Με άρωμα μαστίχας

06.09.2007
Το μεθυστικό άρωμα της μαστίχας σε πλημμυρίζει πριν ακόμη πατήσεις το πόδι σου στη Χίο. Πλεγμένο με το μύθο, τον Όμηρο, τη ναυτική παράδοση, την καταστροφή του 1822

Το μεθυστικό άρωμα της μαστίχας σε πλημμυρίζει πριν ακόμη πατήσεις το πόδι σου στη Χίο. Πλεγμένο με το μύθο, τον Όμηρο, τη ναυτική παράδοση, την καταστροφή του 1822, το εντυπωσιακό μεσαιωνικό χωριό Μεστά, το θρυλικό Ανάβατο, τους διάσημους Βροντάδες, με το φημισμένο πασχαλινό έθιμο των ρουκετών, και τα πολλά μουσεία, τα οποία στεγάζουν όλη την παράδοση, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Η Χίος, το μυροβόλο νησί του Αιγαίου, ανάμεσα στη Σάμο και τη Μυτιλήνη και κοντά στα μικρασιατικά παράλια, κατακτά κάθε επισκέπτη.

Με έκταση 842 τ. χλμ. και ακτές μήκους 213 χλμ., είναι το πέμπτο σε έκταση νησί της χώρας και μαζί με τις Οινούσσες και τα Ψαρά συνθέτουν έναν ιδανικό προορισμό. Η απόσταση των 165 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να φαντάζει μεγάλη, αλλά όποιος αποφασίσει να ταξιδέψει στη Χίο θα αποζημιωθεί και με το παραπάνω.

Πυκνά πευκοδάση, απέραντες εκτάσεις με μαστιχόδεντρα και άφθονα τρεχούμενα νερά συνθέτουν το φυσικό κάλλος της. Προικισμένη με σπάνιες ομορφιές, δαντελωτές ακρογιαλιές, παραλίες με αμμουδιές και πολύχρωμα βότσαλα, αποτελεί πόλο έλξης για κάθε φυσιολάτρη.

Στην πόλη της Χίου οι περιπλανήσεις ξεκινούν από το λιμάνι, συνεχίζονται στη γειτονιά του Κάστρου, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, και καταλήγουν στα μουσεία. Στο Βυζαντινό, που στεγάζεται σε τούρκικο τζαμί, στο Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό, ενώ αξίζει και μια επίσκεψη στη βιβλιοθήκη Κοραή, μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας. Το καθένα από τα 52 χωριά που «στολίζουν» το νησί προσφέρει τη δική του πινελιά σ' αυτόν το μοναδικό καμβά που λέγεται Χίος.

Σύμφωνα με μια τοπική παροιμία μάλιστα, όταν ο Θεός έψαχνε για ένα μέρος να τοποθετήσει όλες τις πέτρες του κόσμου, βρήκε τη βόρεια Χίο! Εκεί το νησί είναι άγονο, με μικρή βλάστηση. Ανάμεσα σε λόφους και βουνά, όμως, ξαφνικά ξεπροβάλλουν γραφικές παραλίες και ορεινά χωριά, όπως η καστροπολιτεία του Ανάβατου, γνωστή και ως «Μυστράς» του Αιγαίου, και τα Αυγώνυμα, το πέτρινο χωριό με την αποκαλυπτική θέα. Στο νότιο τμήμα καλλιεργείται η μαστίχα, στα γνωστά Μαστιχοχώρια. Τα μοναδικά μεσαιωνικά χωριά Πυργί, Μεστά, Ολύμποι, Αρμόλια είναι μια αποκάλυψη για τον επισκέπτη, ξυπνώντας του πρωτόγνωρα αισθήματα.

Πού θα κολυμπήσετε
Πολυάριθμες είναι οι παραλίες του νησιού, που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Από τις καλύτερες, τα Μαύρα Βόλια, με τις ηφαιστειογενείς πέτρες. Στο βορειοανατολικό και καταπράσινο άκρο του νησιού θα συναντήσετε το Ναγό, έναν πανέμορφο όρμο με σκουροπράσινα, κρυστάλλινα νερά. Ερημικές παραλίες θα βρείτε στο βορειοδυτικό τμήμα. Κοντά στην πόλη η παραλία του Καρφά συνδυάζει άμμο και αβαθή νερά, ενώ άλλες καταπληκτικές παραλίες είναι η Αγία Φωτιά, το Φωκί, το Λιθί, ο Λιμένας Μεστών, το Άγιο Γάλα, τα Λημνιά.

Τι θα δείτε
Είναι πάρα πολλά τα μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στην πόλη της Χίου, αλλά και γύρω από αυτήν. Το Κάστρο θα πρέπει να είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς του επισκέπτη, καθώς έχει μακρά ιστορία (χτίστηκε τη βυζαντινή εποχή, άκμασε στη διάρκεια της γενοβέζικης κυριαρχίας, κατοικήθηκε από Τούρκους, Εβραίους και Έλληνες πρόσφυγες, δέχθηκε επιθέσεις και επιδρομές). Επίσης, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα καλοδιατηρημένα τείχη του, αλλά και αξιόλογα βυζαντινά μνημεία, όπως την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, την Κρύα Βρύση και τον Κουλά. Ο Κάμπος είναι ένας ακόμη προορισμός, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στα Μεστά, όπου θα θαυμάσετε την εκκλησία του Παλιού Ταξιάρχη, και στο Πυργί, όπου θα μείνετε έκθαμβοι από τα «ξυστά», το «στόλισμα» των προσόψεων των σπιτιών με μια μοναδική τεχνική στην Ελλάδα.

Μια μικρή βόλτα δίπλα, στα Ψαρά, θεωρείται απαραίτητη, καθώς απέχουν μόλις 12 μίλια. Το μικρό αυτό νησί με τη μεγάλη όμως ιστορία τόπος καταγωγής του ναύαρχου Κανάρη προσφέρει μοναδικές γευστικές κυρίως απολαύσεις. Κάτι που προσφέρουν και οι Οινούσσες

Επώνυμοι φίλοι
Το όμορφο νησί του Αιγαίου είναι τόπος καταγωγής αρκετών επωνύμων. Ναυτικές οικογένειες, όπως του Λιβανού, του Χανδρή, του Λαιμού, του Παχού, του Πατέρα, του Φαφαλιού, του Φράγκου, του Τσάκου, συνεχίζουν να διατηρούν τα πατρογονικά σπίτια τους εκεί. Στη Χίο γεννήθηκε και ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, ενώ είναι και ο τόπος καταγωγής του Μίκη Θεοδωράκη. Από τη Χίο κατάγεται από την πλευρά του πατέρα του και ο Παντελής Θαλασσινός, που φροντίζει, όποτε του δίνεται η ευκαιρία, να το επισκέπτεται. Χιώτικη καταγωγή έχει και ο Ελληνοαμερικανός διπλωμάτης Τζον Νεγκροπόντε, ο οποίος κατέχει υψηλό πόστο στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, από τη CIA και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) μέχρι και το FΒΙ!

Πού θα μείνετε
Πράγματι είναι λίγο δύσκολο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, γιατί η Χίος παρέχει όλες τις ανέσεις, καλύπτοντας όλα τα γούστα και, φυσικά, όλα τα βαλάντια. Ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, αλλά και κάμπινγκ. Ξεχωρίζουν, πάντως, το «Χανδρής» και το «Ελληνικό Κάστρο» στη Χίο, η «Σπηλιά» στα Άνω Καρδάμυλα, το «Ρyrgos Village» στο Βολισσό και το «Αργέντικο» στον Κάμπο.

Πού θα φάτε και τι
Η Χίος είναι ιδανικός προορισμός για τους φίλους του καλού φαγητού. Εκεί μπορούν να γευτούν πεντανόστιμους μεζέδες και καλό ούζο (ειδικά στα καφενεία των χωριών). Ελληνική κουζίνα μπορείτε να γευτείτε στον «Πύργο» στα Αυγώνυμα, σπέσιαλ μαγειρευτά στον «Ιάκωβο» στην παλιά πόλη της Χίου, στο «Απόμερο» στον Κάμπο. Ψάρι φρέσκο στο «Κύμα» και στην «Κυρα-Δέσποινα» στο Λιθί και στη «Δασκαλόπετρα» στο Βροντάδο. Στον Κάρφα γεύσεις από την Ιταλία στο «Μare e Μonti», ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε μαστίχα κρυσταλλική, γλυκομαστίχα, γλυκά του κουταλιού (μελιτζανάκι και τριαντάφυλλο), ωραιότατα αμυγδαλωτά, αλλά και ανθόνερο.

Πώς θα πάτε
Τα τακτικά δρομολόγια που συνδέουν το νησί με το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και με αυτό της Θεσσαλονίκης τους θερινούς μήνες κάνουν εύκολη την πρόσβαση στη Χίο. Επίσης, συνδέεται και με τα υπόλοιπα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και με τα Δωδεκάνησα, αλλά και με το Τσεσμέ της Τουρκίας. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέψεις στα παράλια της Μικράς Ασίας είναι πολύ συχνές. Αεροπορικώς υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από το «Ελ. Βενιζέλος», ενώ συνδέεται και με τη Μυτιλήνη και τη Θεσσαλονίκη. Το αεροδρόμιο απέχει περίπου 4 χλμ. από την πόλη της Χίου.