Προσφορά ζωής 60 εκατομμυρίων ευρώ

03.09.2007
Οι εικόνες που έβλεπε συγκλόνιζαν τη Μαριάννα Λάτση. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο τόπος καταγωγής του καπετάν Γιάννη Λάτση, η Ηλεία, ζούσε τέτοια συμφορά.
Οι εικόνες που έβλεπε συγκλόνιζαν τη Μαριάννα Λάτση. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο τόπος καταγωγής του καπετάν Γιάννη Λάτση, η Ηλεία, ζούσε τέτοια συμφορά. Το σοκ ήταν μεγάλο για την οικογένεια και η Μαριάννα, που ζει μόνιμα στην Ελλάδα, ήταν για ακόμη μια φορά μπροστάρισσα στις πρωτοβουλίες. Όφειλε στον πατέρα της να το κάνει, αλλά και στο σύντροφό της, τον Νίκο Κούρκουλο, που την έμαθε να αγαπάει τον πολιτισμό, και να φροντίσει και για την Αρχαία Ολυμπία.

Η επικοινωνία με τα αδέλφια της Σπύρο Λάτση και Μαργαρίτα Κατσιάπη ήταν συνεχής, προκειμένου να αποφασίσουν όλοι μαζί πώς θα βοηθήσουν τον τόπο. Μέλημά τους οι άνθρωποι, που από τη μια στιγμή στην άλλη είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται. Έννοια τους να βοηθήσουν την Ελλάδα, που ζούσε ώρες αγωνίας

«Είμαστε αντιμέτωποι με γεγονότα και συνθήκες που δεν ξαναζήσαμε», σχολίασε η Μαριάννα Λάτση παρακολουθώντας συγκλονισμένη τις ασύλληπτες εικόνες της εθνικής τραγωδίας. «Προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε το θλιβερό απολογισμό, που ανεξίτηλα θα συνοδεύει τις επόμενες γενιές. Μπροστά σε αυτόν τον όλεθρο είναι καθήκον όλων μας να συνδράμουμε ουσιαστικά και από καρδιάς. Είμαι βέβαιη ότι ανάλογα αντανακλαστικά θα επιδείκνυε και ο πατέρας μας, ο Γιάννης Λάτσης, όπως το έκανε σε αμέτρητες περιπτώσεις στη ζωή του προς όφελος της πατρίδας μας», πρόσθεσε η κ. Λάτση εξαγγέλλοντας το πρόγραμμα δράσης του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», του Ομίλου Λάτση, αλλά και της Eurobank ΕFG.

Μέριμνα για τους πληγέντες
Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν και στήριξης των πολιτών που είδαν τις φλόγες να «τρώνε» το βιος τους ανέρχεται στα 60.000.000 ευρώ, με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση», τον Όμιλο Λάτση και τη Eurobank EFG να διαθέτουν από 20 εκ. ευρώ αντίστοιχα. το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί αποκλειστικά για την αποκατάσταση των πυροπαθών και των δήμων και κοινοτήτων που επλήγησαν στο νομό Ηλείας. Και αυτό διότι ο συγκεκριμένος νομός έχει «λαβωθεί» βαριά, περισσότερο από κάθε άλλον. Συν τοις άλλοις, πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του ιδρυτή του κοινωφελούς ιδρύματος, με τον οποία είχε συνδέσει τη φιλανθρωπική του δράση εδώ και 40 χρόνια.

Όμως, και για την Αρχαία Ολυμπία μερίμνησε η Μαριάννα Λάτση. Μαζί με τον Νίκο Κούρκουλο χρόνια τώρα έμαθε να αγαπάει τον πολιτισμό και να προστατεύει τα μνημεία του τόπου. Έτσι, μέρος της οικονομικής συνδρομής θα διατεθεί για την ανάπλαση του χώρου γύρω από τα αρχαία μνημεία.

Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης που αποφάσισε η οικογένεια Λάτση περιλαμβάνει επίσης τα εξής:

Μέριμνα για τους αστέγους.
Χορήγηση επιδόματος σπουδών για όλους τους μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές που έχασαν έναν από τους γονείς τους.

Έργα αποκατάστασης υποδομών στους δήμους και στις κοινότητες που καταστράφηκαν κατά τις πυρκαγιές (σχολικά κτίρια, κέντρα υγείας κ.λπ.).

Κατάθεση ψυχής
Στο ταμείο αρωγής πυρόπληκτων ήδη έχει κατατεθεί ποσό 10 εκατ. ευρώ από το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου. Και οι δύο από την πρώτη στιγμή της καταστροφής ενημερώνονταν για τις εξελίξεις και άμεσα φρόντισαν να δείξουν (και πάλι) την ευαισθησία τους σε θέματα κοινωνικής φύσης.

Επίσης, οι αδελφοί Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος πρόσφεραν για τους ίδιους σκοπούς το ποσό των 12 εκατ. ευρώ.