει μαθήματα οδήγησης λεωφορείου και κιθάρας. Λέγεται ότι ο ρόλος του θα θυμίζει τον «Σωτήρη» από το «Είσαι το ταίρι μου», ένα νεαρό που βγάζει τις ευαισθησίες του χαϊδεύοντας τις χορδές μιας κιθάρας.

Εισπράττουμε μόνο προβολή
Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουμε χρεώσει ως κράτος ακριβά τα αρχαία μας μνημεία για γυρίσματα, αυτήν τη φορά δώσαμε σχεδόν τζάμπα την Ακρόπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, μόλις 2.500 ευρώ θα στοιχίσει στους παραγωγούς το γύρισμα στην Ακρόπολη, ενώ φημολογείται ότι το τέλος που πλήρωσε παλιότερα άλλη εταιρεία παραγωγής για το γύρισμα διαφημιστικού στον ίδιο χώρο ήταν γύρω στις 60.000 ευρώ. Όπως συζητιόταν σε κύκλους του υπουργείου Πολιτισμού, περίμεναν ότι το «κοστούμι» θα πήγαινε 30.000 ευρώ σε κάθε αρχαιολογικό χώρο, ενώ για την Ακρόπολη θα έφτανε γύρω στα 50.000 ευρώ. Τελικά, όμως, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έκριναν ότι η τιμή θα πρέπει να είναι συμβολική. Και αυτό γιατί είναι μια ταινία που «μυρίζει» Ελλάδα και θα αποτελέσει δωρεάν τουριστική και πολιτιστική προβολή για τη χώρα μας διεθνώς.