Θυμός για τον τρελό χορό της φωτιάς

31.08.2007
«Θεέ μου, πώς φτάσαμε ως εδώ;». Συγκλονισμένο το πρώην πρωθυπουργικό ζεύγος μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ για την πατρίδα του Κώστα Σημίτη, την Ηλεία, και την Πελοπόννησο, που μαρτύρησε στην πύρινη λαίλαπα!

Από την Κατερίνα Χριστακοπούλου

Τα συναισθήματα και των δυο μας κατακλύζονται από ιδιαίτερη συγκίνηση για τη σκληρή δοκιμασία της Ηλείας. Νιώθουμε θλίψη για τα αθώα θύματα και για τη σημερινή φοβερή εικόνα του νομού μας Νιώθουμε επίσης μεγάλο θυμό για τον τρελό χορό της φωτιάς που σκοτώνει ολόκληρη την Ελλάδα, είναι όμως φυσικό ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς και της ψυχής μας να ανήκει στην Ηλεία. Γιατί οι ρίζες μας κρατάνε από τον πολύπαθο αυτό νομό, δήλωσε το πρώην πρωθυπουργικό ζεύγος.

Όπως ίσως γνωρίζετε, το πατρικό σπίτι του Κώστα Σημίτη βρίσκεται στο Κορακοχώρι, κοντά στο Κατάκολο, το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός έχει ανακαινίσει και το επισκέπτεται συχνά μαζί με τη σύζυγό του. Είναι το καταφύγιό τους κι εκεί χαλαρώνουν. Η ηρεμία της καταπράσινης φύσης εμπνέει τον Κώστα Σημίτη για να γράφει τα βιβλία του.

«Όλο αυτό που συνέβη μας πονάει πολύ και νιώθουμε την αγωνία των κατοίκων. Η τραγική πραγματικότητα είναι μόνο στάχτες και σκεφτόμαστε με τρόμο πως στην Ηλεία, όπως άλλωστε και σε άλλα μέρη που επλήγησαν, τίποτα δεν είναι όπως πριν», μας είπαν συγκινημένοι. Το πόσο κακό θα κάνει στον τουρισμό ήδη φάνηκε: «Εκείνες τις μέρες έδεσαν στο Κατάκολο κρουαζιερόπλοια και αρκετά γιοτ, αλλά δεν κατέβηκαν στη στεριά καθόλου. Έφυγαν».

Γιάννης Σκουλαρίκης: «Θα ήμουν λιποτάκτης αν έφευγα για να γλιτώσω!»
Όταν εκείνες τις μέρες της πύρινης κόλασης η σύζυγος και ο γιος του ταξίδεψαν ανήσυχοι στην Ηλεία και τον πίεσαν να γυρίσει μαζί τους στην Αθήνα, ο πρώην δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας και για πολλά χρόνια υπουργός του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε! Αποφάσισε να μιλήσει με τη γλώσσα της ψυχικής σύνδεσης με τον τόπο που γεννήθηκε και να ζήσει την εμπειρία της φρίκης, όπως ακριβώς οι συμπατριώτες του!

Ο Γιάννης Σκουλαρίκης εκείνες τις μέρες έκανε διακοπές στο εξοχικό του, που βρίσκεται στο χωριό Σμύλα της Ηλείας, και μας είπε:

«Με υποχρέωσαν και μπήκα στο αυτοκίνητο μαζί τους, αλλά, όταν φτάσαμε στον Πύργο, τους είπα: Στοπ! Εγώ δεν φεύγω! Δεν εγκαταλείπω τον τόπο μου! Εκείνοι έφυγαν κι εγώ γύρισα πίσω».

Δεν το έβαλε κάτω ούτε όταν του τηλεφώνησαν την επόμενη μέρα προτείνοντάς του να φύγει με ελικόπτερο.

«Τώρα κατάλαβα αυτούς τους ανθρώπους που καίγεται το σπίτι τους και δεν το εγκαταλείπουν. Αν έφευγα, θα ήμουν λιποτάκτης!».

Μίλησε λυπημένος για την Αρχαία Ολυμπία, που παραλίγο να γίνει στάχτη: «Αυτός ο ιερός χώρος είναι το καμάρι όλων μας, αλλά εγώ έχω κι έναν επιπλέον λόγο να νιώθω περήφανος που γεννήθηκα εδώ».

Κρινιώ Κανελλοπούλου: «Δολοφονικό πλήγμα»
Είναι κόρη του πολιτικού Αθανάσιου Κανελλόπουλου και η ίδια βουλευτής της Ν.Δ. Έχει τελειώσει την Αρχιτεκτονική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, δίδαξε Ιστορία της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και έχει βραβευτεί για την ανάπλαση οικισμού της ελβετικής κυβέρνησης. Είναι παντρεμένη με Ιταλό πυρηνικό επιστήμονα. Η κ. Κανελλοπούλου που κατάγεται από την Ηλεία μας είπε: «Αυτές τις μέρες δεν θα μπορούσα να μη βρίσκομαι στην Ηλεία. Με πονάει γιατί είναι η πατρίδα μου. Επισκέπτομαι συνεχώς τις πυρόπληκτες περιοχές».

«Αισθάνομαι θλίψη, αλλά περισσότερο θυμό, γιατί τα πύρινα μέτωπα, εκτός του ότι κατέστρεψαν τη φυσική ομορφιά της Ηλείας, είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή, όπως και το θάνατο δεκάδων συμπολιτών μας και την απελπισία εκατοντάδων άλλων που έμειναν άστεγοι».