Τάμτα: Της μετράνε τα ένσημα

22.12.2006
Η Τάμτα ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον και το σκηνικό μέσα και έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής έχει αρχίσει να μοιάζει με βόμβα.

Φαινόμενα που θυμίζουν ρατσισμό και που έχουν να κάνουν με την ξένη υπηκοότητα της Τάμτα συνδυάζονται ανοιχτά με το παρασκήνιο της διαδικασίας επιλογής. Μάλιστα, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχει συζητηθεί ακόμη και το απίθανο σενάριο της απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας από την ερμηνεύτρια προκειμένου να μην υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις, γκρίνιες και παρατράγουδα με παράθυρα θιγομένων και μη στην τηλεόραση...

Μέχρι και τον αριθμό ενσήμων της Τάμτα στο ΙΚΑ λέγεται ότι έχουν καταμετρήσει, για να εξακριβώσουν κατά πόσο είναι εφικτή μια άμεση ελληνοποίησή της, ούτως ώστε να μη φτάσουμε σε εκρηκτικές καταστάσεις.

Προσέξτε πως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό. Από τη μια, είναι οι υποστηρικτές της ποπ επιλογής που ακούει στο όνομα της μετανάστριας από τη Γεωργία που με το άφρο λουκ της και το εύπεπτο ρεπερτόριό της δείχνει να έχει ιδιαίτερη απήχηση στο νεαρόκοσμο.

Από την άλλη, υπάρχουν αρκετές πλευρές που δεν κρύβουν την αντίθεσή τους. Μια μεγάλη ομάδα είναι όλοι εκείνοι που δηλώνουν λάτρεις της «ποιότητας», βρίσκονται εντός αλλά και εκτός ΕΡΤ και υποστηρίζουν με φανατισμό επιλογές ανάλογες του πρόσφατου φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, που σημειωτέον ξεσήκωσε πολλές διαμαρτυρίες για το συνολικό κόστος του. Διάφοροι συνθέτες επίσης, με πρώτο και καλύτερο τον Νίκο Τερζή, ο οποίος έχει ιδιαίτερη πείρα από το θεσμό, επιθυμούν σφόδρα μόνο Έλληνα καλλιτέχνη για το χρίσμα του αντιπροσώπου της Ελλάδας στον 52ο διαγωνισμό που θα γίνει το Μάιο στη Φινλανδία.

Σκεφτείτε λοιπόν τι έχει να γίνει στην περίπτωση κατά την οποία καταλήξει σε γάμο το φλερτ της δισκογραφικής εταιρείας της Τάμτα με τους ανθρώπους της ΕΡΤ που έχουν την αρμοδιότητα για την επιλογή του κατάλληλου προσώπου που θα αναλάβει τη φετινή εκπροσώπηση στο διαγωνισμό.

Τα δεδομένα πάντως λένε ότι οι δυο πλευρές παρουσία της Τάμτα έχουν κάνει προχωρημένες επαφές και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η νεαρή ερμηνεύτρια θα πάρει το χρίσμα για την Ελλάδα. Και μία απαραίτητη λεπτομέρεια. Τα ένσημα, όπως μαθαίνουμε αρμοδίως, μάλλον δεν φτάνουν για μια πιθανή αλλαγή εθνικότητας! Β.Λ.