"Κι αν είμαι ροκ, μη με φοβάσαι"!

23.12.2008
Σατέν μακριές τουαλέτες, ακριβά κοσμήματα, ψηλοτάκουνες γόβες, μαύρο κοστούμι με λευκό πουκάμισο και ακριβά λουστρίνια... Ρούχα που οι σταρ έχουν κρύψει πλέον στις ντουλάπες τους επιλέγοντας

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Σατέν μακριές τουαλέτες, ακριβά κοσμήματα, ψηλοτάκουνες γόβες, μαύρο κοστούμι με λευκό πουκάμισο και ακριβά λουστρίνια... Ρούχα που οι σταρ έχουν κρύψει πλέον στις ντουλάπες τους επιλέγοντας ένα πιο ατημέλητο look, το οποίο οι ειδήμονες της μόδας και οι σχεδιαστές αποκαλούν «rock chic». Και όχι μόνο στις ενδυματολογικές τους προτιμήσεις, αλλά και στα μουσικά ακούσματα. Τελικά, η επιστροφή του ροκ είναι μόδα ή απαίτηση του κόσμου, που πλέον απομυθοποιεί το υπέρλαμπρο στυλ; Η μόδα κάνει κύκλους. Από σεζόν σε σεζόν σαφώς και υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Η ροκ διάθεση δεν αφορά μόνο τη μόδα, αλλά είναι γενικότερο φαινόμενο και δεν ξεκίνησε τώρα. Απλώς ίσως φέτος το παρατηρούμε πιο έντονα. Είναι μια τάση πιο νεανική και έχει να κάνει με το target group στο οποίο οι καλλιτέχνες απευθύνονται, όπως μας επισήμανε η γνωστή σχεδιάστρια ρούχων Έλενα Βορρέα, γνωστή και από το ροκ στυλ που έχει λανσάρει τα τελευταία χρόνια στις συλλογές της.

Με την άποψή της φαίνεται να συμφωνεί και ο στυλίστας Σωτήρης Τσαγδής, ο οποίος επιμελείται την εμφάνιση πολλών τραγουδιστών: «Είναι γενικότερο φαινόμενο. Ο κόσμος έχει απομυθοποιήσει το glamorous. Θέλουν κάτι έξυπνο, αλλά σίγουρα όχι απλό και κάτι το οποίο οι ίδιοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να υιοθετήσουν στην εικόνα τους».

Γιατί σημειώνεται όμως αυτή η στροφή; Σύμφωνα με την Έλενα
Βορρέα: «Σαφώς και είναι προκλητικό όταν μιλάμε για συνθήκες οικονομικής κρίσης μια καλλιτέχνιδα να εμφανίζεται στην πίστα του νυχτερινού κέντρου με ένα φόρεμα αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ». Ο Σωτήρης Τσαγδής έδωσε και μια διαφορετική προσέγγιση: «Στην Ελλάδα δεν φτάνουν τα πρώτα haute couture κομμάτια των κολεξιόν των μεγάλων σχεδιαστών, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Έτσι, ένα pret a porte φόρεμα, όσο ακριβό και καλόγουστο αν είναι, κρύβει πάντα τον κίνδυνο να φορεθεί ταυτόχρονα από δύο τραγουδίστριες, καθώς και τα μαγαζιά, προκειμένου να κάνουν τζίρους, πολλές φορές δεν ενημερώνουν τις πελάτισσες. Το rock chic συμφέρει από όλες τις πλευρές: Είναι σαφώς οικονομικότερα ρούχα και οι συνδυασμοί που θα προκύψουν από διάφορα κομμάτια δεν γίνεται να είναι ίδιοι σε όλους. Είναι πιο ευκολοφόρετα, αλλά σαφώς πιο ψαγμένα και πιο ιδιαίτερα στο ταίριασμα ρούχα καθώς ακόμη και μια λάθος πινελιά μπορεί να δημιουργήσει avant garde αποτέλεσμα».

Υπάρχουν καλλιτέχνες που τα ακούσματά τους ταιριάζουν με ένα πιο ροκ στυλ, αλλά και άλλοι, που το συγκεκριμένο στυλ πηγαίνει εντελώς κόντρα στα τραγούδια τους, κάτι που επίσης σαγηνεύει τον κόσμο. «Άλλοι το υποστηρίζουν, άλλοι πάλι όχι. Όταν η Άννα Βίσση ανέβασε τα τζην πάνω στην πίστα, είχε ήδη ένα ροκ παρελθόν. Άλλοι καλλιτέχνες το έκαναν κόντρα στην εικόνα τους, με πρώτο τον Νότη Σφακιανάκη, ενώ ο Γιώργος Μαζωνάκης ακολούθησε», μας είπε ο γνωστός στυλίστας. Ποιοι είναι όμως σήμερα οι υπέρμαχοι του ροκ στυλ;

Η rock icon
Η Άννα Βίσση ήταν η πρώτη Ελληνίδα τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στην πίστα με ρούχα σε ροκ στυλ, αφήνοντας τις λαμπερές τουαλέτες αμέσως μετά τον υπερεπιτυχημένο δίσκο «Τραύμα». Χωρίς τα πρώτα χρόνια να απαρνείται τελείως τις τουαλέτες, εμφανιζόταν στην πίστα με τζην, μαύρα κολάν και κορσέδες, ατημέλητες μπούκλες στα μαλλιά, μεγάλους σταυρούς και περικάρπια. Στο δίσκο «Νylon» υιοθέτησε απόλυτα το ροκ ύφος ξυρίζοντας ακόμη και τη μια πλευρά του κεφαλιού της. Ο νέος της δίσκος έχει κατά βάση ροκ μπαλάντες, που ταιριάζουν απόλυτα με το ντύσιμό της. Στο πρώτο της βιντεοκλίπ «Το παρελθόν μου» εμφανίστηκε με καρό σακάκι, σήμα κατατεθέν του «Εnglish look».

Η glamorous
Η στροφή της λαμπερής Πέγκυς Ζήνα από τα σατέν φορέματα των οίκων Vercase και Givency σε πιο μοντέρνες δημιουργίες, που περιλαμβάνουν κολάν, στενά παντελόνια, μαύρα γιλέκα, ακόμη και skinny γραβάτες, έγινε διά χειρός του επιτυχημένου fashion editor Τάσου

Σωφρονίου. Μουσικά η Πέγκυ είχε αρχίσει τη στροφή της αρκετά χρόνια πριν, με τη ροκ μπαλάντα «Ματώνω» του Χρήστου Δάντη. Στις φετινές της εμφανίσεις στο «VΟΧ» το στυλ της είναι απόλυτα ροκ και υποστήριζεται και από τα αντίστοιχα κομμάτια, όπως το «Τρέξε» και το «Αν υπήρχες θα σε χώριζα». Σύντομα η τραγουδίστρια θα συνεργαστεί και με τον κορυφαίο Έλληνα ποιητή μας Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος θα δώσει στίχους σε κάποια τραγούδια της. Χωρίς ταμπέλες και ταμπού, ο καταξιωμένος δημιουργός χαρακτήρισε πρόσφατα την τραγουδίστρια «διάδοχο της Μαρινέλλας».

Ο ανατρεπτικός
Ροκ ακούσματα χαρακτηρίζουν τον τελευταίο δίσκο και του Αντώνη Ρέμου, τον οποίο επιμελήθηκε ο Αντώνης Βαρδής. Αν και ο τραγουδιστής συνεχίζει να φοράει κοστούμια πάνω στην πίστα, έχει πετάξει από πάνω του το γαμπριάτικο στυλ της πρώτης περιόδου του «Τι ήμουνα για σένανε». Στην προσωπική του ζωή σπάνια θα τον δείτε με κάτι διαφορετικό από το τζην του συνδυασμένο με ένα T-shirt και all stars.

Faux rock
Η δημοφιλής τραγουδίστρια

Δέσποινα Βανδή, που φέτος απέχει από τις πίστες, έχει δηλώσει στο παρελθόν ξεκάθαρα: «Είμαι ροκ». Αν και κάτι τέτοιο δεν ταυτίζεται με το στυλ των επιτυχιών της. Οι τουαλέτες Chanel και Dior έχουν αντικατασταθεί από ρούχα πιο ψαγμένων σχεδιαστών, ενώ μικρές λεπτομέρειες στα κοσμήματά της φανερώνουν μια ροκ διάθεση. Η ίδια ωστόσο επιλέγει να δείχνει πιο έντονα αυτή την πλευρά της στα βιντεοκλίπ της, αφού το ροκ πουλάει. Ποιος δεν τη θυμάται με το λευκό T-shirt και τα περικάρπια στο χέρι να σπάει μια τάξη σχολείου για τις ανάγκες του σεναρίου του βιντεοκλίπ «Λυπάμαι»; Απόλυτα ροκ όμως είναι και η εμφάνισή της με φωτιές και μηχανές να την περιτριγυρίζουν σε ένα από τα τελευταία της βιντεοκλίπ, το «Θέλω».

Ο ασυμβίβαστος
Ο νεαρός τραγουδιστής Νίνο ήταν από την πρώτη εμφάνισή του πάνω στην πίστα οπαδός της ροκ φιλοσοφίας. Για τις φετινές του εμφανίσεις επέλεξε

T-shirts με κρύσταλλα swarovski, skinny μαύρα παντελόνια και τζην, μαύρα γιλέκα με στενά πουκάμισα, αλλά και μπότες ιππασίας Hermes.

«Δυναμίτης» στην πίστα
Και το καλό παιδί της ελληνικής δισκογραφίας, o Γιώργος Τσαλίκης, επέλεξε ροκ ύφος για τις τελευταίες εμφανίσεις του. Τόσο στο «Ρassword» όσο και στο «Fix» εμφανίζεται με τζην και φοβερά μπλουζάκια, που συνήθως έχουν το logo γνωστών συγκροτημάτων ή σχεδίων ή ακόμα και πρωτότυπα σλόγκαν, όλα με κρύσταλλα swarovski και στρας, ειδική παραγγελία στο σχεδιαστή μόδας Βρεττό.

Διαχρονικοί ροκάδες
Υπήρχαν βέβαια και οι διαχρονικοί εκφραστές του συγκεκριμένου στυλ στην ελληνική μουσική σκηνή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ακολουθούσαν πάντα και στα ακούσματά τους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, οι Τρύπες και τα Ξύλινα σπαθιά, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Δάντης και πιο πρόσφατα το συγκρότημα Ονιράμα.

Πώς θα υιοθετήσετε το στυλ
Για τις φίλες του rock chic τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα... Ένα μαύρο κολάν ή ένα skinny παντελόνι συνδυασμένο με ένα μαύρο μπλουζάκι κεντημένο με πέτρες ή ένα σκούρο μοβ T-shirt με εντυπωσιακά σχέδια, μποτάκια ή ψηλές μπότες με τετράγωνο τακούνι και μεταλλικές λεπτομέρειες και ένα δερμάτινο bike μπουφάν αρκούν για τη μεταμόρφωση. Απαραίτητο είναι και ένα διακριτικό αξεσουάρ ή κόσμημα κατά προτίμηση σε ασημί χρώμα. «Προσοχή ωστόσο στις υπερβολές. Ένα στοιχείο που να τονίζει το στυλ είναι αρκετό. Δεν χρειάζονται και καρφιά και αλυσίδες μαζί», επισήμανε η σχεδιάστρια Έλενα Βορρέα. Το βάψιμο που ταιριάζει είναι το smoky, με σκούρες σκιές σε μαύρο ή βαθύ μοβ χρώμα και έντονο μαύρο μολύβι. Όσο για τα μαλλιά; Ένα out of bed στυλ τονίζει τη ροκ πλευρά. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορείτε να πετύχετε και με αλογοουρά χωρίς περιττά στολίδια. Αποφύγετε τις μπούκλες από ψαλίδια ή τους περίτεχνους κότσους και τα πολλά αξεσουάρ.