Επίγειος παράδεισος

27.08.2007
Δεν έχει τη δόξα των νησιών με τα οποία γειτονεύει Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν διαθέτει χάρη κι ομορφιά ικανή να «σαγηνέψει» τον επισκέπτη.

Δεν έχει τη δόξα των νησιών με τα οποία γειτονεύει Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν διαθέτει χάρη κι ομορφιά ικανή να «σαγηνέψει» τον επισκέπτη. Ο λόγος για την Κίμωλο, που μαγεύει τον επισκέπτη με τη φυσική ομορφιά της...

Η Κίμωλος είναι ένας ανεξερεύνητος παράδεισος. Αν λυθεί μια και καλή και το πρόβλημα της ύδρευσης, τότε η Κίμωλος σίγουρα θα μπορεί να «παίξει δυνατά» στο παιχνίδι της τουριστικής ανάπτυξης. «Προς το παρόν ξεπεράστηκε το πρόβλημα με τις υδροφόρες και δεν θα πούμε το νερό, νεράκι», σχολίασε στο ΛΟΙΠΟΝ ο πρόεδρος της κοινότητας Γεράσιμος Μαγκανιώτης, που περιμένει, όπως κι οι συντοπίτες του, την έλευση του κλιμακίου που θ ανάψει το πράσινο φως για την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης. «Μόνο μ αυτή την κατασκευή μπορούμε να κάνουμε το ξεπέταγμα που θέλουμε στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης», προσθέτει ο πρόεδρος της κοινότητας. Η Κίμωλος παραμένει ανέγγιχτη απ το πέρασμα του χρόνου κι αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές και ψάχνουν δαντελωτές ακτές. Πλασμένη από πέτρα και κιμωλία, με άγριο ανάγλυφο και αμέτρητες ομορφιές, εξισορροπώντας το βραχώδες τοπίο με την ψιλή άμμο και τους ιδιόμορφους βυθούς, το νησί αποτελεί ιδανικό προορισμό χαλάρωσης. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το τοπίο διασχίζοντας τα παραδοσιακά καλντερίμια του Χωριού (κι όχι Χώρας, όπως στα άλλα Κυκλαδονήσια) να δει το «Σκιάδι», έναν βράχο που μοιάζει με καπέλο (εξ ου και η ονομασία του), να επισκεφτεί το Ενετικό κάστρο (που πάντως έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του), αλλά και να θαυμάσει αξιόλογα εκθέματα στο αρχαιολογικό και λαογραφικό Μουσείο του νησιού.

Πού να κολυμπήσετε
Η ψιλή άμμος και το λεπτό βότσαλο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των παραλιών του νησιού. Η Αλυκή, η Μπονάτσα και το Καλαμίτσι, θεωρούνται παραλίες παντός καιρού, αφού μένουν ανεπηρέαστες από τα μελτέμια, ενώ υπάρχουν ακόμη κι αυτές στο Λειβαδάκι, στο Κλίμα, στο Ρέμα, στην Ψάθη, στον Άγ. Γεώργιο και στα Πράσσα, όπου βρίσκονται και τα περίφημα βράχια από κιμωλία.

Επώνυμοι φίλοι
Μπορεί να συγκαταλέγεται στα νησιά της άγονης γραμμής, κάποιοι επώνυμοι ωστόσο έχουν ανακαλύψει το νησί και τις ομορφιές του. Ο Πέτρος Κόκκαλης είναι από τους συχνούς επισκέπτες, επιλέγοντας ωστόσο να «δένει» το σκάφος του στο μικρό ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται στ ανατολικά, την Πολύαιγο με τις παρθένες παραλίες. Προορισμός καλοκαιρινός είναι και για την οικογένεια Καψή, τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και για το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Πάτροκλο Γεωργιάδη.

Πώς θα πάτε, πού θα μείνετε, τι θα φάτε
Τα 86 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά καλύπτονται σε σχεδόν 4,5 ώρες με το ταχύπλοο και σε 6,5 με 7 ώρες με το συμβατικό πλοίο, που θα δέσει στην Ψάθη. Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική λύση μέσω της Μήλου, με πλοίο ή αεροπλάνο, αφού η απόσταση μετά είναι μόλις μισή ώρα με καϊκι. Μπορείτε να μείνετε σε ένα από τα 110 δωμάτια που διαθέτει το νησί της Κιμώλου, με τον «Μύλο του Γιατρού» στην Ψάθη να ξεχωρίζει, αφού πρόκειται για έναν αναστηλωμένο μύλο! Όσο για το φαγητό, να δοκιμάσετε τη λαδένια (ένα είδος πίτσας χωρίς τυρί) που προσφέρεται σε όλες τις ταβέρνες, ενώ για φρέσκο ψάρι, θα πάτε οπωσδήποτε στην ταβέρνα του Σάρδη και στην Αλυκή.