Συνέντευξη: Εμη Λιβανίου

02.11.2006
Είναι Κυριακή και η Έμη Λιβανίου πηγαίνει τα δύο αγγελούδια της σε ένα παιδικό πάρτι. Η συνάντησή μας γίνεται αμέσως μετά, αφού για την παρουσιάστρια πρώτα έρχεται η οικογένεια και μετά η δουλειά. Ακούγεται πολύ ήρεμη, γαλήνια και πολύ αποστασιοποιημένη από την ένταση της περασμένης τηλεοπτικής σεζόν. Όταν δηλαδή κάθε πρωί στο πλευρό του Τέρενς Κουίκ οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν έναν ασυνήθιστο για τα τηλεοπτικά πράγματα και «ακήρυχτο πόλεμο» μεταξύ των δύο παρουσιαστών.

Από τον Δημήτρη Μαυρίδη

Η τηλεθέαση σίγουρα αποτελεί μεγάλο άγχος για κάθε παρουσιαστή εκπομπής. Εσείς πώς το αντιλαμβάνεστε;

«Αν πω ότι δεν έχω άγχος για την τηλεθέαση, θα είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Κάθε μέρα μετά το τέλος της εκπομπής θα δω τι πούλησε και τι όχι. Τα νούμερα όμως δεν είναι αυτοσκοπός για μένα».

Πολλοί χαρακτήρισαν «χαμηλά» τα νούμερα της πρώτης εκπομπής σας. Εσείς πώς τα σχολιάζετε; Είστε ικανοποιημένη με τα πρώτα μηνύματα;

«Η τηλεόραση είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι. Αν κάποιος έσπευσε να κριτικάρει τα νούμερα της πρώτης μας ημέρας, έσφαλε, διότι μόλις την πέμπτη ημέρα παρουσίας μας καταφέραμε να τα διπλασιάσουμε! Στο κοινό δε ηλικίας 15-44, στο οποίο στοχεύει και ο σταθμός, είμαστε δυναμικά δεύτεροι σε τηλεθέαση».

Ο Τέρενς κι εγώ...
Όσον αφορά τις ενδυματολογικές σας προτιμήσεις στις εκπομπές της περσινής σεζόν σάς είχαμε συνηθίσει με σακάκι και «κλασικό» ύφος. Η προτίμησή σας σε φορέματα και διαφορετικό τρόπο ένδυσης έχει να κάνει με τη στροφή της εκπομπής σε πιο lifestyle θέματα;

«Όσον αφορά το ντύσιμο, νομίζω το αν είναι κλασικό ή όχι έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Ένα κόκκινο φόρεμα που έβαλα στην πρεμιέρα θεωρώ ότι είναι ένα πολύ κλασικό ντύσιμο. Το να έχεις τα χέρια μέσα ή τα χέρια έξω από το σακάκι δεν κάνει τον άνθρωπο σικ ή κομψό».

Αληθεύει ότι ο κ. Κουίκ δεν σας επέτρεπε να φοράτε καν εντυπωσιακά σκουλαρίκια;

«Εσείς με βλέπετε πιο εντυπωσιακή τη φετινή σεζόν;»

Θα ήταν ψέματα αν σας λέγαμε ότι δεν παρατηρούμε μια διαφορά φέτος

«Ε, τότε θα σας πω ότι σίγουρα πρέπει να οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος έχω πολύ καλύτερη διάθεση!»

Πολλά έχουν ειπωθεί για το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις σας με τον πρώην συμπαρουσιαστή και συνεργάτη σας κ. Τέρενς Κουίκ. Ισχύει στην περίπτωσή σας αυτό που λέμε «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά»;

«Αυτό που έχω κρατήσει εγώ είναι τα θετικά και όχι τα αρνητικά. Και τελειώνει εκεί το θέμα αυτό. Να σας πω ότι κουράστηκα κιόλας. Όλοι έδωσαν στο θέμα περισσότερο βάρος από όσο του άξιζε. Μια επαγγελματική διαφωνία ήταν. Το αφήνω εκεί. Δεν θέλω να το αναμοχλεύσω. Όποιος το κάνει το επιχειρεί για εμπορικούς λόγους».

Mόλις την πρώτη εβδομάδα της δικής του εκπομπής ο κ. Τέρενς Κουίκ δήλωσε δημοσίως ότι «πέρυσι είχα πρόβλημα συμπαρουσιάστριας».Εσείς όλο αυτό το διάστημα έχετε κρατήσει ένα χαμηλό προφίλ. Αλήθεια, δεν νιώσατε ποτέ την ανάγκη να δώσετε τη δική σας απάντηση;

«Το μόνο που έχω να απαντήσω ακόμη και στην περίπτωση που έχει πει κάποια πράγματα είναι ένα ευχαριστώ για την επαγγελματική εμπειρία που πήρα απ αυτόν. Ο Τέρενς είναι ένας δάσκαλος της δημοσιογραφίας».

Όσον αφορά το σήμερα, πώς είναι οι σχέσεις σας με τον κ. Κουίκ;

«Με τον Τέρενς δεν έχουμε απολύτως καμία επικοινωνία και σαφώς δεν έχουμε μιλήσει στο τηλέφωνο. Τελευταία φορά που ανταλλάξαμε κουβέντες ήταν στο τέλος της προηγούμενης σεζόν».

Αποχωρώντας ο κ. Κουίκ από το κανάλι και αναλαμβάνοντας επίσημα πλέον εσείς τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρωινή εκπομπή, πολλοί ήταν εκείνοι που ισχυρίστηκαν ότι «θελήσατε να γίνετε χαλίφισσα στη θέση του χαλίφη». Σας εκνευρίζει ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός;

«Να γίνω χαλίφισσα στη θέση του χαλίφη όταν κάποιος αποχωρεί; Ε, όχι, δεν νομίζω. Πόσο υπερβολικοί είναι αυτοί οι χαρακτηρισμοί Άλλος αποχώρησε, εγώ έγινα χαλίφισσα;»

Νιώθω πιο σίγουρη φέτος!
Αν σας ζητούσα να μου πείτε ποιες είναι οι κύριες διαφορές του τώρα από το πέρυσι, τι θα μου λέγατε;

«Φέτος έχω στο πλευρό μου μια νέα ομάδα αλλά και τον αρχισυντάκτη μου, τον Γιώργο Ψύλλια, που τον εμπιστεύομαι γιατί έχει θαυμαστή εμπειρία. Είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε το πρωινό στον Αlpha και τον έφτασε στην κορυφή. Νιώθω πολύ μεγάλη ασφάλεια και σιγουριά δίπλα του. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι έχω πολύ μεγαλύτερο φορτίο στις πλάτες μου και πάνω απ όλα μεγαλύτερη ευθύνη να αποδείξω στη διοίκηση και τη διεύθυνση του καναλιού και συγκεκριμένα στον Σταμάτη Μαλέλη που με κάλεσε τέλη Ιουνίου και μου είπε: Έμη, αναλαμβάνεις την πρωινή εκπομπή και σε πιστεύω. Όταν ο διευθυντής μου με πιστεύει, το μόνο που μένει για μένα είναι να αποδείξω σ' αυτόν τον άνθρωπο ότι καλά έκανε που με έβαλε μπροστά στο εγχείρημα. Με την πρότασή του πρωτοπόρησε και το οφείλω και σ' αυτόν να πετύχω. Και είμαι σίγουρη ότι θα πετύχω!»

Βρίσκετε κοινά στοιχεία με πέρυσι;

«Το κοινό στοιχείο με πέρυσι είναι το ξυπνητήρι μου! Εξακολουθώ να το βάζω 4.30 το πρωί για να με ξυπνάει! Είναι η τέταρτη χρονιά για μένα».

Σύμμαχός μου, ο άντρας μου
Είναι δύσκολη η επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ γαλήνιας προσωπικής ζωής και επαγγελματικής καριέρας;

«Πρέπει να έχεις σίγουρα καλούς συμμάχους για να έχεις ισορροπία. Εγώ λοιπόν έχω τον καλύτερο και πιο δυνατό σύμμαχο στο σπίτι, που είναι ο άντρας μου, και είναι αυτός που με βοηθάει στις ώρες τις δύσκολες. Μπορεί να έχω πάρει την απόφαση να μη μεταφέρω τα προβλήματα στο σπίτι, αλλά τα άγχη και τα προβλήματα είναι πολλά. Όταν το ποτήρι ξεχειλίζει, θέλεις το σύντροφό σου. Εγώ τον έχω. Και είναι ο άνθρωπος που πριν από λίγο μου έλεγε: Δεν έπρεπε να πας σε μια αποστολή; Γιατί έμεινες εδώ;.