Στης Πάρου τις ακρογιαλιές

28.08.2007
Καλοκαίρι 2007 και οι διαθέσεις του σπάνε τον υδράργυρο. Πάμε παραλία, πάμε πισίνα, πάμε για καφέ, πάμε για μεζέ, πάμε όπου θέλετε. Έτσι κι αλλιώς, κάπου θα συναντηθούμε. Οι συντάκτες του ΛΟΙΠΟΝ βρίσκονται παντού. Δοκιμάζουν, εγκρίνουν, απορρίπτουν, κρίνουν, καταγράφουν και σας ταξιδεύουν εκτός πόλης.

Τα 186 τ.χλ. στα οποία είναι «απλωμένη» η Πάρος, φαντάζουν αρκετά. Δεν είναι, όμως, για να μπορέσουν να χωρέσουν τόση ομορφιά, όση διαθέτει αυτό το κυκλαδονήσι! Με ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, με παραλίες αμμουδερές, με πράσινο και βράχια, με ιστορία και πολλές εκκλησιές και ξωκλήσια, το νησί της Πάρου «κερδίζει» τον επισκέπτη. Με την πρώτη ματιά, βγαίνοντας απ το πλοίο στο λιμάνι, αντικρύζουμε την Παροικιά. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι συνδεδεμένη με το πασίγνωστο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας, την Παναγία την Εκατονταπυλιανή, (στον περίβολο της οποίας βρίσκονται πολλά γλυπτά, αλλά κι ο τάφος της Μαντώς Μαυρογένους), ενώ και το κομμάτι της παλιάς πόλης γύρω απ το Κάστρο προσφέρει μοναδική ομορφιά και υπέροχη θέα. Φυσικά η Παροικιά δεν αξίζει μόνο τη μέρα, αλλά και τη νύχτα, με τη ζωή να «χτυπάει κόκκινο» και τα διάφορα μπαρ και κλαμπ να προσφέρουν μοναδικές στιγμές. Το πιο κοσμπολίτικο μέρος του νησιού, ωστόσο, δεν είναι η πρωτεύουσα, αλλά η Νάουσα, στα βόρεια, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού, με την έντονη ζωή, με τα πολλά μπαρ και μαγαζιά για διασκέδαση.

Υπάρχει όμως και η ήρεμη πλευρά του νησιού, για εκείνους που δεν θέλουν τους έντονους ρυθμούς. Στον Αμπελά θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα, στις Λεύκες που βρίσκονται στο κέντρο του νησιού και σε 250 μέτρα υψόμετρο, θα σεργιανίσετε στα στενά και μαρμαροστρωμένα σοκάκια, ενώ νοτιοανατολικά, είναι το χωριό Πρόδρομος το οποίο συνδέεται με τις Λεύκες μ ένα μονοπάτι χιλίων ετών, που περνά μέσα από ελαιώνες και αμπελώνες!

Η Αντίπαρος
Άλλη λύση για την εξεύρεση ηρεμίας είναι η Αντίπαρος, που βρίσκεται περίπου μισό μίλι από την Πάρο. Στο μοναδικό χωριό του μικρού νησιού θα βρείτε ψαροταβέρνες, ουζερί και μπαρ κι από εκεί μπορείτε με καϊκι να κάνετε μια εξόρμηση στο νησάκι.

Τι θα δείτε
Το πέρασμα απ την «Εκατονταπυλιανή» θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι σημειωμένο στο πρόγραμμά σας. Η εκκλησία, που ιδρύθηκε το 326 μ.Χ. όταν η Αγία Ελένη πήγαινε στους Αγίους Τόπους για την αναζήτηση του Τιμίου Σταυρού, πήρε το όνομά της επειδή βρισκόταν έξω απ την πόλη (Κατάπολα) κατά μία εκδοχή, ενώ κατά μία δεύτερη, επειδή έχει εκατό πύλες, απ τις οποίες όμως είναι φανερές οι 99. Ο θρύλος λέει ότι η εκατοστή είναι κλειστή και θα φανεί και θ ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη Πέρα απ την «Εκατονταπυλιανή», ή «Καταπολιανή», μια βόλτα στο Κάστρο που χτίστηκε απ τον Ενετό δούκα της Νάξου το 13ο αιώνα, αλλά κι ένα πέρασμα απ το Πύθιο και το αρχαίο νεκροταφείο, αξίζουν τον κόπο. Στ ανατολικά της Μάρπησσας είναι ο λόφος του Κεφάλου με το μοναστήρι του Αγ. Αντωνίου και η συγκεκριμένη διαδρομή (με τα πόδια) είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Στ ανατολικά, στο Μαράθι, είναι τα αρχαία λατομεία μαρμάρου, απ όπου εξορυσσόταν το ξακουστό παριανό μάρμαρο (απ το οποίο έχουν σμιλευτεί η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης κι άλλα ιστορικά μνημεία), πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η οικονομική ευμάρεια του νησιού.

Αξίζει, εξάλλου, και μια επίσκεψη στο βιότοπο που βρίσκεται περίπου 5 χλμ. απ την Παροικιά, όπου τα τρεχούμενα νερά και η οργιώδης βλάστηση προσελκύουν τους θερινούς μήνες εκατοντάδες πεταλούδες. Πού θα κολυμπήσετε

Οι χρυσαφένιες παραλίες του νησιού θα μείνουν αξέχαστες στον επισκέπτη. Στην Πάρο, μπορεί κανείς να βρει αυτό ακριβώς που ζητά. Είτε μια ήρεμη παραλία για ν απολαύσει την καθαρή θάλασσα και τον ήλιο, είτε μια πιο «ζωντανή» με bar, εστιατόρια και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Από τις πιο ξακουστές είναι η Πούντα, όπου συγκεντρώνεται η νεολαία και διοργανώνονται συνεχώς beach party, στη Σάντα Μαρία θα βρείτε τους windsurfer, ενώ το Μοναστήρι και οι Κολυμπήθρες είναι εξίσου διάσημες, παρόλο που δεν βαθαίνουν τα νερά με τίποτε! Η Χρυσή Ακτή με την τεράστια αμμουδιά είναι μια ακόμη πολύ καλή επιλογή, όπως και ο Φάραγκας, με θέα το απέραντο γαλάζιο. Στον Καλόγερο μπορείτε ν αλείψετε το σώμα σας με λάσπη από άργιλο, κάνοντας έτσι ένα πρώτης τάξεως φυσικό spa. Στον Παρασπόρο, πάνε οι φίλοι του κάμπινγκ. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες παραλίες, όπως τα Λιβάδια, ο Κριός, το Μαρτσέλο, τα Καμίνια και η Αγία Ειρήνη στα βόρεια, το Πίσω Λιβάδι και ο Λογαράς στα δυτικά, ο Αμπελάς στ ανατολικά. Ιδανικές παραλίες θα βρείτε και στην Αντίπαρο, προσεγγίζοντάς τες με τα καϊκια.

Επώνυμοι φίλοι
Πάρος και Πάριος είναι ένα! Για τον τραγουδιστή του έρωτα και της αγάπης, τον Γιάννη Πάριο, το κυκλαδίτικο νησί είναι ο τόπος ηρεμίας που δεν τον αλλάζει με τίποτε στον κόσμο! Με κάθε ευκαιρία επιστρέφει στη γενέτειρά του και στο σπίτι που έχει χτίσει εκεί, για να ξεκουραστεί, να ψαρέψει και να γράψει στίχους. Η Πάρος είναι τόπος καταγωγής και για τη Ντορέτα Παπαδημητρίου, που κάθε καλοκαίρι πηγαίνει εκεί οικογενειακώς, όπως κι η Μαρίνα Βερνίκου με τον Μίλτο Καμπουρίδη. Τακτικότατος επισκέπτης είναι κι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του, ενώ το νησί επιλέγουν κι άλλοι πολιτικοί, όπως οι Γιώργος Αλογοσκούφης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιώργος Βουλγαράκης. Από τη showbiz, η Σοφία Αλιμπέρτη φροντίζει να περνά κάποιες μέρες των διακοπών της εκεί, όπως κι ο Στράτος Τζώρτζογλου. Ο Τομ Χανκς έχει διακρίνει τις ομορφιές του νησιού και χτίζει σπίτι στην Αντίπαρο.

Πού θα μείνετε
Υπάρχουν καταλύματα για κάθε γούστο και κάθε τσέπη, με ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες. Απ τις καλύτερες επιλογές είναι το «Stelia Mare Boutique Ηotel» στη Νάουσα, αλλά και το «Εri Ηotel» στην Παροικιά.

Πού θα φάτε
Η γευστική απόλαυση στο νησί είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά μεζεδοπωλεία, παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια με γεύσεις παραδοσιακές αλλά και διεθνείς. Στην Παροικιά, μπορείτε να πάτε στον «Αργοναύτη» για καλούς μεζέδες και στο ουζερί του «Σπύρου» για ψαρομεζέδες, ενώ στη Νάουσα, επισκεφθείτε τον «Παπαδάκη» και τον «Τάκη» για παραδοσιακές γεύσεις και το ουζερί του «Τσακπίνη» για ψαρομεζέδες.

Πώς θα πάτε
Στην Πάρο, μπορείτε να φτάσετε είτε ακτοπλοϊκώς, είτε αεροπορικώς. Με πλοίο, αν επιλέξετε τα highspeed θα χρειαστείτε περίπου τρεις ώρες, ενώ το συμβατικό πλοίο χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα παραπάνω.

Η Πάρος συνδέεται με την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη μία φορά την εβδομάδα, όπως και με τη Σίφνο, την Κω, την Ικαρία, τη Σάμο, τη Ρόδο και την Τήνο. Αεροπορικώς, υπάρχει καθημερινή σύνδεση με το νησί με πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 35 λεπτά. Η μετάβαση στην Αντίπαρο γίνεται με φέρι μποτ, τόσο απ το λιμάνι της Παροικιάς στην Πάρο (σε περίπου μισή ώρα), όσο και από την Πούντα (σχεδόν ένα δεκάλεπτο).

Τελευταία τροποποίηση στις 06.03.2023 - 17:54