Η βασιλική περιουσία στο σφυρί

15.12.2006
Σάλο έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα δημοσιεύματα έγκριτων πολιτικών εφημερίδων του εξωτερικού που κάνουν λόγο για «ξεπούλημα της περιουσίας του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου». Μάλιστα, αναφέρονται συγκεκριμένα ότι συνολικά 850 «βασιλικά» αντικείμενα θα δοθούν σε ανοιχτή δημοπρασία από το διεθνούς φήμης οίκο Christies το διήμερο 24-25 Ιανουαρίου.

Από τον Στέργιο Αλεξιάδη

Το «θρίλερ» όμως μ αυτή τη δημοπρασία ξεκινά από τη στιγμή που ο διάσημος οίκος αρνείται να αποκαλύψει το πρόσωπο εκείνο που «κρύβεται» πίσω από την πώληση των αντικειμένων αμύθητης αξίας. Το σίγουρο είναι ότι πρόσωπα από το περιβάλλον του Κωνσταντίνου αρνούνται την πιθανότητα να είναι ο ίδιος πωλητής.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, τα αντικείμενα που μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο το 1991 μοιράστηκαν σε μέλη-συγγενείς της βασιλικής οικογένειας. Εν συνεχεία όμως πωλήθηκαν από τον Κωνσταντίνο σε κάποιον ιδιώτη λόγω του τεράστιου όγκου που αυτά θα καταλάμβαναν στην αποθήκευσή τους αλλά και του τεράστιου κόστους που απαιτούνταν για την ασφάλισή τους.

Καλά γνωρίζοντες πάντως διαβεβαιώνουν ότι η πρώην βασιλική οικογένεια κίνησε τα νήματα της δημοπρασίας και απλώς δεν ήθελε να βγει εκείνη στο προσκήνιο ως πωλητής προκειμένου να μην προσβάλει τον πρώην βασιλικό τίτλο. Μάλιστα, στενός φίλος του τέως υποστηρίζει: «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι τα πουλάει. Το σίγουρο πάντως είναι ένα: ότι δηλαδή δεν είναι απένταρος. Κατά τα άλλα όμως, χρειάζεται χρήματα και ρευστό».

Σημαντικά αντικείμενα της βασιλικής περιουσίας που βγαίνουν στο σφυρί είναι μεταξύ άλλων:

1. Ένα ζευγάρι φιάλες προσκυνήματος από το γνωστό αργυροχόο Robert Garrard, χρονολογίας 1866, με μια πρώτη εκτίμηση αξίας να κυμαίνεται μεταξύ 80.000 έως 120.000 λιρών Αγγλίας (δηλαδή 180.000 ευρώ).

2. Το πιο ακριβό κομμάτι της συλλογής ένα τεράστιο χρυσό ρολόι Faberge, με αξία να προσεγγίζει τις 250.000 λίρες (375.000 ευρώ)!

3. Συμμετέχουν επίσης στη δημοπρασία κι άλλα 100 έργα Τέχνης Faberge, συνολικής αξίας 200.000 λιρών.

4. Την παράσταση «κλέβει» ένα αυγό με λεπτομερή διακόσμηση από σμάλτο σε διχρωμία. Για να το αποκτήσει κάποιος, θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 50.000 λίρες.

5. Στη συλλογή από ζώα-μινιατούρες Faberge ξεχωριστή θέση κατέχει ένας βάτραχος από νεφρίτη, που κοστολογείται ότι αγγίζει τις 30.000 λίρες.

6. Υψηλές «πτήσεις»: Για ένα ιαπωνικό σπουργίτι χρονολογίας του 1890 κάποιος θα πρέπει να κάνει μεγαλύτερη χρηματική προσφορά από 12.000 λίρες.

7. Το σετ δείπνου του βασιλιά Γεωργίου Α, το οποίο δίνεται κατά τμήματα και περιλαμβάνει μερικά σχεδιασμένα αντικείμενα, όπως αλατιέρες, με την αξία τους να φτάνει τα 1.500 ευρώ η καθεμία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την εν λόγω δημοπρασία αναμένεται να ξεπεράσει τα 3.000.000 ευρώ.