Ποια από τις δύο να διαλέξω;

06.09.2007
«Νους υγιής, εν σώματι υγιεί», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο συνδυασμός; Οι εναλλακτικές μορφές άσκησης καταφέρνουν να γυμνάζουν όχι μόνο το σώμα

Από τον Νίκο Ζαμπάρα

«Νους υγιής, εν σώματι υγιεί», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο συνδυασμός; Οι εναλλακτικές μορφές άσκησης καταφέρνουν να γυμνάζουν όχι μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό. Η yoga ήταν η πρώτη που μπήκε στο χορό, ενώ τελευταία έχει μπει και το pilates. Με ποιο από τα δύο αυτά είδη γυμναστικής, όμως, επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα;

Η επιλογή είναι δύσκολη. Τόσο η yoga όσο και το pilates μπορεί να μοιάζουν αρκετά, αλλά διαφέρουν και σε πάρα πολλά σημεία. «Επί της ουσίας δεν μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση μεταξύ τους. Μπορεί να μοιάζουν ανταγωνιστικές, ωστόσο έχουν διαφορετικούς στόχους», μας εξήγησε η Μαρίνα Κάτσικα που ειδικεύεται σ' αυτές τις δύο εναλλακτικές μορφές άσκησης και συνέχισε: «Η yoga είναι πιο ήπια μορφή άσκησης, σε αντίθεση με το pilates, που έχει περισσότερη δυναμική. Εκτός από την αστάγκα και την power yoga, που έχουν μεγαλύτερη δυναμική».

Ας κάνουμε όμως ένα crash test των δύο αυτών μεθόδων άσκησης, για να δούμε ποια τελικά μας ταιριάζει περισσότερο.

Πόσο γρήγορα θα εμφανιστούν οι πρώτες αλλαγές στο σώμα;
Εξαρτάται από το είδος της yoga. Το hatha yoga είναι η πιο ήπια και πιο χαλαρωτική μορφή. Η αστάγκα είναι η πιο δυνατή. Απαιτεί διαρκή κίνηση και δυσκολεύει περισσότερο την αναπνοή. Κατά συνέπεια ο χρόνος που απαιτείται για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα στο σώμα ποικίλλει.

Το pilates είναι μια μοντέρνα πρόταση ήπιας σωματικής άσκησης και απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να βελτιώσουν τη στάση του σώματος και να ελαττώσουν το στρες και την κούραση. Αυξάνει την ευλυγισία, βοηθάει τη σπονδυλική στήλη και τη σύσφιγξη του σώματος. Οι ασκήσεις είναι πιο έντονες και τα αποτελέσματα έρχονται λίγο πιο σύντομα.

Πόσες θερμίδες «καίγονται»;
Στην ήπια μορφή της yoga οι θερμίδες που καίγονται είναι περίπου 100 με 102 ανά ώρα, ενώ στην αστάγκα και την power yoga αυξάνονται κατακόρυφα φτάνοντας περίπου στις 245.

Η ένταση και η δύναμη που χρησιμοποιεί το σώμα είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τη yoga. Οι θερμίδες που καίγονται κυμαίνονται από 170 μέχρι 240 ανά ώρα.

Ποιες ηλικίες μπορούν να ασχοληθούν με αυτές τις μεθόδους εκγύμνασης;
Ακόμη και από την ηλικία των 7 ετών μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με τη yoga. Για να κάνει, ωστόσο, αστάγκα ή power yoga θα πρέπει να έχει περάσει από την απλή μορφή για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες.

Το pilates δεν έχει όριο ηλικίας. Χρειάζεται, ωστόσο, οι ασκούμενοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η ένταση και η δύναμη μπορεί να επιδεινώσουν τυχόν πρόβλημα.

Ποια είναι τα συγκεκριμένα οφέλη από την κάθε άσκηση;
Η yoga προσφέρει αυτοσυγκέντρωση, χαλάρωση και ξεκούραση. Βοηθάει επίσης τις αρθρώσεις, αλλά και την ανεμπόδιστη ροή της ενέργειας.

Εκτός από χαλάρωση και ξεκούραση, το pilates προσφέρει δυνατούς κοιλιακούς και γερά πόδια.

Ποιους κινδύνους «κρύβουν»;
Βασική προϋπόθεση είναι να γίνονται σωστά οι ασκήσεις. Αν δεν υπάρχει συγκέντρωση, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος για κάποια ζημιά στη μέση ή στα γόνατα.

Και στο pilates απαιτείται προσοχή στον τρόπο άσκησης. Η βιασύνη και η απροσεξία ενδεχομένως να επιδεινώσουν προϋπάρχον πρόβλημα κυρίως στη μέση.

Διάσημοι φανατικοί
Η yoga έχει μπει εδώ και αρκετά χρόνια στο καθημερινό πρόγραμμα των διασήμων σε όλο τον κόσμο. Η Μαντόνα είναι από τις πλέον φανατικές, χωρίς όμως να είναι και η μοναδική celebrity. Η λίστα είναι μεγάλη και σίγουρα γεμάτη από «δυνατά» ονόματα της showbiz. Τζέρι Σέινφιλντ, Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Σάρα Μάιλς, Ράκελ Ουέλς, Τατούμ ΟΝιλ, Ολίβια Νιούτον Τζον, Κόνι Στίβενς, Τσάρλι Σιν, Τζέιμι Λι Κέρτις, Τζεφ Μπρίτζες, Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, Στινγκ, Νίκολας Κέιτζ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κάμερον Ντίαζ, Ντόνα Κάραν είναι μερικά μόνο από τα ονόματα της λίστας!

Ορισμένοι φροντίζουν να συνδυάζουν τη yoga και το pilates, επιβεβαιώνοντας έτσι τη συγγένεια των δύο αυτών μεθόδων εκγύμνασης.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι «πιστοί» στο pilates, με πρώτο και καλύτερο τον Χιου Γκραντ, ενώ και η Τζένιφερ Άνιστον από τη μέρα που το πρωτογνώρισε δεν το αλλάζει με τίποτα! Στην ίδια «παρέα» βρίσκουμε και τους Μέλανι Γκρίφιθ, Βανέσα Γουίλιαμς, Κόρτνεϊ Κοξ, Ντάνι Γκλόβερ, Σάλι Φιλντ, Σίντι Κρόφορντ, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, Ροντ Στιούαρτ, Ούμα Θέρμαν, Πάτρικ Σουέιζ, Τίνα Τάρνερ, καθώς και την Κάθριν-Ζέτα Τζόουνς, που έμαθε το pilates μετά την εγκυμοσύνη της.

Το pilates
Η μέθοδος άσκησης pilates αποτελεί μια τροποποίηση της yoga, την οποία εμπνεύστηκε και εφάρμοσε ο Γερμανός ελληνικής καταγωγής Τζόζεφ Πιλάτες στη δεκαετία του 30, ενώ στην Ελλάδα την έφερε η Εβίτα Ηλιοπούλου. Συνδυάζει ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με stretching και στόχο της έχει να βελτιώνει τη σωματική και την πνευματική κατάσταση. Η συγκέντρωση στις ασκήσεις και η ακρίβεια στην εκτέλεση είναι απαραίτητες και σε αυτήν τη μέθοδο. Αποτελεί μια πρώτης τάξεως άσκηση για τη «διόρθωση» της κακής στάσης του σώματος, αλλά και για τον περιορισμό της κόπωσης με παράλληλη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Η yoga
Πρόκειται για μια επιστήμη του σώματος και του πνεύματος, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό από ασκήσεις και τεχνικές. Οι ρίζες της χάνονται στην Ανατολή, αλλά έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητή στη Δύση. Το σύστημα της yoga βοηθάει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του, καθώς και στη βαθύτερη κατανόηση της ζωής του. Αυτό που επιδιώκει να προσφέρει είναι εναρμονισμένες κινήσεις σώματος και αναπνοής. Βασική της αρχή είναι η κυριαρχία του νου στο σώμα και για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί στάσεις που προβλέπουν ακινησία και έλεγχο της αναπνοής. Βοηθάει επίσης το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες, που είναι απόρροια της καθημερινής έντασης.